Özel pliometrik çalışmaların genç voleybolcuların bacak güç gelişimine etkisi
The effects of special pliometric exercises on the development of leg power of young volleyballplayers
- Tez No: 203817
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: anaerobik güç, dikey sıçrama, pliometrik antrenman, sürat, yatay sıçrama, anaerobic power, vertical jumping, pliometric training, speed, horizontal jumping
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma Sincan Bölgesinde voleybol oynayan sporculara, 8 hafta düzenli uygulanan pliometrik egzersizlerin, bacak güç gelişimine etkisinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır.Çalışmaya, 14-16 yaş arasında 24 voleybolcu ve günlük aktivitelerine devam eden 12 öğrenci olmak üzere toplam 36 denek katıldı. Voleybolcuların 12 si deney (pliometrik antrenmana ve voleybol antrenmanlarına katılan grup), diğer 12 si sadece voleybol antrenmanlarına devam eden kontrol grubu 1' i ve diğer 12 si de spor yapmayan günlük yaşamsal aktivitelerine devam eden kontrol grubu 2' yi oluşturdu.Antrenmanlara başlamadan önce üç gruba da ön testler uygulandı. Aynı ölçümler 8 hafta sonra tüm deneklere tekrar uygulanmıştır.Elde edilen veriler, grup içi karşılaştırmada, ön ve son testlerin karşılaştırılmasında Paired T-test, grupların ön ve son test değişim farklarının karşılaştırılmasında ise One Way ANOVA, Post Hock testleri kullanılmıştır.Pliometrik egzersizlerin uygulandığı deney grubunda; dikey sıçrama bulguları çalışma öncesi; 31.91±1.48 cm iken çalışma sonrasında 38.62±2.16 cm, yatay sıçrama bulguları çalışma öncesi 1.73±0.2 m iken çalışma sonrasında 1.81±0.2, 30 m sürat bulguları çalışma öncesi 5.34±0.20 sn iken çalışma sonrasında 5.00±0.16 sn, anaerobik güç bulguları çalışma öncesi 72.58±4.57 km.m/sn iken çalışma sonrasında 77.98±5.32 km.m/sn, BMI bulguları çalışma öncesi 20.28±0.64 iken çalışma sonrasında 19.61±0.69 olmuştur. Bu değerlerde anlamlı artışlar gözlenmiştir (p0.05 ).Elde edilen bulgulardan, 8 hafta süre ile düzenli uygulanan pliometrik antrenman programının, voleybolcu gençlerin bacak güç gelişimleri üzerinde anlamlı düzeyde katkısı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to investigate the effect of pliometric exercises on the leg power improvement, of young sportsmen who play volleyball in the Sincan District.24 volleyball players aged 14-16 and 12 students who carry out their routine activities participated in the study, making a total of 36. 12 of the volleyball players, who carried out pliometric exercises and volleyball training together, formed the test group, the other 12 of the volleyball players constituted a control group 1 who carried out just volleyball training whereas another control group 2 has been formed by those who went along only with their routine life activities.Before the start of the training, preliminary tests were applied on all three groups. Eight weeks after the start of training the same measurements were made with the same methods.The collected data were analysed with special reference to the objectives. For a comparison between the preliminary and final tests Paired T-Test was applied. For a comparison on the differences of group variations, One Way ANOVA, POST Hock Tests were applied.In the group where the pliometric exercises were carried out, observations and measurements revealed the following: pre-study vertical jumping values were 31.91±1.48 cm compared to post -study values of 38.62±2.16 cm; horizontal jumping pre-study values were 1.73±0.2 m compared to post-study values of 1.81±0.2 m, speed pre-study values were 5.34±0.2 sn compared to post study values of 5.00±0.16 sn; anaerobic power pre-study values were 72.58±4.57 km.m/sn compared to post-study values of 77.98±5.32 km.m/sn; BMI pre-study values were 20.28±0.64 compared to the post-study valuues of 19.61±0.69. A significant increases were observed in these values for plyometric group ( p< 0.05). Significant increases were also observed in the values related to volleyball group ( p< 0.05).Non significant inceases were observed in the values related to the sedanter group (p>0.05).Based on the findings of this study, it was concluded that the eight weeks of pliometric training program did have a positive effect on the leg power improvements of the volleyball players.