Sezaryen operasyonlarında intratekal levobupivakain ve opioid kombinasyonlarının etkileri
The effects of intratecal levobupivacaine and opioid combinations on caesarean operations
  1. Tez No: 203549
  2. Yazar: SÜLEYMAN AKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL AYOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, levobupivakain, fentanil, morfin, postoperatif analjezi, Ceaserean, levobupivacaine, fentanyl, morphine, postoperative analgesia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamızda spinal anestezi ile elektif sezaryen operasyonu planlanan gebe hastalarda, intratekal levobupivakaine eklenen fentanil ve morfin kombinasyonlarının intraoperatif ve postoperatif etkilerinin araştırılması amaçlandı. ASA I-II risk grubunda 120 olgu çalışmaya dahil edildi. Randomize olarak dört gruba ayrılan olgulardan Grup I'e 12 mg %0.5 levobupivakain, Grup II'ye 10 mg %0.5 levobupivakain + 12,5 µg fentanil, Grup III'e 11 mg %0.5 levobupivakain + 100 µg morfin, Grup IV'e 11 mg %0.5 levobupivakain + 5 µg fentanil + 50 µg morfin intratekal olarak uygulandı. Fentanil ilave edilen gruplarda hemodinamiğin daha fazla etkilendiğini, duyusal blok seviyesinin daha hızlı yükseldiğini gözledik. Morfin ilave edilen gruplarda duyusal blok düzeyinin daha uzun sürede yükseldiği dolayısı ile cerrahi başlama süresinin uzadığı ayrıca duyusal ve motor bloğun daha geç sonlandığı gözlendi. Buna karşın postoperatif analjezi kalitesinin morfin eklenen gruplarda daha iyi sağlandığını gözledik. Yalnızca levobupivakain kullanımının intraoperatif bulantı insidansını arttırdığını, morfin ilavelerinin postoperatif kaşıntıyı arttırdığını ancak klinik olarak soruna neden olmadığını gözledik. Opioidlere ait yan etkilerden solunum depresyonu hiçbir hastamızda gözlenmedi. Her dört uygulamanında yenidoğanda yan etkiye neden olmadığını gözledik. Levobupivakaine morfin ve fentanil ilave edilerek oluşturulan kombinasyonun duyusal blok seviyesini hızla yükseltip analjezi kalitesini arttırdığı, özellikle preoperatif dönemde iyi hidrasyon sağlanarak efedrin kullanımının azaltılabilmesi durumunda ve yakın hemodinamik monitörizasyon ile spinal anestezi altında gerçekleştirilecek sezaryen operasyonlarında iyi bir seçenek olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate intraoperative and postoperative effects of fentanyl and morphine combination added to intrathecal levobupivacaine in pregnant patients undergoing elective caesarean operation with spinal anesthesia. 120 patients in ASA I-II risk group were included in the study. Patients were randomized and divided into four groups.12 mg %0.5 levobupivacaine for Group I, 10 mg % 0.5 levobupivacaine + 12.5 µg fentanyl for Group II, 11 mg %0.5 levobupivacaine + 100 µg morphine for Group III and 11 mg %0.5 levobupivacaine + 5µg fentanyl + 50 µg morphine for Group IV were applied intrathecally. We observed that fentanyl addition caused a greater effect on haemodynamics and a rapid rise in sensorial block level. It was also observed that morphine addition increased sensorial block level in a longer time, which in turn led to a longer period to begin operation, besides it caused a slower termination of sensorial and motor block. Nevertheless, the quality of postoperative analgesia was determined to be superior in groups of morphine addition. We observed that the incidence of nausea was increased with sole levobupivacaine application, and morphine addition increased postoperative itching, without causing a significant clinical problem. Respiratory depression, which is one of the side effects of opioids, was not encountered in any of the patients. We did not observe any side effects in infants of four groups. It was concluded that the combination of levobupivacaine, morphine and fentanyl rapidly increases the sensorial block level and thus augments the quality of analgesia, and it might be a good choice for caesarean operations performed under spinal anesthesia with close monitorisation, particularly in cases of reduced ephedrine usage provided by preoperative sufficient hydration.