İnsan ve hayvan kökenli Staphylococcus aureus izolatlarının fenotipik ve genotipik özellikleri üzerine çalışmalar
Studies on phenotypic and genotypic features of staphylococus aureus isolated from human and animals
- Tez No: 203821
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN İSTANBULLUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, MİK, Plazmid analizi, PFGE, S. aureus 1, Antibiotic resistance, MIC, Plasmid analysis, PFGE, S. aureus
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kırıkkale ili ve çevresindeki süt sığırcılığı işletmelerinden (46 mastitisli inek sütü, 35 inek meme başı derisi, 3 inek burun, 3 bakıcı el ve 9 bakıcı burun sürüntü örneğinden) izole edilen S. aureus izolatlarının E-test metoduyla çeşitli antibiyotiklere karşı duyarlılık profillerini, plazmid ve Pulsed Field Gel Elektroforez (PFGE) analizleri ile de genotipik özelliklerini belirlemektir. E-test sonuçlarına göre, S. aureus izolatlarının penisilin G, tetrasiklin, eritromisin, oksasilin ve enrofloksasin dirençleri sırasıyla %85,4 (82), 39,6 (38), %5,2 (5), 3,1 (3) ve %1,0 (1) olarak belirlendi. Plazmid analizleri ile 9 farklı tipte plazmid profili belirlendi. Analizleri yapılan izolatların 87 (% 90,6) tanesinde 1,8-19 kb arasında değişen büyüklükte on farklı plazmid belirlendi ve izolatlarının 9 tanesinde (%9,4) plazmid saptanamadı. Plazmid paternleri P1 (Patern 1), P2,..., P9 olarak ifade edildi. PFGE tiplendirme verilerine göre S. aureus izolatları genetik yakınlık bakımından 42 farklı paterne ve 13 ana gruba (A, B, C, D, E, F,G, H, I, J, K,L, M) ayrıldı. İzolatların % 58,3'ü (56 adet) A, %16,7'si (16) B, %5,2'si (5) C, %5,2'si (5) G, % 3,1'i (3) D, % 2,1'i (2) E, 2,1'i (2) L, 2,1'i (2) M, % 1,0'ı (1) F, % 1,0'ı (1) H, % 1,0'ı (1) I, % 1,0'ı (1) J ve % 1,0'ı (1) K pulsotipinde gruplandırıldı. Sonuç olarak plazmid analizleri ve PFGE verilerine göre, Kırıkkale ve çevresindeki süt sığırcığı işletmelerinde sınırlı sayıda S. aureus klonunun varlığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine susceptibility patterns of several antibiotics to S. aureus strains isolated (46 from bovine milk samples with mastitis, 35 from bovine teat skins, 3 from bovine noses, 3 from caretaker hands and 3 from caretaker noses) from dairy farms in Kırıkkale province by E-tets and define genotypic characteristic of these isolates by plasmid and Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE) analysis. According to E-test results, the percentages of S. aureus isolates resistant to penicilin G, tetracycline, erythromycin, oxacilline, enrofloxacin were found to be 85,4 % (82), 39,6 % (38), 5,2 % (5), 3,1 % (3) and 1,0 % (1), respectively. Nine different types of plasmid profiles were determined in the isolates by plasmid analysis. In 87 (90.6 %) of the isolates, 10 different types of plasmids having the size between 1,8 -19 kb were determined while no plasmid was detected from the 9 (9.4 %) of the isolates. Plasmid patterns were defined as P1,?.,P9. Genetic relationships among S. aureus isolates were performed using PFGE method, 42 distinct PFGE patterns of S. aureus isolates were identified. Strains were assigned as 13 major lineage groups (A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M) with respected to the genetic relationships. The percentage of PFGE pulsotypes of strains were clustered as 58,3 % (56 samples) A, 16,7 % (16) B, 5,2 % (5) C, 5,2 % (5) G, 3,1 % (3) D, 2,1 % (2) E, 2,1 % (2) L, 2,1 % (2) M, 1,0 % (1) F, 1,0 % (1) H, 1,0 % (1) I, 1,0 % (1) J and 1,0 % (1) K, respectively. In conclusion; according to plasmid analysis and PFGE data, a limited number of S. aureus clones was detected in dairy farms in Kırıkkale province.