Elit taekwondocularda ayak bileğine uygulanan bandajın kuvvete etkisi
Effects of taping ankle on strength performance of elite taekwondo players
- Tez No: 224885
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SANİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bandajlama, Taekwondo, İzokinetik, Taping, Taekwondo, İsokinetic
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, elit düzeyde taekwondo sporuyla uğraşan sporcularda bandaj uygulamasının kuvvet performansı üzerine etkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmaya taekwondo milli takımında yer alan 7 bayan ve 9 erkek olmak üzere 16 sporcu dahil edilmiştir. Deneklerin yaş ortalaması 24.33 yıl, boy ortalaması 177.67 cm, vücut ağırlığı ortalaması 70.75 kg'dır. Çalışmaya dahil edilen sporcular son 6 ay içerisinde ciddi bir alt ekstremite sakatlığı geçirmemiş bireylerden seçilmişlerdir. Deneklerin dominant ve nondominant bacak ayak bileği eklemlerine kapalı sepet örgü (basketwave) bandajlama tekniği uygulanmıştır.Deneklerin ayak bileği eklemlerine ait izokinetik ölçümleri Cybex NORM izokinetik dinamometre ile yapıldı. İzokinetik ölçümler için hareket şekli ayak bileği plantar fleksiyon ve dorsi fleksiyondur. Ölçümler ayak bileği eklemleri bandajlı ve bandajsız olmak üzere ikişer kez gerçekleştirildi. İzokinetik ölçümlerde 60°/sn'de 5 tekrar ve 180°/sn'de 15 tekrar plantar-dorsi fleksiyon uygulandı ve pik tork, toplam iş, ortalama güç hesaplandı.Verilerin istatistiksel analizinde SPSS for Windows 11.0 paket programı kullanıldı. Ön-son test karşılaştırılmasında Paired-Samples T-Testi testi uygulandı. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edildi.Domianant bacakta, 60 o/sn hızda dorsifleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 23.83±4.57 Nm ve bandajlı 23.42±5.09 Nm, 180 o/sn hızda dorsifleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 9.25±2.18 Nm ve bandajlı 10.25±2.83 Nm olarak bulunmuştur. 60 o/sn hızda plantarfleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 80.83±25.12 Nm ve bandajlı 75.75±18.01 Nm, 180 o/sn hızda plantarfleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 33.67±8.80 Nm ve bandajlı 32.75±12.93 Nm olarak bulunmuştur. Nondominant bacakta, 60 o/sn hızda dorsifleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 28.75±5.26 Nm ve bandajlı 27.42±5.16 Nm, 180 o/sn hızda dorsifleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 12.50±3.15 Nm ve bandajlı 12.25±2.99 Nm olarak bulunmuştur. 60 o/sn hızda plantarfleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 86.58±16.42 Nm ve bandajlı 89.33±15.63 Nm, 180 o/sn hızda plantarfleksiyon ile ölçülen pik tork değerleri; bandajsız 31.25±7.65 Nm ve bandajlı 28.92±9.11 Nm olarak bulunmuştur.Yapılan istatistiksel karşılaştırma sonucunda bandajlı ve bandajsız olarak ölçülen pik tork ortalamalarının dominant bacakta; 60 o/sn hızda dorsifleksiyon (t=0.435, P=0.672), 180 o/sn hızda dorsifleksiyon (t=-1.354, P=0.203), 60 o/sn hızda plantarfleksiyon (t=1.669, P=0.123) ve 180 o/sn hızda plantarfleksiyon (t=0.445, P=0.665) anlamlı düzeyde farklı olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Nondominant bacakta; 60 o/sn hızda dorsifleksiyon (t=0.435, P=0.672), 180 o/sn hızda dorsifleksiyon (t=-1.354, P=0.203), 60 o/sn hızda plantarfleksiyon (t=1.669, P=0.123) ve 180 o/sn hızda plantarfleksiyonun (t=0.445, P=0.665) anlamlı düzeyde farklı olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05).Sonuç olarak, ayak bileğine uygulanan bandajlamanın taekwondocuların izokinetik olarak ölçülen ayak bileği plantarfleksiyon ve dorsiflksiyon kuvvet performansını olumsuz yönde etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effects of taping on strength performance of elite taekwondo players.A total of 16 taekwondo players (7 women and 9 men) from national taekwondo team were involved in this research. The average age of the subjects was 24.33 years, height was 177.67 cm, and weight was 70.75 kg. They were chosen from the players who hadn?t a serious lower extremity injury within 6 months. Subjects? dominant and nondominant legs ankle joints were taped like basketwave.Isokinetic parameters of the subjects? ankle joints were measured with Cybex NORM isokinetic dinamometer. The movement shape of the dominant ankle joint for the isokinetic measurements were plantar flexion and dorsi flexion. The measurements were applied two times; one with the ankle joint taped and one with the ankle joint untaped. In isokinetic measurement, 5 repetations at 60°/sec and 15 repetations at 180°/sec plantar-dorsi flexion were performed and peak torques, total work and average power were calculated.In statistical analyses of the data, SPSS for Windows 11.0 packet program was used. Paired-Samples T-Test was performed in the pre and post test comparisons. The results were evaluated in 0.05 precision.Peak torque values found with dorsi flexion at 60 o/sec speed from the dominant leg; 23.83±4.57 Nm untaped and 23.42±5.09 Nm taped, peak torque values found with dorsi flexion at 180 o/sec speed; 9.25±2.18 Nm untaped and 10.25±2.83 Nm taped. Peak torque values found with plantar flexion at 60 o/sec speed; 80.83±25.12 Nm untaped and 75.75±18.01 Nm untaped, peak torque values found with plantar flexion at 180 o/sec speed; 33.67±8.80 Nm untaped and 32.75±12.93 Nm taped. Peak torque values found with dorsi flexion at 60 o/sec speed from the nondominant leg; 28.75±5.26 Nm untaped and 27.42±5.16 Nm taped, peak torque values read with dorsi flexion at 180 o/sec speed; 12.50±3.15 Nm untaped and 12.25±2.99 Nm taped. Peak torque values found with plantar flexion at 60 o/sec speed; 86.58±16.42 Nm untaped and 89.33±15.63 Nm taped, peak torque values read with plantar flexion at 180 o/sec speed; 31.25±7.65 Nm untaped and 28.92±9.11 Nm taped.When the results are compared, the average peak torque values found from the taped and untaped dominant legs was; dorsi flexion at 60 o/sec speed (t=0.435, P=0.672), dorsi flexion at 180 o/sec speed (t=-1.354, P=0.203), plantar flexion at 60 o/sec speed (t=1.669, P=0.123) and plantar flexion at 180 o/sec speed (t=0.445, P=0.665) and no significant difference was found (P>0.05). In nondominant legs the average values was; dorsi flexion at 60 o/sec speed (t=0.435, P=0.672), dorsi flexion at 180 o/sec speed (t=-1.354, P=0.203), plantar flexion at 60 o/sec speed (t=1.669, P=0.123) and plantar flexion at 180 o/sec speed (t=0.445, P=0.665) and no significant difference was found (P>0.05).As a result, taping ankle doesn?t affect the taekwondo players? plantar flexion and dorsi flexion ankle strength performance measured isokineticaly in negative way.