Nörogelişimsel bozukluğu olan çocuklarda oral motor terapi sonuçları
The results of oral motor therapy in infants with neurodevelopmental disorders
  1. Tez No: 203333
  2. Yazar: SALİHA KUBLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA DOKUZTUĞ ÜÇSULAR, YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN BAYSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Oral motor terapi, oral motor disfonksiyon, nörogelişimsel gerilik, çocuk, Oral motor therapy, oral motor dysfunction, neurodevelopmental retardation, child
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, nörogelişimsel geriliği ve oral motor fonksiyon bozukluğu görülen çocuklarda oral motor terapi ve aile eğitiminin oral motor fonksiyonlar ve boy, kilo, cilt altı yağ dokusu ölçümleri üzerine etkilerini ve sonuçlarını belirlemektir. Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğinde takip edilen 11 erkek 9 kız toplam 20 hasta alınmıştır. Bireyler randomize edilerek aktif aile eğitim grubu ve pasif aile eğitim grubu olmak üzere 10'ar kişilik iki gruba ayrılmıştır. Oral motor terapi her iki gruba 8 hafta boyunca uygulanmıştır. Hastaların beslenmesi videoya kayıt edilmiştir. Gisel ve Patrick değerlendirme skalası kullanılarak oral motor fonksiyonlar çalışmanın başlangıcı ve sonunda değerlendirilmiştir. Hastaların boy, kilo ve deri altı yağ dokusu kalınlıkları çalışmanın başında, 4. ve 8. haftada ölçülmüştür. Araştırmamızın başlangıcında fizyoterapist tarafından tek seans oral motor terapi eğitimi alarak evde bu programı çocuklarına uygulayan ailelerin aktif ve yoğun eğitim programına katılan aileler kadar ev programını başarıyla uygulayabildikleri gözlemlendi. Çalışma sonunda her iki gruptaki olguların oral motor puanlarında, boy, kilo ve deri altı yağ dokusu ölçümlerinde anlamlı değişiklikler olduğu ve gruplar arasında istatistiksel olarak fark olmadığı görülmüştür. Araştırmamız sonucunda nörogelişimsel geriliği ve oral motor fonksiyon bozukluğu bulunan çocukların sağlıklı ve kaliteli yaşam sürekliliğinin sağlanması için fizyoterapistlerin rutin fizyoterapi programlarında oral-motor terapiye yer vermeleri ve oral-motor terapi programında da aile eğitiminin sağlanması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the results of oral motor therapy and family education on the oral motor function, stature/height, weight, and subcutaneous fat thickness in children with neurodevelopmental retardation and oral motor dysfunction. Twenty patients (11 male and 9 female) that were followed in the Pediatrics clinic of Abant Izzet Baysal University Medical School. Patients were randomized to active and passive family education groups, 10 patients for each group. Oral motor therapy was applied to both groups for 8 weeks. Feeding of the patients were videotaped and oral motor functions were evaluated in the beginning and in the end of the study by using Gisel and Patrick assessment scale. Whereas stature/height, weight, and subcutaneous fat thickness measurements were performed in the beginning, and in 4th and 8th week of the study. Families who were given one session of oral motor therapy in the beginning of the study and requested to continue therapy at home were seemed to perform this therapy as good as the families in active and intensive treatment group. At the end of the study, patients in both groups were seemed to improve in terms of oral motor scores, stature/height, weight, and subcutaneous fat thickness; however there was no statistical difference between two groups. In conclusion, it is important for the physiotherapists to include oral motor therapy within the routine physiotherapy programs and provide family education in children with neurodevelopmental retardation and oral motor dysfunction in order to offer a healthy and quality life.