Çeşitli kök kanalı medikamentlerinin antimikrobiyal etkilerinin in vitro olarak incelenmesi
In vitro study of antimicrobial effects of various root canal medicaments
- Tez No: 203980
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMİN AŞÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum hidroksit, kök kanalı medikamentleri, C.albicans, E.faecalis, klorheksidin, Calcium hydroxide, root canal medicaments, C.albicans, E.faecalis, chlorhexidine
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada çeşitli kök kanalı medikamentlerinin C.albicans ve E.faecalis üzerindeki antimikrobiyal etkileri 3 ve 7 günlük süreçlerde incelenmiştir.Çalışma 270 adet tek köklü, tek kanallı kesici ve küçükazı insan dişinde yapılmıştır. Kök kanalları şekillendirildikten ve akrilik bloklara gömüldükten sonra otoklavda sterilize edilmişlerdir. Hazırlanan örnekler iki gruba ayrılarak C.albicans (ATCC10231) (A Grubu)ve E.faecalis (ATCC29212) (B Grubu) ile 48 saat süre ile inokule edilmişlerdir. Enfekte edilen dişler (A ve B grupları) 15'er dişlik alt gruplara ayrılarak sırasıyla, serum fizyolojik ile karıştırılmış kalsiyum hidroksit, 1,5%'luk klorheksidin jel ve 2%'lik sıvı klorheksidin ile karıştırılmış kalsiyum hidroksit kök kanalı medikamentleri olarak uygulanmıştır. Pozitif kontrol grubunda (15 adet) yalnızca serum fizyolojik kullanılmıştır. Negatif kontrol grubu (15 adet) ise steril olarak etüve kaldırılmıştır ve bu grupta üreme görülmemiştir. 3. gün ve 7. gün sonunda kök kanallarından `paper point'ler ile örnek alınmış ve hazırlanan süspansiyon petri kaplarına dökülerek etüvde 24 saat beklendikten sonra koloni sayımı yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre 2%'lik klorheksidin jel 3 ve 7 günlük süreçte C.albicans'a karşı en etkin antimikrobiyal özelliği göstermiştir. Bunu sırasıyla 2%'lik sıvı klorheksidin ile karıştırılmış kalsiyum hidroksit ve serum fizyolojik ile karıştırılmış kalsiyum hidroksit takip etmiştir. E.faecalis grubundan elde edilen bulgulara göre en etkin antimikrobiyal özelliği 2%'lik sıvı klorheksidin ile karıştırılmış kalsiyum hidroksit, daha sonra kalsiyum hidroksit ve klorheksidin jel göstermiştir
Özet (Çeviri)
In this study, the antimicrobial effects of the various root canal medicaments on C.albicans and E.faecalis have been examined for 3 and 7 days periods.270 single root, single canal human incisors and premolars have been used in the study. Root canals have been autoclave-sterilized after having been mechanically shaped and embedded within acrylic blocks. The samples thus prepared have been divided into two groups and have been inoculated with C.albicans (ATCC10231) (Group A) and E.faecalis (ATCC29212) (Group B) for 48 hours. The infected teeth (Groups A and B) have been divided into groups of 15 and saline/calcium hydroxide mixture, 1.5% chlorhexidine gel and 2% liquid chlorhexidine/calcium hydroxide mixture have been administered respectively as root canal medicament. Only saline has been used in the positive control group (15 teeth). Sterilized negative control group (15 teeth) has been taken into incubator and no growth has been observed in this group. At the end of 3rd and 7th days, samples have been collected from root canals with paper points. The suspension prepared has been transferred to petri dishes, incubated for 24 hours and colony count has been performed.Data obtained has been evaluated statistically. According to the findings, 2% chlorhexidine gel showed most efficient antimicrobial action against C.albicans in 3 and 7 days periods. This is followed by 2% liquid chlorhexidine/calcium hydroxide mixture and saline/calcium hydroxide mixture respectively. Data obtained from E.faecalis group showed that most efficient antimicrobial action is provided by 2% liquid chlorhexidine/calcium hydroxide mixture followed by calcium hydroxide and chlorhexidine gel respectively.