Kronik myeloid lösemili hastalarımızda imatinib mesilat tedavisinin sonuçları
Imatinib mesylate treatment results in our cml patients
- Tez No: 203800
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: KML, İmatinib mesilat, CML, İmatinib mesylate
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Dayanak ve amaç: KML tedavisinde hidroksiüre, busulfan, interferon, interferon + cytarabine kullanılmış, bir Bcr-Abl inhibitörü olan imatinib mesilatın bulunmasıyla KML de tedavi tamamen değişmiştir. Bugün KML de ilk tedavi olarak imatinib mesilat kullanılmaktadır ancak imatinib mesilat tedavisine hematolojik ve sitogenetik rezistans oluşabilmekte, vakaların çoğunda moleküler yanıt elde edilememektedir. Bu çalışmamızda imainib mesilat ile tedavi edilen 54 kronik faz KML vakasında hematolojik, sitogenetik ve moleküler düzeyde cevabı inceledik.Materyal ve metod: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalında 2003-2008 yıllları arasında kronik faz KML tanısı ile takip edilen 54 olgu çalışmaya alındı. Hastalarda Ph kromozomu ve Bcr-Abl kopyası pozitif idi. Hastalara 400 mg/gün imatinib mesilat tedavisi verildi. Hematolojik, sitogenetik ve moleküler yanıtlar izlendi.Bulgular: Tam hematolojik yanıt üçüncü ayda %88 hastada (49/54 hasta) saptandı. Elde edilen Tam hematolojik yanıt altıncı ayda %90, on ikinci ayda %93 ve on sekizinci ayda %95 olarak bulundu.Düzenli sitogenetik inceleme ancak vakaların %36' sında (19 hasta) yapılabildi. Majör sitogenetik yanıt altıncı ayda %36, tam sitogenetik yanıt %17 vakada tespit edildi. On ikinci ayda majör sitogenetik yanıt oranı %71, tam sitogenetik yanıt %58 idi. On sekizinci ayda majör sitogenetik yanıt %76, tam sitogenetik yanıt %61 olarak saptandı.Altıncı ayda majör moleküler yanıt %18, tam moleküler yanıt %2, onikinci ayda majör moleküler yanıt %32, tam moleküler yanıt %6, On sekizinci ayda majör moleküler yanıt %34, tam moleküler yanıt %9 olarak bulundu.Hastalar görülen yan etkiler açısından değerlendirildiğinde; 26 hastada (%48) bulantı ve/veya kusma, 23 hastada (%43) yüzeyel ödem şeklinde el, yüz ve ayak ödemi, 8 hastada (%15) doz azaltılması ya da tedaviye ara verilmesini gerektirecek nötropeni ve/veya trombositopeni, 7 hastada (%13) yorgunluk, 6 hastada (% 11) kas ve kemik ağrıları, 6 hastada (%11) baş ağrısı, 1 hastada (%2) karaciğer enzim yüksekliği saptandı.Sonuç: Kronik faz KML de imatinib mesilat'ın tolere edilebilir etkin bir tedavi yöntemi olduğu, ancak moleküler cevabın düşük oranda bulunması nedeniyle değişik tirozin kinaz inhibitörleri dahil, başka tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: For the treatment CML, hydroxiürea, busulfan, interferon, interferon + cytarabine were used earlier; however, through discovery of imatinib mesilate, a bcr- abl inhibitör, the treatment CML has changed entirely. Nowadays, imatinib mesilate is used as the initial treatment, but hematologic and cytogenetic resistance to imatinib mesilate treatment might occur, and molecular response cannot be achieved in most of the cases. İn this study we investigated the hematologic, cytogenetic and molecular responses in 54 patients with cronic phase CML treated with imatinib mesylate.Material and methods: A total of 54 cases with chronic phase CML, followed up at the department of Hematology, Medical faculty, Dicle University, between 2003-2008 were enrolled into study. Ph chromosome and Bcr- Abl copy of the patients were positive. The patients were administered 400 mg/ day imatinib mesylate. Hematologic Cytogenetic and molecular responses were followed up.Results: Complete haematologic response was 88% (49/54) at the 3rd month, was 90% at the 6th month, was 93% at the 12th month, and was 95% at the 18th month.Regular cytogenetic evaluation was performed only in 36% (19/54) of the patients. Major cytogenetic response (MCR) was 36% and complete cytogenetic response (CCR) was 17% at the 6th month. MCR was 71% and CCR was 58% at the 12th month. MCR was 76% and CCR was 61% at the 18th month.Major molecular response (MMR) was 18% and complete molecular response (CMR) was 2% at the 6th month. MMR was 32% and CMR was 6% at the 12th month. MMR was 34% and CMR was 9% at the 18th month.Most common reported advers events were nausea and emesis (48%), superficial hand, foot and/or face edema (43%), severe neutropenia and/or trombocytopenia required dose adjustment or discontinuating of the treatment (15%), weakness (13%), fatigue (13%), muscle and bone ache (11%), headache (%11) and elevated liver function tests (2%).Conclusion: İt was concluded that imatinib mesylate is an effective and tolerable treatment choice in chronic phase CML, but that further studies are required to be carried out on other teratment methods, including other tyrosine kinase inhibitors, since molecular response is achieved at low rate.