Dinamik kontür tonometresi ile yapılan ölçümlerin goldmann aplanasyon tonometresi ve tono-pen ile yapılan ölçümler ile karşılaştırılması
Comparison of dynamic contour tonometry measurements with golmann applanation tonometry and tono-pen measurements
- Tez No: 203600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VUSLAT GÜRLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Kontür Tonometresi, Goldmann aplanasyon tonometresi, Tono-Pen, santral kornea kalınlığı, Dynamic Contour Tonometry, Goldmann applanation tonometry, Tono-Pen, central corneal thickness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma; farklı kornea kalınlığı ve göz içi basıncı düzeylerine sahip olgularda Dinamik Kontür Tonometre ile yapılan ölçümleri, Goldmann Aplanasyon Tonometresi ve Tono-Pen ile yapılan ölçümler ile karşılaştırarak bu tonometrelerin ölçüm değerleri arasındaki farklılığı saptamak, kornea kalınlığının ve kurvatürünün ölçümler üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla yapıldı.Çalışma koşullarına uyan 400 olgunun rutin oftalmik muayeneleri sonrasında, ultrasonik pakimetre ile santral kornea kalınlık ölçümleri yapıldı. Göz içi basınçları sırasıyla Goldmann aplanasyon tonometresi, dinamik kontür tonometresi ve Tono-Pen ile ölçüldü. Elde edilen verilen istatiksel değerlendirilmesinde Spearman korelasyon analizi, Blant-Altman analizi ve Wilcoxon testi kullanıldı.Göz içi basınç ölçümleri karşılaştırıldığında; dinamik kontür tonometresinin diğer tonometrelere göre anlamlı olarak yüksek ölçüm yaptığı saptandı (p=0,000). Göz içi basıncı yükseldikçe (r=0,284, p=0,000) ve kornea düzleştikçe (r= -0,155, p=0,002) dinamik kontür tonometresi ölçüm kalitesinin azaldığı bulundu.Kornea kalınlığının tonometrelerin ölçüm değerleri üzerine olan etkisi incelendiğinde; kornea kalınlığı ile dinamik kontür tonometresi arasında korelasyon olmadığı (r=0,007, p=0,888), ancak Goldmann aplanasyon tonometresi (r=0,189 p=0,000) ve Tono-Pen (r=0,183, p=0,000) ile arasında pozitif korelasyon olduğu saptandı. Olgular kornea kalınlığına göre üç grupta incelendiğinde; ince kornealı olguların sunuçlarının ana grup ile benzer olduğu, normal ve kalın kornealı olgularda ise tüm tonometreler ile kornea kalınlık arasında ilişki olmadığı görüldü.Yüksek göz içi basınç seviyelerinde dinamik kontür tonometresi ve Goldmann aplanasyon tonometresi arasında anlamlı fark olmadığı (p=0,150), diğer tüm göz içi basınç seviyelerinde dinamik kontür tonometresinin GİB'leri anlamlı olarak yüksek ölçtüğü tesbit edildi (p=0,000).Sonuç olarak, ince kornealı olgularda Goldmann aplanasyon tonometresi ve Tono-Pen hatalı düşük ölçümler yapmaktadır. Buna karşın dinamik kontür tonometresinin kornea kalınlığı ve kurvatüründen daha az etkilenerek göz içi basınç ölçümü yapması, onun daha üstün bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was a comparison of dynamic contour tonometry with the Goldmann applanation tonometry and Tono-Pen with respect to mean of intraocular pressure at patients who have got different corneal thickness and corneal curvature and the influence of ocular structural factors on intraocular pressure.The central corneal thickness measurement with ultrasonic pachymeter has been performed, after periodic ophthalmic examination of 400 patients who agreed with inclusion criteria. The intraocular pressures are measured subsequently with Goldmann applanation tonometry, dynamic contour tonometry and Tono-Pen. Spearman correlation analysis, Blant -Altman analysis and Wilcoxon signed ranks test has been used for statistical analysis of data.In the comparison of intraocular pressure measurements; dynamic contour tonometry with Goldmann applanation tonometry results (r=0,875, p=0,000) and dynamic contour tonometry with Tono-Pen results (r=0,812, p=0,000) were found significantly correlated; and also dynamic contour tonometry measures statistically higher values than the others (p=0,000). It is determined that, when intraocular pressure gets higher and cornea gets smoother (r= -0,155, p=0,002), the quality of dynamic contour tonometry measurement is decreasing.In the evaluation of central corneal thickness effect on the tonometers; it is determined that there is no correlation between dynamic contour tonometry and central corneal thickness (r=0,007, p=0,888), besides there are positive corelation between central corneal thickness and Goldmann applanation tonometry (r=0,189 p=0,000) / Tono-Pen (r=0,183, p=0,000) measurements. In the the analysis of samples in three groups it is determined that; the results of samples with thin corneas are smillar with the whole group and there is no relation between tonometers and central corneal thickness in the normal and thick corneas.For higher intraocular pressure levels, it is determined that there is no reasonable difference between dynamic contour tonometry and Goldmann applanation tonometry (p=0,150) and for the other intraocular pressure levels dynamic contour tonometry measures higher than Goldmann applanation tonometry and Tono-Pen (p=0,000).Consequently, in the samples with thin corneas, Goldmann applanation tonometry and Tono-Pen measures faulty low values. Besides, as dynamic contour tonometry measures intraocular pressure with fewer influenced by corneal thickness and curvature, it showes to be a better method in diagnosis and follow up of glaucoma.