Ratlarda kalori kısıtlamasının NMDA subünit konsantrasyonları üzerine etkisi
The examination of the caloric restriction application on the level of NMDA 2A and 2B receptors in hippocampus
  1. Tez No: 203393
  2. Yazar: NİGAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: NMDA reseptörleri, obezite, Alzheimer, kalori kısıtlaması, NMDA receptor, obesity, Alzheimer?s disease, caloric restriction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Obezite, serebrovasküler patolojiler yanında nörodejeneratif bozukluklara da yol açabilmektedir. Bu bozukluklar arasında özellikle AH'nın obeziteyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Kalori kısıtlamasının nöroprotektif etki gösterdiği ve hafızayı etkilediği bildirilmiştir. İyonotropik glutamat reseptörleri olan NMDA reseptörlerinin öğrenme ve bellek oluşumuna aracılık ettikleri, ayrıca demans ve AH patogeneziyle ilişkilerinin olduğu belirtilmektedir. Biz çalışmamızda obezitenin NMDA reseptör subünit düzeylerine etkisini, normal kilolu ve obezlerde kalori kısıtlaması uygulamasının, MSS'deki muhtemel nöroprotektif etkilerinin NMDA reseptör subünitleriyle ilişkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Bunun için 4 aylık erkek ratlar normal kilolu kontrol, normal kilolu kalori kısıtlaması, obez kontrol, obez kalori kısıtlaması şeklinde gruplara ayrıldı. 10 hafta süreyle kontrol grupları ad libitum beslenirken, kalori kısıtlaması yapılan grupta kontrol grubuna göre %60 kalori kısıtlaması yapıldı. Bu sürenin sonunda hayvanlar dekapite edilerek hipokampüsleri çıkarıldı ve NR2A ve NR2B subünitleri Western Blot yöntemi ile çalışıldı. Normal kilolu kalori kısıtlaması yapılan grupta normal kilolu kontrol grubuna göre hem NR2A hem de NR2B subünit düzeyleri anlamlı düzeyde azalma tespit edilmiştir. Obez kalori kısıtlaması yapılan grupta hem NR2A hem de NR2B subünit düzeyleri obez kontrole göre anlamlı düzeyde artmış bulundu. Obez kontrol grubunda da normal kilolu kontrol grubuna göre anlamlı azalma olduğu tespit edilmiştir. Kalori kısıtlamasının her iki grupta da hipokampüsde MDA düzeylerini azalttığı bulundu. Sonuç olarak elde ettiğimiz veriler kalori kısıtlamasının AH ve diğer nörodejeneratif hastalıklardaki faydalarının, NMDA reseptör subünit düzeyleri üzerindeki etkileri yoluyla gerçekleşebileceğini düşündürmektedir. Ancak AH modeli oluşturulan hayvanlarla çalışılması ve kalori kısıtlaması uygulama süresinin uzatılması kalori kısıtlamasının nörodejeneratif hastalıklardaki etkilerinin ve NMDA reseptörleriyle ilişkilerinin açıklanmasına daha fazla katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Obesity is accompanied by damage to several tissues. Overweight is a risk factor for Alzheimer?s disease and other neurodejenerative disorders, whether structural abnormalities associated with excess body fat may also ocur in the brain is thought. Although there is evidence supporting a potential neuroprotective role of caloric restriction in the brain. Caloric restriction affects of learning and memory. NMDA receptor subtypes have a role on cognitive functions. In this study we aimed to investigate the effect of obesity on hippocampal NMDA receptor subunits, and to ascertain whether the potential neuroprotective effects of caloric restriction are associated with NMDA receptors. Four groups were constituted. Obez and non-obez rats were fed a %60 food restriction diet for 10 weeks (caloric restriction group). Hipocampus of the caloric restriction group and of ad libitum controls were then dissected and examined. NR2A and NR2B in hippocampus and MDA were investigated. Caloric restriction effects decrease in MDA levels show that there has been no lipid peroxidation in hipocampus tissue. In caloric restricted non-obez rats decreased the NR2A and NR2B receptor levels. In caloric restricted obez rats it increased the NR2A and NR2B levels. These increases in receptor levels may be the result of the interaction between caloric restriction benefits. In our work only NR2A and NR2B levels were evaluated so that determining the changes in other NMDA receptor subtypes levels may help to understand the effects of caloric restriction NMDA receptors and to interpret the results obtained. Further studies with AD animal model and longer treatment regimes would help clarify the effects of caloric restriction on neurodegenerative disorders and their relations to NMDA receptors.