Kronik sigara kullanımının kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırılması
The evaluation of effects of chronic smoking on cognitive functions
  1. Tez No: 203305
  2. Yazar: DERYA SAYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REMZİ YİĞİTER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: P300, Nikotin, Sigara, SPT, Kognisyon, P300, Nicotine, Smoking, CPT, Cognition
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sigara içerdiği çok sayıdaki oksidan ajanlar aracılığıyla organizmaya olumsuz etkiler gösterebilen bir maddedir. Nikotin doğrudan ve dolaylı olarak merkezi sinir sisteminde fizyolojik, biyokimyasal ve davranış fonksiyonlarını etkiler. Sigara içen sağlıklı insanlarda nikotinin kognitif fonksiyonlar üzerinde etkileri olabileceği düşünülmektedir. Biz bu çalışmada sigara içen sağlıklı bireylerde sigaranın, kognitif fonksiyonlar üzerine olan olumlu ya da olumsuz etkilerini P300 ve SPT testlerini kullanarak göstermeyi amaçladık.Çalışmaya alınan olguların ve sağlıklı kontrollerin olaya ilişkin uyarılmış potansiyelleri (P300) standart şaşırtmalı uyaran dizisi (oddball paradigması) kullanılarak elde edildi. Kayıtlar EMG laboratuarında Dantec Keypoint modeli 8 kanallı bir EMG/Uyarılmış Potansiyel Cihazı kullanılarak elde edildi. Sessiz bir odada, kişi uzanır pozisyonda iken Ag/AgCl disk elektrotlar kullanılarak, aktif elektrot Cz'ye, referans elektrot kulak memesine yerleştirildi.Çalışmaya alınan tüm olgulara nöropsikolojik testlerden birisi olan ?sürekli performans testi (SPT)? bilgisayar ekranında uygulandı.P300 latansının sigara içenlerde kontrol grubuna göre anlamlı derecede uzadığı görüldü. Bu uzamanın sigara içme süresi ile ilişkili olarak özellikle 10 yıldan fazla sigara içenlerde daha belirgin olduğu gözlendi. P300 amplitüdünde ise kontrol grubu ile 10 yıldan az süre sigara içenler arasında anlamlı derecede bir fark bulunmadı, ancak 10 yıldan uzun sigara içenlerde P300 amplitidünün anlamlı derecede düştüğü gözlendi.SPT incelendiğinde, kontrol grubu ile sigara içen gruplar arasında ve sigara içen grupların kendi aralarında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.P300 testinin, sigaranın kognisyon üzerindeki etkilerini değerlendirmede yardımcı bir test olarak kullanılabileceği, SPT testinin ise sigara içenlerle içmeyenler arasında kognitif fonksiyonları değerlendirmede etkili bir test olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Cigarette may have negative effects due to its ingredients, namely due to many oxidant agents. Nicotine may have an effect on physiologic, biochemical and behavioural functions directly and indirectly in the central nervous system. It has been assumed that nicotine may have some effects on cognitive functions in healthy smokers. In this study, we aimed to assess the negative or positive effects of smoking on cognitive functions in healthy smokers by P300 and continuous performance tests (CPT).Enrolled subjects and controls' evoked potentials (P300) were obtained by using the standard oddball paradigm in the EMG Laboratory with a Dantec Keypoint modelled 8 channel EMG/evoked Potential Device. Ag/AgCl disc electrodes were used and active electrode was placed to Cz, while reference electrode was placed to electrode to earlobe when the person was in lying position.All enrolled cases completed continuous performance test on computer screen that is one of the neuropsychological tests.Mean P300 latency was observed to be significantly prolonged in smokers than controls. This prolongation was correlated with smoking duration, and it was especially remarkable in more than 10 years smokersThere was not a significant difference between controls and smokers less than 10 years by means of P300 amplitud. However P300 amplitude was observed to be decreased significantly in smokers more than 10 years. When CPT was evaluated; there was not a significant difference between controls and smokers.P300 test may be used as an adjunctive test but CPT test is not useful for assessing the effects of smoking on cognitive functions.