Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda orta ve uzun dönem fotodinamik tedavi sonuçlarımız
Medium and long term results of photodynamic therapy with verteporfin in subfoveal choroidal neovascularization due to age related macular degeneration
  1. Tez No: 203396
  2. Yazar: FADİME KENDİR
  3. Danışmanlar: PROF. YAVUZ BARDAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yasa baglı makula dejenerasyonu, subfoveal koroidal neovasküler membran, fotodinamik tedavi, verteporfin, Age related macular degeneration, subfoveal choroidal neovascular membran, photodynamic therapy, verteporfin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yasa baglı makula dejenerasyonunda subfoveal koroidal neovasküler membranlı olgularda verteporfin ile fotodinamik tedavinin orta ve uzun dönem sonuçlarını incelemek. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları kliniginde Ocak 2004- Subat 2006 tarihleri arasında subfoveal koroidal neovasküler membranlı yasa baglı makula dejenerasyonlu verteporfin ile fotodinamik tedavi uygulanan 91 olgunun 119 gözü çalısma kapsamına alındı. Olguların görme keskinlikleri ETDR ve Snellen eseli ile degerlendirilerek logMAR skalasında esdegerlerine dönüstürüldü. Anjiyografik görüntülerden olguların lezyon tipleri tespit edildi. Olguların ortalama yası 71 ± 8.3 yıl, ortalama takip süresi ise 20 ± 6 ay idi. Fundus fluoresein anjiyografik görüntülerine göre degerlendirildiginde gözlerin 42'si (%35) baskın klasik, 17'si (%14) minimal klasik, 60'i (%51) ise okült idi. Oniki aylık takipleri sonucunda %44 gözde görme keskinliginde azalma, 24. ayda %52 gözde görme keskinliginde azalma tespit edildi. Subfoveal koroidal neovasküler membranlı yasa baglı makula dejenerasyonlu olgularda orta-uzun dönemde görme keskinliginin korunmasında verteporfin ile fotodinamik tedavi etkin bulunmustur.
Özet (Çeviri)
To evaluate the medium and long term results of photodynamic therapy with verteporfin in subfoveal choroidal neovascularization due to age related macular degeneration. One hundred nineteen eyes of 91 patients who had photodynamic therapy (PDT) with verteporfin for subfoveal choroidal neovascular membranes due to age related macular degeneration between January 2004 and February 2006 in Department of Ophthalmology of Süleyman Demirel University, School of Medicine. Visual acuities were examined with ETDRS and Snellen charts and converted to logMAR units. Membranes were angiographically classified. Mean age was 71 ± 8.3 years and mean follow-up was 20 ± 6 months. Membrane types classified according to FFA were predominantly classic in 42 eyes (35%), minimal classic in 17 eyes (14%), occult in 60 eyes ( 51%). Visual acuity was decreased 66% of the eyes in 12 months and 52% of the eyes in 24 months. Photodynamic therapy with verteporfin is effective in preserving visual acuity due to agerelated macular degeneration in medium and long term.