Entansif broyler işletmeleri ile kırsal tavukçuluk işletmelerindeki hayvanlardan izole edilen enterokokların fenotipik ve genotipik özellikleri üzerinde çalışmalar
Studies on phenotyping and genotyping characterization of enterococcus spp. isolated from entansive broiler farm and rural poultry establishment
- Tez No: 203820
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN İSTANBULLUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibiotic resistance, Enterococcus, Fenotyping features, Plasmid profilling, Chicken
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, entansif broyler işletmeleri ile kırsal tavukçuluk işletmelerindeki hayvanların bağırsak florasındaki Enterococcus türlerinin varlığı, yaygınlığı, biotipleri ve izole edilen suşların çeşitli antibiyotiklere karşı duyarlılık/dirençlilik özellikleri ile plazmid profillerinin araştırılması amaçlandı.Ticari broyler işletmelerinden 400 adet, kırsal tavukçuluk işletmelerinden 304 adet kloakal svap örnekleri toplandı. İzolasyon ve identifikasyon çalışmaları sonucuna göre enterokok suşlarının %54.3' ünün (202 adet) E.faecium, %22.3'ünün (83 adet) E.gallinarum, %14.7'sinin (55 adet) E.faecalis, %4.3'ünün (16 adet) E.mundti, %1.6'sının (6 adet) E.casseliflavus, %1'inin (4 adet) E.raffinosus, %1'inin (4 adet) E.durans, %0.2'sinin (1 adet) E.solitarius ve %0.2'sinin (1 adet) E.hirae türlerine ait olduğu belirlendi.Broyler işletmelerinden izole edilen enterokok suşlarının penisiline %5.6, tetrasikline %72, eritromisine %59.3, enrofloksasine %8.7, kinopristin/dalfopristine %33.6, rifampine %10.9, vankomisine %0.4, yüksek düzey streptomisin ve gentamisine %6.5 ve %23.1 oranında dirençli oldukları saptandı. Suşların %100'ünün ise linezolid ve teikoplanin antibiyotiklerine karşı duyarlı olduğu bulundu.Kırsal tavukçuluk aile işletmelerinden izole edilen enterokok suşlarının tetrasiklin, eritromisin enrofloksasin ve kinopristin/dalfopristin direnci sırasıyla %2, %2, %1.3 ve %4.8 oranında olduğu saptandı. Tüm suşların linezolid, gentamisin, streptomisin, penisilin, vankomisin, teikoplanin ve rifampin antibiyotiklerine karşı duyarlı olduğu belirlendi.Antibiyotik dirençli 50 adet enterokok suşunun plazmid profili belirlendi. Plazmid varlığı saptanan 22 (%44) enterokok izolatının 2.06 kb, 2.97 kb, 3.99 kb, 5.01 kb 8.06 kb, 10.10 kb, 12.13 kb ve 16.21 kb büyüklüğündeki sekiz farklı plazmidin oluşturduğu ve bunların dokuz plazmid paternine ayrıldıkları belirlendi. Elli enterokok izolatının 28 tanesinde (%56) plazmid saptanamadı.Anahtar Sözcük: Antibiyotik direnci, Enterococcus, Fenotipik özellik, Tavuk, Plazmid profili,
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the prevalence, phenotyping and genotyping characteristics, susceptibility/resistance patterns to several antibiotics and plasmid profiles of Enterococcus spp. isolated from entansive broiler farms and rural poultry establishment.Clocal swaps were collected 400 entansive broiler farms and 304 rural poultry establishment. According to isolation and identification results, enterococcus isolates consisted of 54.3% (202 isolates) E.faecium, 22.3% (83 isolates) E.gallinarum, 14.7% (55 isolates) E.faecalis, 4.3% (16 isolates) E.mundti, 1.6% (6 isolates) E.casseliflavus, 1% (4 isolates) E.raffinosus, 1% (4 isolates) E.durans, 0.2% (1 isolates) E.solitarius and 0.2% (1 isolates) E.hirae.5.6% of broiler enterococci strains were found to be resistant to penicillin, 72% were resistant to tetracycline, 59.3% were resistant to eritromycin, 8.7% were resistant to enrofloxacin, 33.6% were resistant to quinupristin/dalfopristin, 10.9% were resistant to rifampin, 0.4% were resistant to vancomycin, 6.5% and 23.1% were resistant to high level streptomycin and gentamicin. Teicoplanin and linezolid susceptibility of enterococcus isolates was found in 100%.2%, 2%, 1.3% and 4.8% of rural enterococci strains were resistant to tetracycline, eritromycin, enrofloxacin and quinupristin/dalfopristin respectively. All of Enterococcus spp. were found to be sensitive against linezolid, gentamicin, streptomycin, penicillin, vancomycin, teicoplanin and rifampin of antibiotics.Plasmid profilling of 50 antibiotic resistant enterococcus isolates was determined. 22 (44%) Enterococcus isolates possed nine different plasmids patterns having 2.06 kb, 2.97 kb, 3.99 kb, 5.01 kb 8.06 kb, 10.10 kb, 12.13 kb ve 16.21 kb respectively. 28 isolated (56%) enterococcus did not have any plasmid.