Behçet hastalarında yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon
Quality of life, anxiety and depression in patients with behçet?s disease
  1. Tez No: 203474
  2. Yazar: YILDIZ KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Behçet hastalığı, depresyon, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, Behçet hastalığı aktif olan ve olmayan hastaların dermatolojik yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Behçet Polikliniği'ne kontrole gelen 72 gönüllü Behçet hastası ve sosyodemografik özellikleri yönünden (yaş, cins, eğitim düzeyi, medeni durum, meslek, ekonomik durum ve sosyal güvence) benzer 69 sağlıklı birey alındı. Hasta grubuna Dermatolojik Yaşam Kalite Ölçeği, hasta ve kontrol grubuna Beck Depreyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı.Hasta ve kontrol grubu arasında sosyodemografik özellikler yönünden anlamlı bir fark yoktu. Aktif Behçet hastalarının dermatolojik yaşam kalitesi düzeyi aktif olmayan hastalara göre anlamlı olarak düşüktü. Ayrıca Behçet hastalarının anksiyete ve depresyon düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Ancak aktif Behçet hastalarının aktif olmayan hastalara göre depresyon ve anksiyete düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmadı. Benzer şekilde tüm Behçet hastalarının cinsiyetlere göre dermatolojik yaşam kalitesi ve alt alan düzeylerinde anlamlı bir farklılık izlenmedi.Bu araştırma Behçet hastalarının anksiyete ve depresyon düzeylerinin yüksek olduğunu ve aktif Behçet hastalarının aktif olmayan hastalara göre dermatolojik yaşam kalitesi düzeyinde belirgin azalma olduğunu göstermektedir. Anksiyete ve depresyon Behçet hastalarının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle tüm Behçet hastalarına, hastalığın takip ve tedavi süreci boyunca periyodik olarak psikiyatrik değerlendirme yapılmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate dermatological quality of life, anxiety and depression levels of the patients with active ot not active Behçet?s disease.İn this study 72 volunteer patients with Behçet?s disease who come to outpatient Dermatology Clinic of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine for routine control and 69 healty people with similar sociodemographical properties (age, sex, education level, marital status, occupation, economical status and social insurance) were included. Dermatological Quality of Life İnstrument were applied to the patient group. Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory were applied to both patient and control groups.The was no significant difference between the patient and control groups about the sociodemographical properties. The dermatological quality of life level of patients with active Behçet?s disese were significantly lower than the patients with not active disease. In addition, anxiety and depression levels of the patients with Behçet?s disease were significantly higher compared with the control group. But there was no significant difference between the anxiety and depression levels of the patients with active or not active disease. Similarly there was no difference about dermatological quality of life and its subgroups levels between the two sexes in all of the patients with Behçet?s disease.İn this study it is shown that anxiety and depression levels of the patients with Behçet?s disease were high and the dermatological quality of life level of patients with active Behçet?s disease was significantly lower compared to the patients with not active disease. Anxiety and depression negatively effect the quality of life of the patients with Behçet?s disease. For this reason, all of the patients with Behçet?s disease should be taken under psychiatrical evaluation.Key word: Anxiety, Behçet?s disease, depression, quality of life