Düzce ili aile hekimliği pilot uygulamasında sosyal çalışmacının rol ve işlevi
Roles and activities of the social workers in the pilot application of primary healt care systemin düzce
  1. Tez No: 203334
  2. Yazar: GÜLŞEN AYTAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURAY YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal çalısmacı, birinci basamak saglık hizmeti, aile hekimligi, saglık yönetimi, Social worker, primary health care, family practitioner, health care management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu kesitsel arastırma Düzce ili aile hekimligi uygulamasında çalısan hekimlerin sosyal çalısmacıların rol ve islevleri hakkındaki düsüncelerini degerlendirmek amacı ile planlanmıstır. Arastırmanın evreni Düzce ili aile saglıgı ve toplum saglıgı merkezlerinde çalısan hekimlerden olusmaktadır. Otuz bir aile saglıgı merkezinde çalısan 99 hekim, 8 toplum saglıgı merkezinde çalısan 19 hekim toplam 118 hekimden ulasılabilen 98 (%83) kisidir. Ulasılan hekimlere 21 soruluk anket formu uygulanarak hekimlerin bazı sosyo-demografik özellikleri, tıp egitimleri sürecinde sosyal hizmetle ilgili ders alma, çalısma yasantısında sosyal çalısmacı ile çalısmıs olmaları sorgulanmıstır. Hekimlerin hastalarda karsılastıkları psiko-sosyal sorunlar ve çözüm yolları, sosyal çalısmacıların rol ve islevi sorgulanmıstır. Hekimlerin yas, cinsiyet, tıp egitimi sırasında sosyal hizmetle ilgili ders alma, çalısma süreleri, mezun oldukları yıla göre, sosyal çalısmacının saglık ekibinin üyesi olma, isbirligi saglama, sosyal çalısmacıya ihtiyaç duyma durumları sorgulanmıstır. Hekimlerin 65'i (%66,3) 24?35 yas gruplarındadır. 65'i (%66,3) erkek ve 46'sı (%46,9) 2001- 2006 yılları arasında mezun olmustur. Hekimlerin 95'i (%96,9) tıpta uzmanlık egitimi almamıstır. Hekimlerin (%66,3) 65'i tıp egitiminde sosyal hizmetle ilgili ders almamıs, 54'ü (%55,1) sosyal çalısmacının ne is yaptıgını bilmemekte, ancak 7'si (%7,1) ne is yaptıgını bilmektedir ve 32'si (%32,7) sosyal çalısmacıya ihtiyaç duymaktadır. Hekimlerin 70'ine (%71,4) göre; çocuk yetistirilmesinde destekleyici egitim çalısmaları düzenlemek, sosyal ekonomik yetersizlikleri tespit etmek, çocuk ihmali ve istismarını önleyici hizmetler sunmak sosyal çalısmacının rol ve islevidir. Hekimler arasında yas, cinsiyet, çalısma süreleri, sosyal hizmetle ilgili ders alma gibi parametreler ile sosyal çalısmacı ile ilgili tüm sonuçlar arasında anlamlı iliski bulunmamıstır. Sonuç olarak aile hekimlerinin sosyal çalısmacıların rol ve islevleri hakkında yeterli bir bilgiye sahip olmadıkları kanaatine varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The objective of this cross sectional study was to investigate the perception and beliefs of family practitioners working in Düzce about the place and roles of the social workers in primary health care system. The study group consisted of physicians working at both primary health care and public health care centers in Düzce. A total of 118 physicians (99 from the 31 primary health care centers and 19 physicians from the 8 public health centers) were included into the study. However we could be able to communicate 98 (%83) physicians out of these 118. A questionnaire with 21 items was administrated to these physicians. According to the results of the questionnaires the demographic properties of the family practitioners were described. The following data particularly regarding the social workers were also obtained: The status regarding the cooperation with social workers in their daily practice, whether they had lectures on social cares during the medical training or not, the psychosocial problems of the patients and the solutions of these handicaps that they experienced during their practice, their thoughts about role of the social workers, the necessity of a social care activity. The differences in the results of items regarding the necessity of a social worker in the health care team and cooperation with the social worker were compared with the age, gender and working years of the physicians including their educational background about social care. The majority of physicians 65 (66.3%) were at the 24-35 age group. Males were 65 (66.3%) and 46 (46.9%) of the physicians graduated in between 2001 and 2006. 95 (96.9%) of the physicians had no education as residency training in medicine. Also 65 (66.3%) of the physicians did not have lectures on social care in their medical training. Consequently, 54 (55.1%) of the physicians did not know what social workers do instead of 7 (7.1%) did know. 32 (32.7%) of the primary care physicians declared that they need social workers in their practice. The roles of socialworkers were defined by the physicians as to provide essential educational support in child growing, to define socioeconomic defects, and to play a role in terms of preventing child abuse. There was no association between the properties of the physicians as age, gender, working years, having previous education on social workers and the results of all items regarding the activities and importance of a social worker. In conclusion, the results of the current study suggest that family practitioners do not have sufficient information about of functions of the social workers.