Tel ile işaretlenen meme lezyonlarının bı-rads skorları ve histopatolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of bi-rads assessment categories and histopathologic findings of needle localized breast lesions
- Tez No: 203704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM GÜLSÜN AKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: BI-RADS, mamografi, ultrasonografi, pozitif öngörü değeri, BI-RADS, mammography, ultrasound, positive predictive value
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çarkacı S. Tel ile işaretlenen meme lezyonlarının BI-RADS skorları ve histopatolojik sonuçlarının değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji tezi. Ankara, 2008. Bu tezin amacı, Ocak 1998-Haziran 2005 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde mamografi eşliğinde delikli plak (n=257) ve ultrasonografi (n=18) eşliğinde işaretleme sonrası eksizyonel biyopsi yapılan 275 lezyonun patolojik sonuçlarının ve BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System) skorlarının literatür ile karşılaştırılması, her kategori için pozitif öngörü değerinin (PÖD) hesaplanması ve kliniğimizin performans değerlendirmesidir. İşaretleme yapılan lezyonlar 1) Keskin sınırlı yuvarlak kitle;2) Sınırları belirsiz kitle; 3) Spiküler kitle; 4) Mikrokalsifikasyon kümesi;5) Asimetrik dansite; 6) Yapısal bozulma olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Lezyon özelliklerine göre BI-RADS skorları değerlendirildi ve her kategori için PÖD hesaplandı. Kanser saptama oranı, minimal kanser yüzdesi ve lenf bezi pozitif invaziv kanser yüzdesi performans analizi için hesaplandı. İstatistiksel analiz, SPSS programı kullanılarak gerçekleştirildi. En sık işaretleme yapılan lezyon mikrokalsifikasyon kümesi olup, 144 hastada (%52) saptandı. İşaretleme yapılan lezyonlardan 159'unun (%58) patoloji sonucu benign, 116'sının (%42) ise malign geldi. Benign/malign lezyon oranı 1.4 olarak hesaplandı. İn situ kanserlerin tüm kanserlere oranı %27 olarak belirlendi. BI-RADS kategori 3 için PÖD %0, kategori 4 için %33 ve kategori 5 için %78 bulundu. Minimal kanser oranı %63, lenf nodu pozitif kanser oranı %16 olarak hesaplandı. Sonuç olarak, mamografi ve ultrasonografide saptanan lezyonları BI-RADS kategorilerine göre sınıflandırmak, malign lezyonların öngörülmesinde yardımcıdır. Sonuçlarımız BI-RADS 4 veBI-RADS 5 lezyonlarda biyopsi önerilmesi gerekliliğini desteklemektedir. BI-RADS kategori 3 benignite için büyük oranda prediktif olup bu lezyonlara, biyopsiye alternatif olarak kısa dönem takip yapılması, benign lezyonlara yapılan biyopsileri azaltacaktır. Çalışmamızın sonuçları, tarama mamografisi için ACR (American Collage of Radiology) tarafından önerilen hedef değerler ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
Çarkacı S. Evaluation of BI-RADS assessment categories and histopathologic findings of needle localized breast lesions. Hacettepe University Faculty of Medicine, Radiology thesis. Ankara, 2008. The purpose of this thesis is to evaluate the histopathologic findings, BI-RADS assessment categories and their positive predictive values (PPV) in 275 patients who had undergone excisional biopsy of breast lesions following mammography guided (n=257) and sonography guided (n=18) needle localization between January 1998- June 2005 as well as performance analysis of our clinic. The needle localized lesions were divided into 6 groups. 1) Well circumscribed mass; 2) Mass with indistinct margins; 3) Spiculated mass;4) Microcalcifications; 5) Asymmetric density; 6) Architectural distortion. Each lesion was assigned to appropriate BI-RADS category and PPV was calculated for each category. Cancer detection ratio, minimal cancers found and node positivity were calculated for performance analysis. Statistical analysis was performed using SPSS software. The most frequent lesion type for which needle localization was performed was microcalcifications. They were identified in 144 (52%) patients. Of the 275 needle localized patients, 159 (58%) was benign and 116 (42%) was malignant. The ratio of the benign lesions to the malignant lesions was 1.4. The ratio of in-situ cancer to all malignant lesions was 27%. The PPV for BI-RADS category 3 was 0%, for category 4 was 33% and for category 5 was 78%. The percentage of minimal cancers found was %63 and node positivity was %16. In conclusion, placing mammographic and sonographic lesions into BI-RADS categories is useful for predicting the presence of malignancy. Our results support the necessity to perform biopsy for the lesions in BI-RADS category 4 and 5. BI-RADS category 3 is highly predictive of benignity, and short term interval follow-up of these lesions as an alternative to biopsy would decrease the number of benign biopsies. Our results are in keeping with ACR recommended desirable goals for screening mammography.