İzole fare mide fundusunda etanole bağlı gevşemelerin mekanizmasının araştırılması
Izole fare mide fundusunda etanole bağli gevşemelerin mekanizmasinin araştirilmasi
  1. Tez No: 203318
  2. Yazar: DERYA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE DÖNDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Etanol, fare mide fundusu, farmakolojik etki, Ethanol, mouse gastric fundus, pharmacological effect, relaxation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada her iki cinsten (Swiss albino) fare kullanıldı. Fareler servikal dislokasyon ile öldürüldükten sonra longitudinal insizyon suretiyle gastrik fundal stripler hazırlandı ve içinde Tyrode solusyonu olan organ banyosuna 0.5 g tansiyon altında asıldı. Banyo ortamı 37 oC'de sabit tutuldu ve %95 O2 ve %5 CO2 ile gazlandırıldı. Deneysel veriler izometrik transdusır ile kaydedildi.Etanol(164 mM) izole fare mide fundus şeritlerinde tekrarlanabilir gevşemelere neden oldu. Bu gevşemeler L-tipi Ca2+ kanal blokörü verapamil (10-5,10-4 ,5x10-4 M), ryanodin reseptör (intraselüler kalsiyum kanal) blokörü rutenyum red (10-5, 5x10-5 ,10-4 M), adrenerjik nöron blokörü guanetedin (10-6,10-5 ve 10-4 M), kolinerjik muskarinik reseptör blokörü atropin (10-6, 10-5, 10-4 M), fosfolipaz C inhibitörü neomisin (10-5 ,10-4 ,5x10-4 M), siklooksijenaz inhibitörü indometazin (10-6, 5x10-6,10-5 M), nitrik oksid (NO) sentaz inhibitörü Nw-nitro-L-arginin (10-5, 10-4 ,5x10-4 M) ve K+ kanal blokörü tetraetilamonyum (5x10-5, 10-4, 5x10-4 M) tarafından istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaltıldı. Fosfolipaz A2 inhibitörü manoalid (10-6) bu gevşemelerde anlamlı olmayan bir azalmaya neden oldu. Bunun yanı sıra, Na+- K+ ATPaz blokörü uvabain (10-5, 5x10-5,10-4 M) ve Ca2+- ATPaz blokörü siklopiazonik asit (10-6 ,5x10-6 ,10-5 M) bu gevşemeleri etkilemedi.Deneysel bulgular, izole fare mide fundus şeritlerinde etanol (164 mM) ile oluşturulan gevşemelerde Ca2+'un adrenerjik nöron ve kolinerjik muskarinik reseptörlerin, buna ek olarak fosfopliaz C ve araşidonik asit ? siklooksijenaz yolaklarının ayrıca nitrik oksid ve potasyum kanallarının rolü olabileceğini telkin etmektedir. Buna karşılık, deneysel bulgular Na+- K+ ATPaz ve Ca2+- ATPaz'ın etanole bağlı bu gevşemelerde rollerinin olmadığını telkin etmektedir.
Özet (Çeviri)
Mice (Swiss albino) of either sex were used in this study. After killing the mice by cervical dislocation the gastric fundal strips were prepared by longitudinal incision and mounted under 0.5 g tension in an organ bath filled with Tyrode?s solution. The bath medium was maintained at 37 oC and gassed with %95O2 and 5%CO2. Experimental data were recorded by an isometric transducer.Ethanol caused reproducible relaxations in isolated mouse gastric fundal strips. These relaxations were significantly inhibited by verapamil (10-5,10-4 ,5x10-4 M), a blocker of L-type Ca2+ channel, ruthenium red (10-5, 5x10-5 ,10-4 M), a blocker of ryanodine receptor (intracellular Ca2+ channel), guanethidine (10-6,10-5 ve 10-4 M) a blocker of adrenergic neurons, atropine (10-6, 10-5, 10-4 M), a blocker of cholinergic muscarinic receptors, neomycin (10-5 ,10-4 ,5x10-4 M), an inhibitor of phospholypase C, indomethacin (10-6, 5x10-6,10-5 M), an inhibitor of cyclooxygenase, Nw-nitro-L-arginine (10-5, 10-4 ,5x10-4 M), an inhibitor of nitric oxide synthase and tetraethylammonium (5x10-5, 10-4 ve 5x10-4 M), a blocker of potassium channels. In addition, manoalide (10-6), an inhibitor of phospholypase A2, also inhibited the relaxations induced by ethanol but this inhibition was not significant. However, cyclopiasonic acid (10-6 ,5x10-6 ,10-5 M), a blocker of Ca2+- ATPase and ouabain (10-5, 5x10-5,10-4 M), a blocker of Na+- K+ ATPase and Ca2+- ATPase, failed to affect the relaxations induced by ethanol.The results of experimental data suggest that Ca2+, adrenergic neurons and cholinergic muscarinic receptors, phospholypase C, arashidonic acid-cyclooxygenase patways, nitric oxide and potassium channels play a role on relaxations induced by ethanol. On the other hand, the results also suggest that Ca2+- ATPase and Na+- K+ ATPase did not have a role on relaxations induced by ethanol.