Deneysel alerjik rinit sıçan modelinde bağırsak mikrobiyota profilinin belirlenmesi
Determination of intestinal microbiota profile in a rat model of experimental allergic rhinitis
  1. Tez No: 960839
  2. Yazar: NURANA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇELEBİ, DOÇ. DR. MUSTAFA CAN GULER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, bağırsak mikrobiyotası, ıge, kan-bağırsak bariyeri, sıçan, Allergic rhinitis, gut microbiota, ıge, gut–blood barrier, rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Deneysel Alerjik Rinit Sıçan Modelinde Bağırsak Mikrobiyota Profilinin Belirlenmesi Amaç: Bağırsak mikrobiyotasının bağışıklık sistemi üzerindeki düzenleyici rolü, alerjik hastalıkların patogenezinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, deneysel alerjik rinit modeli oluşturulan sıçanlarda bağırsak mikrobiyotası kompozisyonu ile epitel bariyer fonksiyonu arasındaki ilişkiyi inceleyerek, alerjik hastalıkların patofizyolojisine dair veriler ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, deneysel alerjik rinit modeli oluşturmak amacıyla 14 dişi Wistar albino sıçan kontrol (n=7) ve alerjik rinit (n=7) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Alerjik rinit grubuna ovalbumin ve alüminyum hidroksit intraperitoneal ve intranazal yollarla uygulanarak duyarlılık sağlanmıştır. Semptomlar gözlemlenmiş ve skorlanmıştır. Sakrifikasyon sonrası burun, akciğer, bağırsak, kan ve gaita örnekleri toplanarak histopatolojik, immunohistokimyasal, ELISA ve metagenomik analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Alerjik rinit grubunda burun kaşıma, hapşırma ve rinore semptomları belirgin şekilde artmıştır. Histopatolojik incelemelerde nazal, pulmoner ve intestinal dokularda eozinofil infiltrasyonu, inflamasyon ve goblet hücrelerinde azalma gözlenmiştir. 8-OHdG ekspresyonu yoğun bulunmuş; serumda IgE düzeyleri anlamlı şekilde yüksek, ZO-1 düzeyleri ise düşük saptanmıştır. Mikrobiyota analizlerinde Bacillota azalırken Prevotellaceae baskın hale gelmiş; kısa zincirli yağ asitlerinde özellikle bütirat düzeyinde %43'lük azalma tespit edilmiştir. Sonuç: Bu bulgular, alerjik rinitin yalnızca nazal inflamasyonla sınırlı kalmayıp sistemik düzeyde epitel bariyer bozulması ve mikrobiyota dengesizliği ile karakterize olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Characterization of the Gut Microbiota Profile in an Experimental Rat Model of Allergic Rhinitis Aim: The regulatory role of the gut microbiota on the immune system has been shown to play a significant role in the pathogenesis of allergic diseases. This study aimed to examine the relationship between gut microbiota composition and epithelial barrier function in a rat model of allergic rhinitis, thereby providing valuable data regarding the pathophysiology of allergic conditions. Material and method: In this study, a rat model of experimental allergic rhinitis was established using 14 female Wistar albino rats, divided into two groups: control (n=7) and allergic rhinitis (n=7). Sensitization in the allergic rhinitis group was achieved by intraperitoneal and intranasal administration of ovalbumin combined with aluminum hydroxide. Nasal symptoms were monitored and scored. Following sacrifice, samples of nasal tissue, lung, intestine, blood, and feces were collected for histopathological, immunohistochemical, ELISA, and metagenomic analyses. Results: Findings revealed a significant increase in nasal scratching, sneezing, and rhinorrhea symptoms in the allergic rhinitis group. Histopathological examination showed eosinophilic infiltration, inflammation, and a reduction in goblet cells across nasal, pulmonary, and intestinal tissues. Intense 8-OHdG expression was observed, while serum IgE levels were significantly elevated and ZO-1 levels markedly reduced. Metagenomic analysis indicated a decrease in Bacillota and dominance of Prevotellaceae, along with a 43% reduction in butyrate levels among short-chain fatty acids. Conclusion: These results demonstrate that allergic rhinitis is not limited to local nasal inflammation but is also characterized by systemic epithelial barrier disruption and gut microbiota imbalance.