Periapikal lezyonlu dişlerde enterococcus faecalis ve candida albicans'ın bulunma sıklığı ve antimikrobiyal duyarlılıklarının test edilmesi
The prevalence of enterococcus faecalis and candida albicans in teeth with periapical lesions and the antimicrobial susceptibility of these isolates
  1. Tez No: 203310
  2. Yazar: AYSİN DUMANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. OĞUZ YOLDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Birincil kök kanal enfeksiyonu, İkincil kök kanal enfeksiyonu, E.faecalis, C.albicans, Antimikrobiyal maddeler, İrrigasyon solüsyonları, Primary root canal infection, Secondary root canal infection, E.faecalis, C.albicans, Antimicrobial medicaments, Irrigation solutions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı endodontik enfeksiyonlarda kök kanallarında ve tükürükte, E.faecalis ve C.albicans'ın varlığının kültür ve PCR yöntemleri ile araştırılmasıdır.Mikrobiyolojik örnekler enfekte kök kanallı 100 hastanın (birincil enfeksiyon) 117 dişinden ve inatçı periapikal lezyona sahip kanal tedavili (ikincil enfeksiyon) 70 hastanın 114 dişinden elde edildi. Tükürük örnekleri her hastanın dil altı bölgesinden alındı.E.faecalis, 117 nekrotik kanala sahip dişlerin 16 (%14) adedinde ve 114 başarısız kök kanal tedavili dişlerin 10 (%9) adedinde kültür yöntemi ile bulundu. Bu hedeflenen tür PCR yöntemi ile birincil ve ikincil enfeksiyonlu dişlerde sırasıyla 19 (%16) ve 11 (%10) adet bulundu.C.albicans, 117 nekrotik kanala sahip dişlerin 20 (%17) adedinde ve 114 başarısız kanal tedavili dişlerin 10 (%9) adedinde kültür yöntemi ile bulundu. Bu hedeflenen tür PCR yöntemi ile birincil ve ikincil enfeksiyonlu dişlerde sırasıyla 23 (%20) ve 13 (%11) adet bulundu.Tükürük örneklerinde ise E.faecalis birincil enfeksiyonlu dişlere sahip 100 hastanın 7 (%7)'sinde ve ikincil enfeksiyonlu dişlere sahip 70 hastanın 6 (%9)'sında kültür yöntemi ile bulundu. PCR yöntemi ile bu hedeflenen tür sırasıyla 6 (%6) ve 7 (%10) adet bulundu. C.albicans birincil enfeksiyonlu dişlere sahip 100 hastanın 15 (%15)'inde ve ikincil enfeksiyonlu dişlere sahip 70 hastanın 11 (%16)'inde kültür yöntemi ile bulundu. PCR yöntemi ile bu hedeflenen tür sırasıyla 17 (%17) ve 15 (%21) adet bulundu.On sekiz E.faecalis ve 18 C.albicans izolatlarının antimikrobiyal ve antifungal ajanlara (E.faecalis izolatları için penisilin, vankomisin, spiramisin, kolistin ve C.albicans izolatları için amfoterisin B, nistatin, flukanazol ve ketokanozol) karşı duyarlılığı agar dilüsyon yöntemi ile değerlendirildi. Bu izolatların %5 NaOCl, %2,5 NaOCl, %17 EDTA ve %2 Klorheksidin solüsyonlarına antimikrobiyal aktivitesini değerlendirmek için strip difüzyon yöntemi kullanıldı. İzolatların pansuman materyalleri olan Ca(OH)2+Serum fizyolojik, Ca(OH)2+Gliserin ve Ca(OH)2+Klorheksidin'e olan duyarlılığı ise agar difüzyon yöntemi ile değerlendirildi. SF bütün testlerde pozitif kontrol olarak kullanıldı.E.faecalis izolatlarının hepsi penisilin, vankomisin, spiramisin, kolistin'e direnç gösterdi. Irrigasyon solüsyonlarından %2 Klorheksidin E.faecalis'i öldürmede en etkili olan solüsyondur ama %5 NaOCl diğer solüsyonlara göre en geniş inhibisyon zonunu oluşturdu. Pansuman materyali olarak Ca(OH)2+Klorheksidin patı E.faecalis izolatlarını öldürmede Ca(OH)2+Serum Fizyolojik ve Ca(OH)2+Gliserin patlarına göre daha etkilidir.C.albicans izolatların hepsi ketokanozole direnç gösterdi. Solüsyonlardan %5 NaOCl C.albicans'ı öldürmede daha etkilidir ve diğer solüsyonlara