Kronik viral hepatitli hastalarda noninvaziv serum belirteçlerinin karaciğer fibrozis derecesini belirlemedeki rolleri
The role of noninvasive serum markers in determinating the grade of liver fibrosis in choronic viral hepatitis
- Tez No: 203606
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer fibrozisi, YKL-40, TIMP-1, liver fibrosis, YKL-40, TIMP-1
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı polikliniğine Ocak 2004 ve Aralık 2006 tarihleri arasında başvuran, en az altı ay süresince karaciğer enzimleri yüksek seyreden ve kronik karaciğer hastalığı tanısı alarak perkütan karaciğer biyopsisi yapılan 39 hepatit B, 10 hepatit C ve 1 hepatit B ve C'li toplam 50 olgu, histopatolojik olarak fibrozisi olmayan veya hafif olan grup I, ileri derecede fibrozisi olan grup II olarak iki gruba ayrıldı. Bu gruplarda YKL-40 (Condrex) ve TIMP-1 (Tissue ihibitor of matrix metalloproteinase)'in serum düzeylerinin fibrozis derecesini belirlemedeki uyumluluğu araştırıldı.Serum YKL-40 düzeyi, fibrozisi olamayan veya hafif olan grupta ortalama 142.6 ± 77.5 ng/ml, ileri derecede fibrozisi olanlarda 265.4 ± 65.9 ng/ml, TIMP-1 için hafif fibrozisli veya fibrozisi olamayan grupta ortalama 35.1 ± 3.7 iken, ileri derecede fibrozisi olan grupta 737.4 ± 63.7 olarak saptandı. Bu sonuçlarla, YKL-40 ve TIMP-1 düzeyi, ileri derecede fibrozisi göstermede istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Eşik değerler YKL-40 için 182.25ng/ml ve 208.22ng/ml, TIMP-1 için 40ng/ml alındığında duyarlılık ve özgüllüğün yüksek olduğu, hastaları ve sağlıklıları en iyi ayırabildiği gözlenmiştir.Çalışmamızda, karaciğer fibrozisinde olgulara ait anlamlı olabilecek özelliklere ve biyokimyasal değerlere de bakıldı. İleri derecede fibrozisin olduğu grupta yaş ortalaması belirgin olarak daha yüksek, biyokimyasal olarak gama glutamil transpeptidaz, alkalen fosfataz, aspartat aminotransferaz/alaninaminotransferaz oranı, total ve direkt bilirubin, gamma-globulin, INR (International normalized ratio) ve alfa-fötoprotein düzeyleri anlamlı olarak yüksek, albumin ve protrombin aktivitesi anlamlı olarak düşük bulundu. Cinsiyet, hastalık süresi, viral yük, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz ve platelet düzeyi açısından ise anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
In Trakya University Medicine Faculty Gastroenterohepatology department outpatient clinic, a total of 50 eligible cases were evaluated between January 2004 and December 2006 with a clinical finding of high liver enzyme levels for at least a 6 month period. Of these patients; 39 with hepatitis B, 10 with hepatitis C and one patient with dual infection by B and C who had undergone to liver biopsy according to which we classified them histopathologically in two groups. In group I; there were cases with mild fibrosis or no fibrosis, and there were patients with severe fibrosis in group II. With these groups, we tried to find out if there is a correlation between the serum levels of YKL-40 (Condrex) and TIMP-1 (Tissue ihibitor of matrix metalloproteinase) with the liver fibrosis severity in biopsies.Serum YKL-40 levels were found as 142.6 ± 77.5 ng/mL and 265.4 ± 65.9 ng/mL in group I and group II respectively. Also TIMP-1 was detected as 35.1 ± 3.7 ng/mL and 737.4 ± 63.7 ng/mL in group I and II respectively. With these results, YKL-40 and TIMP-1 serum levels were statistically significant in detecting severe liver fibrosis. When the threshold levels for YKL-40 were accepted as 182.25 ng/mL and 208.22 ng/mL and for TIMP-1 40 ng/mL, the sensitivity and specificity was highest in differentiating between the almost normal liver and the fibrotic liver.In our study, we also evaluated the biochemical values and any possible meaningful findings in liver fibrosis. In the severely fibrotic group, the mean age was significantly higher and biochemically GGT (Gamma Glutamyltransferase), ALP (alkaline phosphatase), AST (aspartate aminotransferase) /ALT (alanine aminotransferase) ratio, total and direct bilurubin, gamma globulin, INR (International normalized ratio) and alpha-fetoprotein levels were significantly higher, albumin and prothrombin activity were significantly lower. Sex, disease duration, viral load, ALT, AST and platelet levels were not statistically significant.