İzokinetik dinamometre ile yapılan ölçümlerde farklı eklemlere ait yük aralığının tespiti
The determination of isokinetic phase of load range for different joints movement with isokinetic dynamometer
  1. Tez No: 203320
  2. Yazar: RABİA TUĞBA ADAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANLI SADİ KURDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Isokinetic Contraction, Isokinetic Dynamometer, Angular Velocity, Isokinetic Load Range, Pik Tork
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Çalışmamızda, izokinetik dinamometrede farklı açısal hızlarda yaptırılan hareketlere ait izokinetik verilerin, farklı eklemlerde hangi oranda yanılgıya neden olduğunu araştırmak amaçlanmıştır.Çalışmaya 18-24 yaş aralığında, boy ortalaması 177,6 ± 7,5 cm ve vücut ağırlığı ortalaması 72,7 ± 5,1 kg olan 10 sağlıklı erkek katılmıştır. Üst ve alt ekstremite olmak üzere 12 eklem hareketinin testi Cybex II Norm izokinetik dinamometre ile yapıldı. Bir test gününde, bir üst ekstremiteden, bir de alt ekstermiteden olmak üzere iki eklem hareketi ölçümü yapıldı. Aynı deneğin en az 24 saatlik aradan sonra tekrar teste gelmesi sağlandı. Açısal hızlar 30o/sn den 450o/sn'ye doğru her sette 30o/sn'lik artış olacak şekilde belirlenerek, her eklem hareketi için üç tekrar yaptırıldı. Tekrar aralarında dinlenmek için 30 sn dinlenme aralığı verildi. Deneklerin yaptığı üç tekrar içinde en yüksek pik tork değerine karşılık gelen veri analiz amacıyla kullanıldı. Ham verilere ait hız değerlerinden izokinetik yüklenme aralığına sahip açısal hızlar belirlendi.İzokinetik dinamometreden alınan ham verilerin pik tork, iş ve güç parametrelerinin, hesaplanarak bulunan izokinetik yüklenme aralığına ait verilerin pik tork, iş ve güç değerlerinden önemli farklılık gösterdiği bulundu.İzokinetik dinamometre sonuçlarını doğru analiz için izokinetik yüklenme aralığı verileri, dinamometrenin verdiği ham verilerden ayırt edilerek hesaplanmalı ve yorumlamanın bu veriler üzerinden yapılması olası hataları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.Anahtar Kelimeler; İzokinetik Kasılma, İzokinetik Dinamometre, Açısal Hız, İzokinetik Yüklenme Aralığı, Pik Tork.
Özet (Çeviri)
In our study, our aim was to research isokinetic data concerning to actions in different angular velocities with isokinetic dynamometer, searching difference of what proportion its effect on which different joints.Ten males aged 18-24 years, height of 177.6 ± 7.5 centimeters, weight of 72.7 ± 5.1 kilos participated to this study. Twelve joint movements of upper and lower extremity were measured by a Cybex II Norm dynamometer. Two joint movements (one of these from upper and the other is from lower extremity) were measured in one test day. It was provided that the same participant?s coming to test again minimum 24 hours. Each joint movement were repeated three times at defined angular velocities from 30 ? /sec to 450 ? /sec with 30 ? /sec increase interval for each set. Thirty sec resting time was given between sets. The data which was the highest value (in three repetition) assumed as peak tork and used for analysis. It was determined that angular velocities at izokinetic load range from the velocity values of raw data.There was a significant difference between peak torque, work and power values of raw data and calculated peak torque, work and power values of isokinetic load range.For the right analysis of isokinetic dynamometer results: the load range data must be calculated from the raw data which was taken from dynamometer and by this way we can prevent probable errors