Sivas il merkezinde yaşayan 35 yaş ve üzeri kadınların serviks kanseri ve erken teşhis yöntemi olan pap testi hakkındaki bilgi,tutum ve davranışları
The behaviour and knowledge of women over 35 years old that lived in centre of Sivas city about cervix cancer and pap test
  1. Tez No: 203840
  2. Yazar: HAVVA TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R.EROL SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, Pap test, Sivas, Cervix cancer, Pap test, Sivas
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma Sivas İl Merkezi'nde yaşayan 35 yaş ve üzeri kadınların, serviks kanseri ve Pap testi konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemek için düzenlendi. Sağlık evlerine göre yığılımlı nüfus frekans cetveli oluşturulmuş, küme seçimi bu cetvel kullanılarak yapılmıştır. Her sağlık evine büyüklüğüyle orantılı seçilme olasılığı tanınmış, bir sağlık evinin tekrar ve tekrar seçime imkân verecek şekilde iadeli seçim şekli uygulanmış ve random sayılar cetveli kullanılmıştır. Seçilmiş her sağlık evi için, sağlık evi ev halkı tespit fişleri listesinden bir hane randomla belirlenmiştir. Bu hanedeki 35 yaş ve üzeri kadın veya kadınlardan sonra bu haneye en yakın haneye geçilmiş, bu yaklaşım 25 kişilik küme tamamlanıncaya kadar sürdürülmüştür. Araştırmaya katılan kadınlara 28 sorudan oluşan anket, araştırıcı tarafından yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Veri analizi bilgisayar ortamında SPSS( veri 13.0 ) programında tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanılarak yapıldı. Çalışmanın bulguları bu verilerden elde edildi.Çalışma grubunu oluşturan kadınların tamamı 35 yaş ve üzerinde idi. Örnekleme alınan 625 kadından 617'si(%98.7) ankete onam verdi ve çalışmaya katıldı. Örnekleme katılan kadınların gebelik ve doğum dışı nedenlerle en az bir kez jinekolojik muayene yaptırmış olma oranı %30.5'dir. İstatistiksel olarak önemli bulunan bu farklılaşma eğitim düzeyi yükseldikçe kadın sağlığı hizmetlerinden yararlanma düzeyinin de yükseldiği düşündürmektedir. Ömür boyu en az bir kez, son üç yılda en az bir kez ve son beş yılda en az bir kez Pap testi yaptırma oranlarının sırasıyla %12.3, %10.5, %11 olarak bulunması Sivas'ta bu konuda önemli bir hizmet açığı olduğunu göstermektedir. Düzenli test yaptırma oranının %0 düzeyinde olması bu konunun ileri düzeyde aksadığını ve bu soruna ivedi bir müdahalenin gerekli olduğunu göstermektedir.Sonuç olarak; Sivas İl Merkezi'nde yaşayan kadınların kendi sağlığı hakkında bilgileri ve bilinçleri konusunda çok önemli sorunlar ve yetersizlikler vardır. Kadınların serviks kanseri belirtileri ve risk faktörleri, jinekolojik muayene olmanın önemi, erken teşhisin anlamı ve önemi, Pap testinin önemi ve Pap test aralıkları konusunda bilgi ve bilinçleri kötü düzeydedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the behaviour and knowledge of women over 35 years old that lived in Centre of Sivas City about cervix cancer and Pap test. Cumulative population frequency scale was formed with respect to health houses and selection of cluster was made by using this scale.Every health house had selection probability proportional to size and it was performed reply selection method that enabled to select again and again. For selected every health house, one house was randomly determined from household registrations.Firstly, woman/women over 35 years old in this house were choosen. Secondly they were choosen in the house nearest to it and so this approach was continued until completing the cluster included 25 women. Women participated the study were fulfilled the questionnaire included 28 questions interviewing face to face by researcher. SPSS 13.0 was used for data analysis and descriptive statistics and chi-square test were used for it. The findings of this study were obtained from this data.All of women in this sudy were over 35 years old. 617 of 625 women (98.7%) approved informed consent and participated in the study. 30.5% of women participated in the sampling have been done at least one time gynaecologic examination except pregnancy and delivery. This difference that is statistically significant is to consider the level of utilization of woman health services increases as education level increases.The rates of being done Pap test at least once in a lifetime, last 3 years and last 5 years were 12.3%, 10.5% and 11%, respectively. This result is to show that there is a significant service shortage in this subject in Sivas. The rate of regularly being done test is 0%, so it is to show this subject is significantly halted and an urgent intervention is needed for this problem.Consequently, there are very significant problems and insufficiencies with respect to knowledge and consciousness about self health of women lived in Sivas City. The knowledges and consciousnesses with respect to the signs and risk factors of cervix cancer, importance of doing gyneacologic examination, the meaning and importance of early detection, importance of Pap test and Pap test intervals are at bad level.