Metabolik sendrom komponentlerinin hs-CRP ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkisi
Relation of metabolic syndrome components with hs-CRP and cardiovascular diseases
- Tez No: 203573
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ALTUNTOP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Kardiyovasküler risk, hs-CRP, Metabolic Syndrome, Cardiovascular risk, hs-CRP
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan metabolik sendromun komponentleri ile, subklinik inflamasyonun önemli bir göstergesi olarak kabul edilen hs-CRP ve kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı.GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları polikliniğine genel sağlık kontrolü amaçlı başvuran 28 erkek, 76 kadın alındı. Kontrol grubu, benzer yaş ortalamasına sahip sağlıklı bireylerden oluşturuldu. Vakaların detaylı tıbbi öyküleri alınarak, boy, kilo Vücut Kitle İndeksi (VKİ) , bel çevresi, kalça çevresi, sistolik ve diastolik kan basınçları ölçüldü. Hastaların 12 saatlik açlık sonrası alınan venöz kan örneklerinde açlık kan glukozu, 2. saat tokluk glukozu, trigliserid, total kolesterol, HDL, LDL, hs-CRP, AST, ALT, ürik asit, Hb A1C bakılarak veriler oluşturuldu. İstatistiksel olarak yaş, cinsiyet metabolik sendrom komponentleri ve hs-CRP arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Framingham risk skorlaması kullanılarak yüksek riskli ve düşük riskli hasta grupları belirlendi. metabolik sendrom komponentleri ve hs-CRP'in kardiyovasküler risk ile ilişkileri araştırıldı.SONUÇLAR: Metabolik sendrom grubunda kontrol grubuna göre, HDL düşüklüğü dışında, tüm metabolik sendrom parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı yükseklik mevcuttu. hs-CRP düzeyleri de hasta grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Kardiyovasküler riski yüksek olan grupta hs-CRP, normal ya da düşük riskli gruba göre anlamlı biçimde yükselmişti. Kadınlarda kalça çevresi ve VKİ anlamlı biçimde daha yüksek tespit edildi.TARTIŞMA VE ÖNERİLER: Çalışmamızın sonuçları hs-CRP ve metabolik sendromun komponentleri ile ilgili geçmişte elde edilen verileri desteklemekteydi. Ayrıca kardiyovasküler riski yüksek olan bireylerde hs-CRP ölçümünün metabolik sendromun sonuçlarını öngörmede başarılı olacağı gözlemlendi. Orta Karadeniz bölgesinde, metabolik sendrom un kardiyovasküler sonuçlarının erken tanınabilmesi için konvansiyonel yöntemlerin yanında, risk faktörlerinin ve hs-CRP gibi parametrelerin değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The objective of this study is to evaluate the relation between components of Metabolic Syndrome that has become more frequent in recent years, and cardiovascular diseases and also hs-CRP which is considered as an important indicator of subclinical inflammation.MATERIAL AND METHOD: Twenty eight males and seventy six females have been included in this study who applied to Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine Internal Medicine out-patient clinic for a general health control. Control group is consisted of healthy persons with a similar average age. After obtaining detailed medical histories of cases, their height, weight, Body Mass Indexes (BMI), waist circumference, hip circumference, systolic and diastolic blood pressure were measured. Data is generated by examining fasting blood glucose, 2-hour postprandial blood glucose, triglyceride, total cholesterol, HDL, LDL, hs-CRP, AST, ALT, uric acid, Hb A1C values in venous blood samples obtained from patients fasted for 12 hours. The relations between age, sex, Metabolic Syndrome components and hs-CRP were statistically evaluated. High-risk and low-risk patient groups carried out using Framingham risk scoring and relations of cardiovascular risk with Metabolic Syndrome components and hs-CRP.RESULTS: Relatively to the control group, in Metabolic Syndrome group high level of all Metabolic Syndrome parameters, except low HDL; also high level of hs-CRP in patient group were statistically significant. Among high risk group of cardiovascular disease hs-CRP level was significantly high relatively to the normal or low level risk groups. Also among females, significantly higher levels of hip circumference and BMI measures were determined.DISCUSSION: Results of our study supported former data about hs-CRP and Metabolic syndrome components. Besides, we can claim that among individuals at high-risk of cardiovascular disease, measurement of hs-CRP level is helpful while predicting consequences of Metabolic Syndrome. In Middle Black Sea region, for early diagnosis of cardiovascular consequences of Metabolic Syndrome, risk factors and parameters like hs-CRP should be evaluated as well as conventional methods.