Gastroenteropankreatik nöroendokrin tümörlerde klinikopatolojik özellikler ve NFKB1 gen polimorfiziminin araştırılması
Clinicopathologic features of gastroenteropancreatic neuroendocrine tumors and NFKB1 gene polymorphism research
  1. Tez No: 203374
  2. Yazar: FERDA SEVİMLİ BURNİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞUAYİB YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastroenteropankreatik nöroendokrin tümör, karsinoid tümör, kromogranin A, nükleer faktör-kappa B1 (NFKB1), 94ins/delATTG polimorfizmi, Gastroenteropancreatic neuroendocrine tumor, carcinoid tumor, chromogranin A, nuclear factor-kappa B1, 94ins/delATTG polymorphism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Gastroenteropankreatik nöroendokrin tümörler (GEP-NET) nadir görülen, yavaş seyirli, heterojen tümörlerdir. Türkiye'de bu konuda büyük ölçekte çalışmalar yoktur. Bu çalışmanın amacı, GEP-NET tanısı olan hastaların demografik, klinikopatolojik ve sağkalım özelliklerinin belirlenmesi, plazma kromogranin A (CgA) düzeyinin duyarlılık ve özgüllüğünün tespit edilmesi, bu hastalarda Nükleer faktör-kappa B1 (NFKB1) -94ins/delATTG promoter polimorfizm sıklığının saptanması ve sağlıklı populasyonla karşılaştırıldığında sıklık açısından farklılık olup olmadığının ortaya konmasıdır. Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde GEP-NET tanısı ile izlenen/izlenmiş 75 hastanın dosya bilgileri incelendi ve ulaşılabilen hastalar klinik olarak izlendi. Yetmişbeş hasta arasından seçilen 33 hastadan plazma CgA düzeyi için, 50 hastadan ve 100 sağlıklı gönüllüden de NFKB1 -94ins/delATTG promoter polimorfizminin PCR ile genotiplendirmesi için kan örnekleri alındı. Plazma CgA düzeyi ELISA metodu ile çalışıldı. Karsinoid tümörü olan 49 hasta, pankreatik nöroendokrin tümörü olan 26 hasta mevcut idi. Hastaların 47'si ön barsak, 18'i orta barsak, 5'i son barsak orijinli NET'e sahip idi. Beş hastada ise karaciğere metastatik primeri bilinmeyen NET mevcut idi. Tanı anında hastaların 35'i metastatik, 33'ü lokal, 7'si lokal ileri hastalığa sahipti. En sık başvuru semptomları sırasıyla kilo kaybı, karın ağrısı, flushing ve ishaldi. Karsinoid tümörü olan hastalardan 12'sinin (%24.5) karsinoid sendromu vardı. İlk tedavi yöntemi olarak en sık, pankreas dışı GEP-NET'lerde küratif cerrahi, pankreatik NET'lerde sırasıyla küratif cerrahi ve kemoterapi, primeri bilinmeyen metastatik tümörlerde ise eşit olarak kemoterapi ve biyoterapi uygulanmıştı. Orta barsak NET'i olan hastaların sağkalım sürelerinin son barsak NET'i olan hastalara göre anlamlı olarak daha uzun olduğu görüldü. CgA testinin duyarlılığı %66.7, özgüllüğü %26.7 olarak hesaplandı. NFKB1 -94ins/delATTG promoter polimorfizmi genotip ve allel dağılımı açısından hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Gastroenteropancreatic neuroendocrine tumors (GEPNETs) are rare, insidious, heterogenous entities. The aims of this study were defining the clinicopathologic, demographic and survival features of patients with GEPNETs, determining the sensitivity and specifity of chromogranin A (CgA) level, establishing the frequency of Nuclear factor-kappa B1 (NFKB1) -94ins/delATTG promoter polymorphism in this population, presenting whether there was a difference in terms of frequency by comparing with healthy population. The records of 75 patients with a diagnosis of GEPNET at Hacettepe University Oncology Hospital were reviewed and some of them were followed clinically. Blood samples were collected from 33 of 75 patients for plasma CgA level, from 50 of 75 patients and 100 healthy volunteers for the genotyping of NFKB1 -94ins/delATTG promoter polymorphism by PCR. Plasma CgA level was measured by the ELISA method. There were 49 patients with carcinoid tumor and 26 patients with pancreatic neuroendocrine tumor. There were 47 NET patients originating from foregut, 18 from midgut and 5 from hindgut. Five patients had unknown primary site NET (UPS) with liver metastasis. At diagnosis, 35 patients had metastatic, 33 of them had local and 7 of them had local advanced diseases. The most frequent presenting symptoms were weight loss, abdominal pain, flushing and diarrhea, respectively. Twelve of patients with carcinoid tumor (24.5%) had carcinoid syndrome. The most frequent clinical managements were curative surgery for non-pancreatic GEP-NETs, curative surgery and chemotherapy for pancreatic NET?s, chemotherapy and biotherapy for metastatic UPS tumors. The survivals of patients with midgut NETs were significantly longer than patients with hindgut NETs. The sensitivity and specifity of CgA were calculated as 66.7% and 26.7%, respectively. In terms of the genotype and allele frequency of NFKB1 -94ins/delATTG promoter polymorphism, there was not significant difference between patient and control groups.