Bolu il merkezi sağlık ocaklarındaki gebe-lohusa izlem fişlerinin doğum öncesi bakım hizmetleri açısından incelenmesi
Investigation of the antenatal-postnatal follow-up forms in the health centers in Bolu downtown in the aspect of antenatal care services
  1. Tez No: 203335
  2. Yazar: ASLIHAN ÇATIKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÖKDOĞAN, PROF. DR. AYŞE AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi bakım, gebe sağlığı, gebe-lohusa izlem fişi, hemşirelik, Antenatal care, pregnancy health, antenatal postnatal follow-up forms, nursing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, Bolu il merkezindeki sağlık ocaklarına kayıtlı gebeler için kullanılan gebe-lohusa izlem fişlerinin doldurulup doldurulmadığı, fişlere göre gebelerin aldıkları doğum öncesi bakım (DÖB) hizmetlerinin neler olduğu, bu hizmetlerin; istendik DÖB izlem sıklığına uygun ve içeriğinin gebe kadının gebelik durumuna göre yeterli olup olmadığı ve gebe-lohusa izlem fişlerine kayıt edilen gebelikle ilişkili durumlar ve varolan sorunların belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Bolu ilindeki yedi sağlık ocağında çalışan 38 ebenin çıkardığı gebe-lohusa izleme fişleri Şubat - Mayıs 2006 tarihleri arasında taranarak 624 gebe belirlenmiş ve bu fişlerdeki kayıtlar hazırlanan forma aktarılmıştır. Gebe kadınların %40'ının 25-29 yaş arasında, %51.3'ünün okur yazar/ ilkokul mezunu, %79.5'i ev hanımı, %50.8'inin ise ilk evlenme yaşının 20-24 yaş arasında olduğu belirlenmiştir. Gebe kadınların %91.5'inin eşiyle akrabalık durumu bulunmazken, %7.0'ının Rh uyuşmazlığı riski saptanmıştır. Gebe kadınların yaklaşık yarısının (%54.2) gebelik öncesi herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanmadığı bulunmuştur. Çalışmadan çıkan sonuçlara göre, gebe kadınların %47.7'sinin 12. haftadan önce tespit edildiği, gebelerin %83.3'üne tüm izlemlerinde önerilerde bulunulduğu belirlenmiştir. Gebe kadınların %16.4'ü bulundukları gebelik haftasında olması gerekenden daha az izlenmiş, en fazla düşük tehdidi nedeniyle hekime sevk edilmiş ve ebelerin bütün trimesterlerde en çok beslenme eğitimi verdikleri belirlenmiştir. Ebelerin Gebe-lohusa izlem fişlerinde sadece adres bilgisini tam olarak (%100.0) doldurdukları görülmüştür. Bunun dışıdaki tüm verilerde eksiklikler olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak gebe kadınların aldıkları DÖB hizmetleri belirlenerek, araştırmanın sonuçlarına göre sağlık ocaklarında DÖB hizmetlerinin sunulmasına ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was designed as a descriptive research to determine; whether the antenatal-postnatal follow-up forms used for the pregnant women registered in the health centers at Bolu downtown were registered or not, what antenatal care services are taken by the pregnant according to the antenatal-postnatal follow-up forms, whether the services are appropriate for expected antenatal care follow-up frequency or not, whether the content of the services are sufficient for the pregnancy condition of pregnant women or not, and the conditions and the existing problems related to pregnancy was registered to antenatal-postnatal follow-up forms. Antenatal postnatal follow-up forms kept by 38 midwives working seven health centers in the Bolu downtown have been examined in February-May 2006 and 624 pregnant women were identified. All the information in the follow-up forms have been transfered into the questionnaire developed for the study. Forty percent of the pregnant women were in the range of 25-29 year age groups. Almost half of the women (51.3%) were graduated from primary school, 79.5% of the pregnant women were housewife. Fifty percent of the women married ages between 20- 24 year. Although 91.5% of the pregnant women have no consanguine marriage, 7.0% of them have the risk of Rh incompatibility. It was found that almost half (54.2%) of the whole pregnant women didn?t use any family planning methods before their last pregnancy. According to the results obtained from the study, 47.7% of the pregnant women were determined before 12th week and 47.7 % of the pregnant women were made suggestions in all follow-up. It has been determined that 16.4% of pregnantt women were folowed up less then expected. They have been referred to physician due to especially risk of miscarriage. It has been also determined that midwives educate women on usually nutrition in the all trimesters. Although midwives have filled out completely (100%) the address column at the antenatal postnatal follow-up forms, there are missing data related to other information in the forms. In conclusion; after examining theantenatal care services used by the pregnant women, recommendation related to the organisation of antenatal care services at the health centers have been made.