Malign biliyer obstrüksiyonlarda perkütan metalik stentler
Percutaneous metallic stents in malign biliary obstructions
- Tez No: 203154
- Danışmanlar: PROF.DR. OKAN AKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Safra kanalları ? Girisimsel islem ? Neoplazi ? Protez ? Stent, Bile ducts ? Neoplasm ? Prostheses ? Stent ? Obstruction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
1995-2005 tarihleri arasında bölümümüzde biliyer obstruksiyona yol açmıs malign hastalıklar nedeniyle 74 hastaya 103 nitinol stent, 83 hastaya 110 wall stent olmak üzere toplam 157 hastaya 213 adet kendiliginden genisleyebilen metalik biliyer stent takıldı. Ortalama sag kalım süreleri ve stent açık kalım süreleri sırasıyla wall stent grubunda 157 gün ve 200 gün, nitinol stent grubunda ise 142 gün ve 171 gün idi. slem ile iliskili mortalite oranı nitinol stent grubunda %1,35 wall stent grubunda %3,6, 30 günlük mortalite oranı nitinol stent grubunda %10,8, wall stent grubunda % 15,6 idi. Nitinol stent grubunda 13 reoklüzyon nedeni ile 10, wall stent grubunda ise 13 reoklüzyon nedeni ile 5 yeniden stent yerlestirimi yapıldı. Minör komplikasyon, major komplikasyon ve geç komplikasyon oranları nitinol stent grubunda sırasıyla %21,5, %22,9, %4 wall stent grubunda ise %19,8, %21, %7,2 idi. Nitinol ve wall stentler arasında karsılastırılan ölçütlerde istatiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Nitinol stentler ve wall stentler biliyer obstruksiyona yol açmıs malign hastalıkların perkütan yolla tedavisinde güvenle kullanılabilecek seçeneklerdir.
Özet (Çeviri)
Between 1995 and 2005, 103 nitinol stents to 74 patients and 110 wallstents to 83 patients total of 213 self expandable metallic biliary stents were placed to157 patients with malignant biliary obstruction. Mean survival and stent patency rates were 157 and 200 days for wall stents and 142 and 171 days for nitinol stents respectively. Procedure related mortality rate was 1,35 for nitinol stent and % 3,6 for wall stent groups and 30 day mortality rate was %10,8 for nitinol stent and %15,6 for wall stent groups. n nitinol stent group 10 restenting for 13 reocclusion and in wall stent group 5 restenting for 13 reocclusion were established. Minör, major, and late complication rates were %21,5, %22,9 and % 4 for nitinol stent group and %19,8, %21 and %7,2 for wall stent groups respectively. There were no statistically significant difference between nitinol and wall stents fort the parameters compared. Both nitinol and wall stents are good and reliable options for percutaneous treatment of malignant biliary obstruction.