Serebral palsili çocuklarda çiğneme ve yutma performansı ile duyusal işlemleme becerisi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between chewing and swallowing performance and sensory processing skills in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 1021765
  2. Yazar: MUSTAFA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEN SEREL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, Çiğneme Performansı, Yutma Performansı, Duyusal işlemleme, Yutma, Çiğneme, Cerebral palsy, Chewing Performance, Swallowing Performance, Sensory processing, Deglutition, Mastication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Yiğit, M. Serebral Palsili Çocuklarda Çiğneme ve Yutma Performansı ile Duyusal İşlemleme Becerileri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Nöroloji Fizyoterapistliği Yüksek Lisans Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2026. Serebral palsi (SP), motor disfonksiyon ile karakterize ilerleyici olmayan nörogelişimsel bir bozukluktur. Motor bozukluklara ek olarak, SP'li çocuklar sıklıkla çiğneme ve yutma bozuklukları dahil olmak üzere beslenme güçlükleri yaşamaktadır. Bu işlevler hem motor, hem de duyusal entegrasyon mekanizmalarına dayanmaktadır. Duyusal işlemlemedeki bozukluklar oral motor koordinasyonu ve beslenme güvenliğini olumsuz etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı; SP'li çocuklarda çiğneme ve yutma performansı ile duyusal işlemleme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmaya oral yolla beslenen, 3–10 yaş arasında ve SP tanısı olan çocuklar dahil edildi. Çocukların yaş ve cinsiyet gibi tanımlayıcı özellikleri kaydedildi. Çiğneme performansı Karaduman Çiğneme Performans Skalası (KÇPS) ve Çiğneme Gözlem ve Değerlendirme Aracı (Mastication Observation and Evaluation, MOE) kullanılarak değerlendirilirken, yutma performansı Yutma Bozukluğu Anketi (Dysphagia Disorder Survey, DDS) ile değerlendirildi. Duyusal işlemleme becerileri ise Duyusal Profil kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya 30 SP'li çocuk (ortalama yaş 5,46±1,75 yıl; %36,7 kız, %63,3 erkek) dahil edildi. KÇPS skorları ile Duyu Profili'nin 'Enduransla/Tonusla ilgili Duyusal İşlem' (r=-0,47, p=0,01) ve 'Duygusal Cevapları ve Aktivite Seviyesini Etkileyen Görsel Girdilerin Düzenlenmesi' (r=-0,40, p=0,03) başlıkları arasında negatif yönde orta düzeyde; T-MOE skorları ile 'Görme İşlemi' (r=0,58, p<0,01), 'Dokunma İşlemi' (r=0,62, p<0,01), 'Oral Duyusal İşlem' (r=0,58, p<0,01), 'Enduransla/Tonusla ilgili Duyusal İşlem' (r=0,57, p<0,01) başlıkları arasında pozitif yönde orta düzey; 'Duygusal Cevapları ve Aktivite Seviyesini Etkileyen Görsel Girdilerin Düzenlenmesi' (r=0,37, p=0,05) ile ise pozitif yönde düşük düzeyde ilişki bulundu. DDS skorları ile 'Duyma İşlemi' (r=-0,38, p=0,04), 'Görme İşlemi' (r=-0,41, p=0,03), 'Dokunma İşlemi' (r=-0,51, p<0,01), 'Enduransla/Tonusla ilgili Duyusal İşlem' (r=-0,63, p<0,01) ve 'Duygusal Cevapları ve Aktivite Seviyesini Etkileyen Görsel Girdilerin Düzenlenmesi' (r=-0,57, p<0,01) başlıkları arasında negatif yönde orta düzeyde, 'Hareket ve Vücut ile ilgili Düzenlemeler' (r=-0,39, p=0,03) ile ise negatif yönde düşük düzey ilişki bulundu. Bu bulgular, duyusal işlemleme becerisinin SP'li çocuklarda hem çiğneme hem de yutma bozukluklarında klinik olarak anlamlı bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle bu popülasyonda beslenme ve yutma bozukluklarının değerlendirilmesi ve müdahale planlamasında duyusal işlemleme bütüncül bir bileşen olarak dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Yiğit M, Determining The Relationship Between Chewing and Swallowing Performance and Sensory Processing Skills in Children with Cerebral Palsy, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Neurological Physiotherapy Master's Program, Master's Thesis, Ankara, 2026. Cerebral palsy (CP) is a non-progressive neurodevelopmental disorder characterized by motor dysfunction. In addition to motor impairments, children with CP frequently experience feeding difficulties, including chewing and swallowing disorders. These functions rely on both motor and sensory integration mechanisms. Impairments in sensory processing may adversely affect oral motor coordination and feeding safety. The aim of this study was to determine the relationship between chewing and swallowing performance and sensory processing skills in children with CP. Children diagnosed with CP, aged between 3 and 10 years, and fed orally were included in the study. Descriptive characteristics such as age and sex were recorded. Chewing performance was evaluated using the Karaduman Chewing Performance Scale (KCPS) and the Mastication Observation and Evaluation (MOE), while swallowing performance was assessed using the Dysphagia Disorder Survey (DDS). Sensory processing skills were evaluated using the Sensory Profile. A total of 30 children with CP (mean age 5.46±1.75 years; 36.7% female, 63.3% male) were included in the study. Negative moderate correlations were found between KCPS scores and the Sensory Profile domains of 'Sensory Processing Related to Endurance/Tone' (r=-0.47, p=0.01) and 'Modulation of Visual Input Affecting Emotional Responses and Activity Level' (r=-0.40, p=0.03). Positive moderate correlations were found between T-MOE scores and the domains of 'Visual Processing' (r=0.58, p<0.01), 'Touch Processing' (r=0.62, p<0.01), 'Oral Sensory Processing' (r=0.58, p<0.01), and 'Sensory Processing Related to Endurance/Tone' (r=0.57, p<0.01), while a positive low-level correlation was found with 'Modulation of Visual Input Affecting Emotional Responses and Activity Level' (r=0.37, p=0.05). Negative moderate correlations were found between DDS scores and the domains of 'Auditory Processing' (r=-0.38, p=0.04), 'Visual Processing' (r=-0.41, p=0.03), 'Touch Processing' (r=-0.51, p<0.01), 'Sensory Processing Related to Endurance/Tone' (r=-0.63, p<0.01), and 'Modulation of Visual Input Affecting Emotional Responses and Activity Level' (r=-0.57, p<0.01), while a negative low-level correlation was found with 'Modulation Related to Body Position and Movement' (r=-0.39, p=0.03). These findings suggest that sensory processing skills may play a clinically meaningful role in both chewing and swallowing disorders in children with CP. Therefore, sensory processing should be considered as a holistic component in the assessment and intervention planning of feeding and swallowing disorders in this population.