Serebrovasküler hastalıklarda (svh) üst ekstremitede pasif hareket ve margaret johnstone yönteminin tedavi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparied treatment results of passive motion and margaret johnstone method on the upper extremity of cerebrovasculer accidents
  1. Tez No: 203403
  2. Yazar: NURSEL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA DOKUZTUĞ ÜÇSULAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebrovasküler Hastalıklar, Serebrovasküler Olay, Hemipleji, Devamlı Pasif Hareket (DPH) Aleti, Basınç Splinti, nme Bagımsızlık Ölçümü (FBÖ) ile
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalısma, SVH geçiren kisilerde üst ekstremitenin kaybolmus yetenegini, ince motor denetim ve duyu algılama özelliklerini yeniden kazandırmada ve fonksiyonelligi artırmada Devamlı Pasif Hareket (DPH) aleti ve Margaret Johnstone yönteminin etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıstır. Bu çalısmaya Ocak 2005- Aralık 2006 tarihleri arasında zzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi ve Köroglu Devlet Hastanesi Nöroloji ve Nörosirürji Ünitelerinde tedavi gören, SVO tanısı konulan ve takip edilen 22 kronik hemiplejik hasta katıldı. Hastalar randomize edilerek; 11 hastanın üst ekstremite tedavisi, nörofizyolojik yaklasımlardan Margaret Johnstone'nın gelistirdigi basınç splintleri kullanılarak ve diger 11 hastanın üst ekstremitesi de pasif hareket protokolü ile Devamlı Pasif Hareket (DPH) aleti kullanılarak tedavi edildi. Her iki grubun alt ekstremitesi nörofizyolojik yaklasımlar ile (Bobath ve Brunnstrom) tedavi edildi. Her iki grubumuza 6 hafta, haftada 3 kez tedavi programı uygulandı. Hemipleji Degerlendirme Formu ile ön degerlendirme yapılan hastaları, tedavi öncesi ve 6 haftalık tedavi sonrasında, motor fonksiyon bozukluklarını Fugl-Meyer Fiziksel Performans Degerlendirmesi (FMD) ve Motor Degerlendirme Ölçegi (MDÖ) ile, günlük yasam aktivitelerini FonksiyonelJohnstone grubunda kas tonusu daha iyi olarak gözlendi. Tüm bu bulgular sonucunda; DPH aleti ve basınç splintlerinin, SVH sonrasında gelisen hemipleji rehabilitasyonunda fizyoterapistler tarafından farklı tedavi yöntemleri ile kombine edilerek bir arada kullanılmasının daha faydalı olabilecegi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the effects of Continuous Passive Motion (CPM) device and Margaret Johnstone Method to regain losted ability and functional of upper extremity, motor control and sensorial perception. 22 chronic patients with cerebrovasculer accident (CVA) treated in Neurosurgery and Neurology deparment of zzet Baysal Bolu Goverment Hospital and Köroglu Goverment Hospital between January 2005 and December 2006, joined this study. Being randomized, upper extremity of 11 patients was treated with using the pressure splints as neurophysiologic approach improved by Margaret Johnstone and upper extremity other 11 patients was treated with using CPM device and pasif motion protocol together. Lower extremity of both groups was treated with neurophysiologic approachs (Bobath and Brunnstrom). Both groups were being applied treatment programme three times a week during six week. On patients pre-evaluated with Hemiplegia Assesment Form, motor function impairment with Fugl-Meyer Assessment (FMA) and Motor Assessment Scale (MAS), daily-living activities with Functional Independence Measurement (FIM) and measurements of spasticity with Modify Ashworth Scale were evaluated before and after treatment.