Yağlı karaciğer hastalarının metabolik sendrom kriterleri yönünden HCV enfeksiyonu olanlarla karşılaştırılması
Comparison of fatty liver patients with patients having HCV infection in terms of metabolic syndrome criteria
- Tez No: 203376
 - Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BAYRAKTAR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
 - Anahtar Kelimeler: HCV, yağlı karaciğer, leptin, adiponektin, TNF, HCV, fatty liver, leptin, adiponectin, TNF
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
HCV enfeksiyonu olan hastaları klinik ve histopatolojik olarak büyük benzerliklerin bulunduğu yağlı karaciğer hastalarıyla karşılaştıran çalışma sayısı azdır. Bu çalışmada yeni tanı almış HCV hastalarıyla HÜTF İç Hastalıkları polikliniklerinde takip edilen yağlı karaciğer hastaları çeşitli metabolik sendrom parametreleri açısından karşılaştırıldı. Çalışmaya 22 HCV, 32 yağlı karaciğer hastası alındı. Hastaların boy- kilo ölçümleri, bel-kalça çevresi ölçümleri alınarak; açlık kan şekeri, insulin düzeyleri, serum transaminazları, kan lipidleri, homosistein, CRP, ferritin, adiponektin, leptin, TNF-? düzeyleri değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda iki grupta da HOMA-IR skorlamaları yüksek olmakla birlikte yağlı karaciğer grubunda anlamlı olarak daha yüksek olarak saptandı. HCV hastalarında serum LDL ve TG düzeyleri düşük, HDL düzeyleri yüksek olarak bulundu. Bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlıydı. Yağlı karaciğer grubunda homosistein düzeyleri HCV grubuna göre anlamlı derecede düşük olarak saptandı. HCV grubunda yağlı karaciğer grubuna göre TNF-? ve adiponektin düzeyleri daha yüksek olarak saptanırken, leptin düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı. VKI veya belçevresi ile adiponektin düzeyleri arasında hiçbir grupta ilişki saptanmadı. Ancak VKI ile leptin düzeyleri birbirleriyle ilişkili olarak bulundu. Bel çevresi ile leptin düzeyleri ise sadece HCV grubunda bağlantılı olarak tespit edildi. HCV virus yükü ile HOMA skorlaması veya adipokin düzeyleri arasında bağlantı saptanmadı. Ancak HCV viral yükü ile LDL düzeyleri ters yönde ilişkili olarak saptandı. Benzer bir ilişki TG veya HDL düzeyleri için saptanmadı. Bu sonuçlar HCV enfeksiyonunda insulin direnci görülme riskinin arttığını ve TNF-?'nın burada anahtar rolü oynayabileceğini göstermiştir. Bu nedenle HCV'li hastaların glukoz metabolizması bozuklukları yönünden yakın takip edilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
HCV infection and fatty liver show some similarities clinically and histopathologically. But there are only a few studies comparing patients having HCV infection with fatty liver patients. In this study, patients recently being diagnosed as having HCV infection are compared with fatty liver patients being followed in Internal Medicine clinics in terms of metabolic syndrome parameters. 22 HCV patients and 32 fatty liver patients were recruited in the study. Patients were analyzed in terms of weight, height, waist and hip circumferences, fasting blood sugar, insulin and lipids, serum transaminases, homocystein, CRP, ferritin, adiponectin, leptin and TNF-? levels. In this study HOMA-IR scores were high in both groups albeit even significantly higher in fatty liver group. In HCV patients, serum LDL and TG levels were significantly lower and HDL levels were significantly higher than in fatty liver patients. Homocystein levels were significantly lower in fatty liver patients compared to HCV patients. While TNF-? and adiponectin levels were significantly higher in HCV patients there were no differences in terms of leptin levels. No correlation was found between body mass index or waist circumference and adiponectin levels. Body mass index and leptin levels were correlated in the same direction in both groups but waist circumference and leptin levels were correlated only in the HCV group. There were no correlations between HCV viral load and HOMA-IR scores or adipokine levels. But HCV viral loads were negatively correlated with LDL levels. But no such relationship was observed between TG and HDL levels. These results show that insulin resistance may be seen with HCV infection and TNF-? may play a key role in pathophysiology. Thus patients with HCV infection should be followed closely in terms of abnormalities of glucose metabolism.