İsoproterenol ile miyokart infarktüsü oluşturulmuş ratlarda l-lizin'in total sialik asit düzeylerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of l-lysine on total sialic acid levels in isoproterenol-induced myocardial infarction in rats
  1. Tez No: 203448
  2. Yazar: SELDA ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA SÜER GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Total sialik asit, L-lizin, isoproterenol, akut miyokart infarktüsü, Total sialic acid, L-lysine, isoproterenol, acute myocardial infarction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Miyokart infarktüsü sonrası serum sialik asit miktarındaki artışın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, oligosakkaridlerden sialik asidin ayrılmasına yol açan oksidatif stres bu artışta önemli rol oynayabilir. İsoproterenol ile uyarılan miyokart infarktüsünün patogenezinde oksidatif stresin önemli bir rol oynadığı ve L-lizin verilişinin oksidatif hücre hasarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, isoproterenol ile miyokart infarktüsü oluşturulmuş ratlarda L-lizin'in serum ve doku total sialik asit düzeylerine etkisini incelemek ve infarktüs sonrası gözlenen serum sialik asit artışında oksidatif hücre hasarının rolünü irdelemektir.Deneyde 24 yetişkin erkek Wistar albino rat, kontrol, isoproterenol ve isoproterenol+L-lizin grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. İntraperitoneal yoldan 24 saat arayla günde 150 mg/kg olacak şekilde toplam 2 kez isoproterenol verilerek ratlarda miyokart infarktüsü oluşturuldu. L-lizin ise 5 gün boyunca her gün oral yoldan 250mg/kg olacak şekilde verildi. Total sialik asit ve protein düzeyleri sırasıyla Warren ve Lowry metodları kullanılarak ölçüldü.İsoproterenol verilişi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında isoproterenol grubunun ve isoproterenol+L-lizin grubunun serum troponin I ve serum ve doku total sialik asit düzeylerinde belirgin bir artışa yol açtı. Miyokart infarktüsü sonrası isoproterenol grubu ile isoproterenol+L-lizin grubu arasında doku total sialik asit düzeyleri bakımından fark olmamasına rağmen, isoproterenol grubunun serum troponin I ve total sialik asit düzeyleri isoproterenol+L-lizin grubundan daha yüksekti. Bu bulguları destekler biçimde ratların miyokart dokularının histopatolojik incelemesi de isoproterenol grubundaki miyokartinfarktüsünü kanıtlayan değişikliklerin isoproterenol+L-lizin grubundakilerden daha belirgin olduğunu ortaya koydu.Sonuç olarak, L-lizin'in, isoproterenol ile uyarılmış miyokart infarktüsünde gözlenen serum total sialik asit düzeylerindeki artışı önleyici bir etkiye sahip olduğunu ve infarktüs sonrası gözlenen total sialik asit artışında, miyokardiyal hücre ve/veya hücre membranından sialik asitin oksidatif hasara bağlı olarak salıverilmesinin rol oynayabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Although the reason for the elevation in serum sialic acid content after myocardial infarction remains obscure, oxidative stress which leads to cleavage of the sialic acid from oligosaccharides may play an important role in it. It has been shown that oxidative stress plays a major role in the pathogenesis of isoproterenol-induced myocardial infarction and L-lysine supplementation has protective effects against to oxidative cellular damage. The aim of the present study is to investigate the effect of L-lysine on serum and tissue total sialic acid levels in isoproterenol-induced myocardial infarction in rats and evaluate the role of oxidative cell stress in sialic acid increase after infarction.Twenty four adult male albino rats of Wistar strain divided into 3 groups for the experiment: control group, isoproterenol group and isoproterenol+L-lysine group. Myocardial infarction was produced with 150 mg/kg of isoproterenol administered intraperitoneally twice at an interval of 24h. L-Lysine was given orally (250 mg/kg/day) for 5 days. Total sialic asid and protein levels were determined using the methods of Warren and Lowry, respectively.Isoproterenol administration caused a marked elevation in serum troponin I and serum and tissue total sialic acid levels in isoproterenol group and isoproterenol+L-lysine group when compared with control group. Although there was no difference between tissue totalsialic asid levels of isoproterenol group and isoproterenol+L-lysine group after myocardial infarction, serum troponin I and total sialic asid levels of isoproterenol group was higher than that of isoproterenol-lysine group. In keeping with these findings, histopathological examinations of the myocardial tissues of rats also revealed that the changes confirming myocardial infarction in isoproterenol group are more prominent than those in isoproterenol+ L-lysine group.As a result, we can report that L-lysine has a preventative effect against to an increase in total sialic acid levels in isoproterenol-induced myocardial infarction and the secretion of sialic acid from the myocardial cell and/or cell membrane due to oxidative damage may also be responsible for the elevated serum total sialic asid levels after infarction.