Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı egzersiz uygulamalarının fiziksel ve psikolojik parametreler üzerine etkisi”
The effects of different exercise programs on physical and psychological parameters of the patients with fibromyalgia syndrome
  1. Tez No: 203402
  2. Yazar: DİLEK SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN KOZANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Egzersiz, Havuz Egzersizi, Aerobik Egzersiz, Fibromyalgia syndrome, Pool-Based Exercise, Exercise, Aerobic Exercise
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Fibromyalji sendromu (FS), yaygın vücut ağrıları ve halsizlikle kendini gösteren kronik ağrı sendromudur. Tedavisinde ilaç ve ilaç dışı çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı havuz, cimnastik ve evde yapılan aerobik egzersiz programının FS'li hastalarda fiziksel ve psikolojik parametreler üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya Amerikan Romatoloji Derneği ölçütlerine göre Fibromyalji Sendromu teşhisi konulmuş 75 kadın hasta alındı. Yaşları 18-50 arasındaydı. Hastalar rastgele yöntemle üç gruba ayrıldı. Grup I'deki hastalara (25 kişi), her gün 15 dakika ev egzersiz programı verildi. Grup II'deki hastalar (25 kişi), cimnastik salonunda haftada 2 gün cimnastik egzersiz programına alındı. Grup III'deki hastalar (25 kişi) havuzda, haftada 2 gün havuz egzersiz programına alındı. Cimnastik ve havuz egzersiz programı 1. ay 40 dakika, 2. ay 45 dakika ve 3. ay 50 dakika olarak uygulandı. Tüm egzersiz programları 3 ay sürdü. Hastalar; hassas nokta sayıları, ağrı için Visual Analog Skala (VAS), Fibromyalji Etki Anketi (FIQ), 6- dakika yürüme testi, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği ve Beck depresyon ölçeği testleriyle değerlendirildi. Grup II (cimnastik egzersiz programı) ve Grup III (havuz egzersiz programı) hastalarında egzersiz programı sonrasında, VAS, FIQ, SF-36; fiziksel ve mental sağlık subskorları, 6-dakika yürüme testi ve Beck depresyon ölçeği yönünden egzersiz öncesi değerlere göre anlamlı düzelmeler olduğu görüldü (p0.05). Bu çalışmada, havuz ve cimnastik egzersiz programının FS'li hastalarda fiziksel ve psikolojik özellikler üzerinde olumlu etkisinin bulunduğu sonucuna varıldı. Havuz egzersiz programının cimnastik egzersiz programına göre yakınmalar üzerinde ek iyileşmelere neden olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia syndrome (FS) is characterized by widespread pain and fatigue. There are various treatment modalities. The aim of this study is to investigate the effects of pool-based, gymnastic based and home-based aerobic exercise programs on physical and psychological parameters of the patients with FS. A total of 75 patients with FS according to the American College of Rheumatology (ACR) criteria were included the study. All patients were women. Ages ranged between 18-50. Patients were randomly assigned into three groups. Group I (n: 25) were prescribed home-based exercise program lasting 15 minutes per day. Group II (n: 25) attended gymnastic-based aerobic exercise program with group therapy two times per week. Group III (n: 25) attended pool-based aerobic exercise program with group therapy two times per week. Gymnastic-based and pool ?based aerobic exercise programs lasted 40 minutes in first month, 45 minutes in the second month and 50 minutes in the third month. All exercise programs lasted 3 months. Patients were evaluated by the number of tender points, Visual Analog Scale (VAS), Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), the 6- minute walk test, SF-36 physical and mental health scores and Beck depression inventory. In Group II (gymnastic-based aerobic exercise group) and in Group III (pool-based aerobic exercise group), VAS, FIQ, the 6-minute walk test, SF-36 physical and mental health scores and Beck depression inventory showed significant improvement after the exercise program as compared with the baseline values (p0.05). The results of this study showed that pool-based exercise program and gymnastic-based exercise program have good effects on physical and psychological parameters in the treatment of FS. Pool-Based exercise program has also additional effect on symptoms.