Acil servise hipoglisemi ile başvuran hastalarda etyolojik nedenler ve başvuru semptomları
Etyology and admission symptoms in the patients who admit to emergency department with hypoglycemia
  1. Tez No: 203826
  2. Yazar: HACI MEHMET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ş.HAKAN EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hipoglisemi, Diyabetes mellitus
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hipoglisemi herhangi bir nöroglikopenik semptom varlığında kan glukozunun 50 mg/dl(2,8mmol/l)nin altında veya semptom yokluğunda 40mg/dl (2,2 mmol/L) altında ölçülmesidir. Acil servislere en çok gelen endokrin acillerden biridir. Bu nedenle tüm acil çalışanlarının her zaman karşılaşabileceği bir durumdur.Çalışmamızda Ocak 2000-Mayıs 2008 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim dalına başvuran, Acil gözlemde takip edilen ya da Dahiliye Endokrin Servisine hipoglisemi tanısı ile yatırılan olguların hipoglisemilerinin nedenlerini ve sıklıklarını analiz ettik. Elde edilen sonuçlar yaş, cinsiyet, kan şekeri seviyeleri, renal ve karaciğer fonksiyonları, teşhisleri, semptomları, tedavileri, komplikasyonları ve sonuçlarını kaydettik.Araştırmaya aldığımız 225 hipoglisemili bireyin yaşı 17-89 arasında olup ortalama yaş değeri 59,15±18,62 olarak bulundu. Bu bireylerin 98'i (%43.6) erkek ve 127'si (%56.4)ü kadındır. Olgular içinde 158(%70,2)vaka ile hipogliseminin en sık nedeni diyabetli hastaların tedavileri esnasında ortaya çıkan hipoglisemilerdir. En fazlada 103(%45.7) vaka insülinle yapılan tedavilere bağlı meydana gelmiştir. 55(%24.5) vaka ise diyabetli hastaların oral antidiyabetik kullanımına bağlı meydana gelmiştir. İkinci sıklıkla Reaktif hipoglisemi 26(%11,6)vaka da görülmüştür. İnsülinoma 6(%2,7) vaka'da, diğer kanserlere bağlı 5(%2,2) vakada, Sheean Sendromu 2(%0,9) vakada, kronik karaciğer hastalığı 2(%0,9)vakada, Gestasyonel diyabetes mellitus(GDM) 1(%0,4)vakada, yanlışlıkla Oral antidiyabetik(OAD) kullanımı 8(%3,6)vakada, suisit amaçlı OAD kullanımı 3(%1,3) vakada gözlemlenmiş olup 8(%3,6)vakanın nedeni bulunamamıştır. 7(%3,11) vaka ex olmuştur. 8(%3,6) vakada ise değişik derecelerde sekel kalmıştır.Hipoglisemi acil servislere başvuruların küçük bir bölümünü oluştursa da her zaman için erken tanı konulup tedavi edilmelidir. Aksi takdirde hasta için hayati tehlike oluşturabilir ya da hayat boyu sekel kalabilir. Öncelikle bilinci kapalı olan hastalar dahil olmak üzere genel durum bozukluğu olan, konvülziyon, konfüzyonu olan ya da anormal davranışı olan her hastada kan şekeri bakılması ilk yapılacak işlerden biri olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Hypoglycemia is defined as blood glucose less than 50mg/dl (2,8 mmol/L) with neuroglycopenic symptoms or less than 40 mg/dl (2,2 mmol/L) in the absens of symptoms. Hypoglycemia is one of the most common endocrine emergencies which is seen in the Emergency Departments (ED). That?s why all ED?s physicians must be prepared for this situations.We analysed retrospectively the incidance and etiologys of hypoglycemia in the patients who admitted between January 2000- May 2008 to Cumhuriyet University Medicine Faculty Emergency Department and were treated because of hypoglycemia in Endocrinology Department. Data about age, sex, blood glucose levels, renal and liver functions, diagnoses, symptoms, drugs which were taken for DM, complications, sequelae and survival status were recorded .During the study period 225 hypoglycemic patients were determinated. Patients age interval was between 17-89 and the medium age was 59,15±18,62. 127 patients (%56.4) were female, 98 patients (%43.6) were male. 158(%70,2) patients who were treated with antidiabetic drugs constituted the most common causes of hypoglycemia. 103 patients (%45.7) were treated with insulin and 55 patients (%24.5) with oral antidiabetic drugs. Reactive hypoglycemia was seen in 26(%11,6) patients as second cause. The other causes of hypoglycemia were as follows; İnsülinoma 6(%2,7) , non-insulinoma cancers 5(%2,2) , Sheehan Syndrome 2(%0,9), chronic liver diseases 2(%0,9), Gestastionel diyabetes mellitus(GDM) 1(%0,4), mistaken Oral antidiabetic drugs (OAD) 8(%3,6), suicidal aimed OAD using was seen in 3(%1,3) patients. In 8(%3,6) patients the reason could not be explained. 7 (%3,11) patients died and in 8 (%3,6) patients sequel ocurred in different degrees.Although hypoglycemia is seen rarely between the patients who admitted to emergency departments early diagnosis and treatment is important because of the bad prognosis and sequels that can occur . Blood glucose must be measured especially in the unconscious patients. Also patients with convulsion, confusion and anormal behaviours are candidated for hypoglycemia.