göre daha büyük çapta inhibisyon zonu oluşturmuştur. Ca(OH)2+Gliserin patı diğer patlara göre hem C.albicans'ı ödürmede hem de inhibisyon zonu oluşturmada daha üstündür.Tedavi sonrası hastalarda görülen alevlenme reaksiyonları araştırıldı. Nekrotik kanallı 100 hastanın 4 (%4)'ü ve inatçı periapikal lezyona sahip başarısız kanal tedavili dişlere sahip 70 hastanın 6 (%9)'sında 2 gün içinde şiddetli ağrı oluştuğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the presence of E.faecalis and C.albicans in endodontic infections and in saliva by culture and PCR methods.Microbial samples were obtained from 117 teeth in 100 patients with infected root canals (primary infection) and 114 teeth with 70 patients with root-filled teeth with persisting periapical lesions (secondary infection). Saliva samples were obtained under tongue.E.faecalis was cultured from 16 (%14) of 117 necrotic canals and 10 (%9) of 114 re-treated root canals. PCR detection identified the target specie in 19 (%16) and 11 (%10) of primary and secondary infections respectively.C.albicans was cultured from 20 (%17) of 117 necrotic canals and 10 (%9) of 114 re-treated canals. PCR detection identified the target specie in 23 (%20) and 13 (%11) of primary and secondary infections respectively.From the saliva samples, E.faecalis was cultured from 7 (%7) of 100 patients with primary infections and 6 (%9) of 70 patients with secondary infections. PCR detection identified the target specie respectively 6 (%6) and 7 (%10). C.albicans was cultured from 15 (%15) of 100 patients with primary infections and 11 (%16) of 70 patients with secondary infections. PCR detection identified the target specie respectively 17 (%17) and 15 (%21).The susceptibility of 18 E.faecalis and 18 C.albicans isolates to antimicrobial and antifungal agents (penicillin, vancomycin, spiramisin, colistin for E.faecalis and amphotericin B, nistatin, fluconazole, ketoconazole for C.albicans) was determined by agar dilution method. In vitro antimicrobial activity of %5 NaOCl, %2,5 NaOCl, %17 EDTA and %2 CHX against E.faecalis and C.albicans isolates were tested by strip diffusion method. In vitro susceptibility of E.faecalis and C.albicans isolates to three intracanal medicaments: Ca(OH)2+Steril saline solution, Ca(OH)2+Glycerin and Ca(OH)2+Chlorhexidine were evaluated by agar diffusion method. Saline was used as the positive control for all study groups.All tested E.faecalis isolates showed resistance to penicillin, vancomycin, spiramisin, colistin. Through irrigation solutions, %2 Chlorhexidine is more effective in killing E.faecalis but %5 NaOCl produced larger inhibition zone than %2,5 NaOCl, %17 EDTA and %2 Chlorhexidine. For intracanal medication, CHX+Ca(OH)2 worked efficiently in killing E.faecalis isolates than Ca(OH)2+Steril saline solution, Ca(OH)2 +Glycerin.For C.albicans, all tested isolates were susceptible to amphotericin B, nistatin, fluconazole. And 18 of the root canal isolates showed resistance to ketoconazole. %5 NaOCl is more effective in killing and produced larger inhibition zone than %2,5 NaOCl, %17 EDTA and %2 Chlorhexidine. Ca(OH)2+Glycerin intracanal medication was better in killing C.albicans isolates and produced larger inhibition zone than other Ca(OH)2 medicaments.The flare up rates was also investigated. Four (%4) of the 100 patients with necrotic canals and 6 (%9) of the 70 patients with root-filled teeth with persisting periapical lesions had severe pain in 2 days.