L-arginin alımının genç futbolcularda aerobik ve anaerobik kapasite üzerine etkileri
Effects of l-arginine loading on aerobic and anaerobic capacity to young football players
- Tez No: 203401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR YÜKTAŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: L-arginin, anaerobik güç, aerobik güç, vücut ağırlığı, L-arginine, anaerobic power, aerobic power and weight
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalısmanın amacı, 6 gün süre ile 4x2 gr. L-arginin yüklemesinin genç futbolcularda aerobik ve anaerobik kapasite üzerine olan etkilerini arastırmaktır. Bu çalısmaya Boluspor genç futbol takımlarında oynayan, yas ortalamaları 16,65 + 1.29 yıl olan 26 erkek oyuncu katılmıstır. Deneklerin aerobik güç değerleri Beep Test, anaerobik güç değerleri ise Rast Test ile belirlenmistir. ?lk ölçümlerin ardından denekler rasgele L-arginin, Plasebo ve Kontrol grubu olarak 3'e ayrılmıstır. L-arginin grubuna günde 4x2 gr. L-arginin maddesi, plasebo grubuna ise aynı miktar plasebo maddesi verilmistir. Yapılan çalısma sonunda L-arginin grubunun aerobik ve anaerobik gücü istatistiksel olarak artmıstır.(p0,05)
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of l-arginine loading (4x2 gr per day for 6 days ) on aerobic and anaerobic capacity to young players. ?n this study, 26 volunteer male players of Boluspor young football teams whose mean age is 16,65 + 1.29 years old, participated. The aerobic power values of subject were determined by using the Beep Test, anaerobic power values of subject were determined by using Rast Test. After initial measurement, subjects were randomly divided in to three groups of l-arginine, placebo and control groups. L-arginine group was given 4x2 gr. on a daily of L-arginine matter. Similarly, placebo group received the same amount of placebo matter. The end of the study, showed that aerobic and anaerobic power of l-arginine group increased significantly from (p0,05)