Eksojen obez adolesanların düşük ve yüksek glisemik indeksli kahvaltıya yanıtının serum glikoz,insülin, C-peptid ve lipid düzeyleri ile değerlendirilmesi
The determination of serum glucose, insulin, C-peptide and lipid levels in response to low versus high glycemic index breakfast in exogeneous obese adolescents
  1. Tez No: 203596
  2. Yazar: HÜLYA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. BETÜL ACUNAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eksojen obez adolesan, glisemik indeks, glikoz, insülin, lipid profili, Exogenous obese adolescents, glycemial index, glucose, insulin, lipid profil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çocukluk çağı obezitesi günümüzde sıklığı giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Düşük glisemik indeksli öğünlerin serum glikoz değerlerinde ani oynamaları ve hiperglisemiyi engellediği ve yüksek dansiteli lipoproteinin yükselmesine, düşük dansiteli lipoprotein ve kolesterol değerlerinde düşmeye neden olduğu bilinmektedir. Böylece uzun dönem hiperglisemi etkilerinin engellenmesi ile obezite ve komplikasyonları önlenmektedir. Ülkemize uygun düşük (Menü-1) ve yüksek (Menü-2) glisemik indeksli kahvaltı örneklerinin uzman diyetisyen tarafından hazırlanarak eksojen obeziteli adolesanların bu diyetlere verdikleri yanıtların değerlendirilmesini amaçladığımız çalışmamıza ortalama yaşları 12,5±1,35 olan eksojen obez 10 kız ve 10 erkek alındı. Çalışma grubuna 12 saatlik açlık sonrası iki çeşit geleneksel kahvaltı farklı günlerde verildi. Beslenme öncesi 0. dk açlık kan şekeri ve beslenme sonrası 30., 60., 120. dk serum glikozu, 60. dk insülin, C-Peptid, lipid profili çalışılmak üzere kan örnekleri alındı. Literatürlerle uyumlu olarak Menü-2 sonrası serum glikoz profili Menü-1'e göre daha yüksek saptandı. Ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Menü-1 ve Menü- 2 sonrasında C-Peptid, insülin değerlerinde yükselme literatürle uyumlu bulundu. Ancak menülerin karşılaştırılmasında sadece C-Peptid değerinde Menü-2 sonrası yükseklik saptandı. Lipid profilinde, eksojen obez kız ve erkekler arasında ve ?Homeostazis Model Assesment Insulin Resistance? durumuna göre fark saptanmadı. Elde ettiğimiz bulgularla yüksek glisemik indeksli öğün tüketiminin hiperglisemiye ve uzun dönemde obeziteye neden olabileceğini düşündürdü. Çalışmamız 2 saat gibi kısa süre içinde sonlandırılması nedeniyle sınırlı değere sahip olduğundan, glisemik indeksin daha sonraki metabolik değişikliklerinin de saptanması için uzun süreli değerlendirme yapılmasına ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Childhood obesity has become a common public health problem of which the incidence increases day by day. The consumption of foods with low glycemic index prevents postprandial serum glucose fluctuation and hyperglycemia. It?s known that low glycemic index nutrients lead to an increase in high density lipoprotein levels while decreasing low density lipoprotein and cholesterol levels. So the long term effects of hyperglycemia and obesity together with its complications are prevented. The aim of this study was to determine serum glucose, insulin and lipid levels in response to two different type of traditional breakfasts, one with low glycemic index (Meal-1) and the other one with high glycemic index (Meal-2) that were prepared under supervision of a research dietitian and given to exogeneous obese adolescents. Ten boys and ten girls with a mean age of 12,5±1,35 years were recruited to the study. Two different traditional meals were given after twelve hour fasting in different days. Venous blood samples were taken from the subjects for glucose at the beginning of the study and at 30., 60., 120. minutes after consumption of meals. C-Peptide,insulin and lipid profile were determined at 60th minute after each meal. Blood glucose values after Meal-2 were higher compared to the consumption with Meal-1 and the finding was in concert with previous data. However there was no significant difference among meals in terms of blood glucose levels. The increase in C-Peptide and insulin values after Meal-1 and Meal-2 was compatible with previous reports. Consumption of Meal-2 caused remarkable increase in insulin, C-Peptide values compared to Meal-1. But the only significant difference between the two meals was in C-Peptide values, being higher in those after Meal-2. There were no significant differences among girls and boys as well as no significant difference for Homeostazis Model Assesment Insulin Resistance. Our findings are relatively similar to previous reports which have shown that consumption of high glycemic index foods may cause hyperglycemia and on the long term lead to obesity. However, our study was a two hour long study which limit its value, therefore we conclude that further, larger and longer studies are required in order to determine the metabolic effects of glycemic index.