Diz osteoartritli hastalarda konvansiyonel ultrason ile fonoforez tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of conventional ultrasound therapy and phonophoresis in the patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 203288
  2. Yazar: AYŞEGÜL BEYKÜMÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Diz, Fonoforez, Steroid, Ultrason, Osteoarthritis, Knee, Phonophoresis, Steroid, Ultrasound
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma konvansiyonel ultrason ile diklofenak sodyum ve betametazon valurat fonoforezinin, etkinliklerini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır.Çalışmaya 40-70 yaş arası , klinik ve radyolojik incelemeler sonucunda Amerika Romatoloji Birliği (ACR) kriterlerine göre bilateral diz osteoartriti (gonartroz) tanısı konarak FTR programı almaya uygun görülen 45 hasta alınmıştır. Çalışmamıza alınan hastalar basit rastgele örnekleme yöntemi ile 15 kişilik 3 gruba ayrılmıştır.İlk gruba akustik jel ile US, TENS, hot pack, egzersiz tedavisi, 2.gruba diklofenak sodyumla fonoforez, TENS, hot pack, egzersiz tedavisi, 3.gruba betametazon valuratla fonoforez, TENS, hot pack, egzersiz tedavisi uygulanmıştır.Değerlendirmeler; normal eklem hareketi goniometrik ölçümle, fonksiyonel kapasite 20 metre yürüme testi ile, ağrı Vizüel Analog Skalası (VAS) ile, yaşam kalitesi SF-36 ile değerlendirilmiş ve diz osteoartritine özel durum değerlendirmesinde ise WOMAC kullanılmıştır. Tedavi sonrası hastalık aktivitesi ve tedavinin etkinliğinin genel değerlendirmesi doktor ve hasta tarafından yapılmıştır. Ölçümler tedavi öncesi ve 2 haftalık tedavi sonrası tekrarlanmıştır.İki hafta sonrası üç grupta da goniometrik ölçümlerde, ağrıda, fonksiyonel kapasite, SF-36 ve WOMAC parametrelerinde düzelme olduğu tespit edilmiştir (p0,05).Bu çalışmanın sonuçları her üç FTR programının diz eklem hareket genişliğini artırdığını, ağrıyı azalttığını, fonksiyonel kapasiteyi artırdığını ve yaşam kalitesinde iyileşme sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to identify the effects of phonophoresis with diklofenak sodium and steroids and conventional US therapy for two weeks therapy for patients with knee osteoarthritis. The subjects were 45 patients with an age range of 40-70 years who were diagnosed as having knee OA according to the American College of Rheumatology(ACR) criteria and radiological results. The patients were allocated into 3 groups by means of simple randomization. The first group was treated with ultrasound with acustic gel, hotpack(HP), TENS and exercises 5 days a week for a duration of 2 weeks.The second group was treated with ultrasound with diclofenak sodium gel, HP, TENS and exercises 5 days a week for a duration of 2 weeks. The third group was treated with ultrasound with bethametasone valurate gel, HP, TENS and exercises 5 days a week for a duration of 2 weeks.The patients were evaluated in the begining of treatment, after two weeks of treatment for range of motion by goniometer, 20 meters walking time as functional capacity, and also pain was evaluated with the Visual Analog Scale(VAS). The SF-36 was utilized as a measure of quality of life measure and WOMAC was used as specific measure for OA of the knee. Global assessments of disease activity and treatment efficacy by the investigator and by the patients were evaluated after therapy. After two weeks improvement was detected in the range of motion, pain, functional capacity , SF-36 and WOMAC parameters in all of the groups(p0,05).The results of this study showed that all of these treat were effective in increasing the range of motion of the knee, decreasing pain, and increasing functional capacity, and improving quality of life.