Otoimmün hastalıklarda tükürük bezi fonksiyonlarının sintigrafik olarak değerlendirilmesi
The evaluation of the functions of the salivary glands scintigraphy in autoimmun diseases
- Tez No: 203395
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Otoimmün hastalıklar, Sintigrafi, Tükürük bezi, Autoimmun diseases, Scintigraphy, Salivary gland
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Otoimmün hastalıklarda tükürük bezi tutulumunun ve şiddetinin sintigrafi ile belirlenmesi amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp A.D' da yapılan çalışmada 15 pSS, 20 SSS, 22 RA, 10 HH'li hasta ve 20 sağlıklı kişiden kanda RF, CRP, ESH ve ağızdan toplanan tükürükte Na, Cl, amilaz, IgA, TNF-?, IFN- ? ve IL-10 değerleri belirlendi ve tüm olgulara kantitatif tükürük bezi sintigrafisi yapılarak sintigrafik parametreler elde edildi. Bulunan değerler gruplar arasında karşılaştırıldı. Otoimmün hastalıkların aktivasyon göstergeleri olan kanda RF, CRP, ESH ve tükürükte Na, Cl, amilaz, IgA, TNF-?, IFN-? ve IL-10 değerleri; kantitatif tükürük bezi sintigrafisinde elde edilen parametreler ile korele edildi. Sintigrafide pSS, SSS, RA ve HH'li hasta gruplarında tükürük bezi fonksiyonları kontrol grubuna göre bozulmuş olarak saptanmıştır. Primer Sjögren Sendrom'lu hastalarda parotis bezinin fonksiyonları diğer hastalık gruplarına ve kontrol grubuna göre daha kötü olarak bulunmuştur.Submandibular bezin fonksiyonları ise pSS'li ve SSS'li hastalarda RA ve HH'li hastalara göre daha çok bozulmuştur. Tükürük ve kandaki otoimmün hastalık aktivasyon göstergeleri pSS, SSS ve RA'lı hasta gruplarında kontrol grubuna göre farklı bulunmuştur. Sintigrafik bulgular, tükürükteki aktivasyon parametreleri ile korele edildiğinde; pSS'li ve SSS'li hasta grubunda tükrük bezlerinin fonksiyonları ile aktivasyon parametreleri arasında korelasyon belirlenmiştir. Sonuç olarak tükürük bezi sintigrafisi kantifiye edildiğinde otoimmün hastalıklarda tükürük bezlerinin tutulumunun ve şiddetinin belirlenmesinde kolay, uygulanabilir bir yöntem olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was made in Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Department of Nuclear Medicine with 15 Primary Sjögren?s Syndrome (pSS), 20 Secondary Sjogren's Syndrome (SSS), 22 Rheumatoid Arthritis (RA), 10 Hashimoto Disease (HD) and 20 healty subjects. The aim of this study was to determine salivary gland involvement and severity of involvement in autoimmune diseases with scintigraphy. RF, CRP ESR levels in blood and Na, Cl, amilase, IgA, TNF-?, IFN-? and IL-10 levels in saliva which was gained from mouth was recorded. Quantitative salivary gland scintigraphy was carried out in all of the subjects and scintigraphic parameters were gained.The results were compared between the groups . RF, CRP, ESR values in blood and Na,Cl, amilase, IgA, TNF-?, IFN-? ve IL-10 values in saliva which are the activation indicators of autoimmun diseases were correlated with the parameters gained by quantitative salivary gland scintigraphy. Salivary gland functions in patients with pSS, SSS, RA and HD were found to be detorriated in scintigraphy. Parotid gland functions in patients with pSS were found to be worser compared to other disease groups and control group. Submandibular gland functions in patients with pSS and SSS were found to be more detorriated compared to the patients with RA and HD.There was significant difference abaut the autoimmune disease activation indicators in blood and saliva between the control group and pSS, SSS and RA groups. Scintigraphic results, when correlated with activation parameters in saliva; correlation between the salivary gland functions and avtivation parameters in pSS and SSS groups. In conclusion, quantified salivary gland scintigraphy can be used to determine salivary gland involvement and severity of involvement in autoimmune diseases. It is an easy and applicable method.