Sepsisli hastalarda omega-3 yağ asidi ile desteklenmiş total parenteral beslenmenin biyokimyasal ve inflamatuar parametrelere etkisi
Effect of omega-3 fatty acids enriched total parenteral nutrition on biochemical and inflammatory parameters of patients with sepsis
- Tez No: 203287
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal ve inflamatuar parametreler, Omega-3 yağ asitleri, Omega-9 yağ asitleri, Sepsis, Total parenteral beslenme, Biochemical and inflammatory markers, Omega-3 fatty acids, Omega-9 fatty acids, Sepsis, Total parenteral nutrition
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu prospektif, randomize, çift-kör klinik çalışmanın amacı, omega-3 eklenmiş omega-9 içerikli TPN solüsyonunun, sepsisli hastalarda biyokimyasal ve inflamatuar parametrelere olan etkisini incelemektir. Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan, beş gün veya daha fazla süreyle ağızdan beslenemeyecek ve TPN desteğine gereksinim duyacak, sepsis tanısı alan, 18 yaş ve üstü yetişkin 32 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastalar, rastgele olarak çalışma (n=16) ve kontrol (n=16) grubuna ayrılmıştır. Kontrol grubu hastanede standart yağ emülsiyonu olarak kullanılan %20'lik standart yağ emülsiyonu (80 g zeytinyağı, 20 g soya yağı) içeren TPN, çalışma grubu ise bu standart yağ emülsiyonuna 100 ml balıkyağı eklenerek hazırlanmış TPN almıştır. Biyokimyasal ve inflamatuar değerlendirmeler için kan örnekleri her iki gruptan da çalışmanın 1. ve 6. gününde alınmıştır. Çalışma sonunda total protein düzeyi her iki grupta da artarken, çalışma grubunda farkın anlamsız, kontrol grubunda anlamlı olduğu belirlenmiştir. Serum albumin düzeyindeki artış her iki grupta da önemli bulunurken (p0.05). İnflamatuar parametrelerden LTB4 ve CRP düzeyleri çalışma grubunda anlamlı bir şekilde düşerken (p0.05). Her iki grupta da IL-6 seviyelerinde çalışma sonrasında düşüş olduğu görülmüş, ancak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). TNF-? düzeyinde çalışma grubunda hafif bir artış gözlenirken kontrol grubunda azalma saptanmış ancak istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Çalışma grubunda lökosit seviyelerinde düşüş, kontrol grubunda ise artış saptanmıştır (p>0.05). Kan lipit parametrelerinin tümü çalışma grubunda düşerken (p>0.05), kontrol grubunda trigliserit ve VLDL-kolesterol artmış, total kolesterol, HDL ve LDL-kolesterol ise düşmüştür (p>0.05). Bu çalışma sonucunda, omega-3 eklenmiş omega-9 içerikli TPN solüsyonunun sepsisli hastalarda inflamatuar parametrelerin azalmasına ve biyokimyasal bulguların olumlu yönde değişmesine katkıda bulunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This prospective, randomized double-blind trial was performed to determine the effects of omega-3 fatty acid enriched total parenteral nutrition (TPN) on biochemical and inflammatory parameters in patients with sepsis. The patients who were followed in the Erciyes University Gevher Nesibe Hospital General Surgery Intensive Care Unit, over 18 years and required TPN were enrolled in the study. Thirty two patients were randomly divided into receive TPN with either olive oil for 5 days or a combination of fish oil and olive oil. Patients were assigned into two groups. The study group received FO 10% + OO 20% TPN (n = 16) and control group received OO 20% (n = 16). Blood samples were taken before TPN administration day-1, and after TPN day-6. Total protein levels increased in both two groups after the study (FO; p>0.05, OO+FO; p0.05). TNF-? levels were slightly increased in the study group and decreased in the control group (p>0.05). Leukocyte levels reduced in the study group and increased in the control group on day 6 (p>0.05). All lipid markers reduced in the study group (p>0.05). In the control group; triglyceride and VLDL-cholesterol increased, but HDL- and LDL-cholesterol decreased (p>0.05). In conclusion, we found that omega-3 fatty acid enriched TPN might have contributed to reduce inflammatory parameters and clinical benefits in patients with sepsis.