Pyrethroid İnsektisitlerin İskelet Kası Potasyum Kanal Kinetikleri Üzerine Etkileri
The Effects of Pyrethroid Insecticides on Potassium Channel Kinetics of Skeletal Muscle
  1. Tez No: 203981
  2. Yazar: FATMA SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLKÜ ÇÖMELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Potasyum kanalları, pyrethroid insektisitler, cypermethrin, permethrin, iskelet kası, Potassium channels, pyrethroid insecticides, cypermethrin, permethrin, skeletal muscle
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Pyrethroid insektisitler zararlılarla savaşımda sıklıkla kullanılan böcek ilaçlarıdır. İnsektisitler genellikle hedef veya hedef olmayan canlılarda, nörotoksik etkiler gösterirler ve sinir sisteminde hasara yol açarlar. Bu çalışmada iki farklı pyrethroid insektisit olan permethrin (tip I) ve cypermethrin'in (tipII) kurbağaların iskelet kası potasyum kanal kinetiklerine etkisi incelenmiştir. Hem permethrin hem de cypermethrin için eşit sayıda grup oluşturulmuş ve her iki insektisit için de üç farklı doz (10-5 M, 10-4 M, 10-3 M) için 0. dakikada (kontrol), 15. dakikada, 30. dakikada, 45. dakikada ve 60. dakikada ölçümler alınmış, böylece hem doza hem de süreye bağlı veriler elde edilmiştir. Çalışmada Rana ridubunda türündeki kurbağaların sartorius kası kullanılmış, yapılan ölçümlerde hem hücre içi hem de hücre dışı elekterofizyolojik kayıtlar alınmıştır. Hücre içi kayıtlar Multiclamp 700 B sistemi ile elde edilen membran potansiyelleri, hücre dışı kayıtlar ise BIOPAC MP 100Acqusition sistemi kulllanılarak elde edilen aksiyon potansiyelleridir. Hücre dışı kayıtlardan elde edilen aksiyon potansiyelinden yararlanarak toplam süre, repolarizasyon süresi ve minumum genlik değerleri incelenmiştir. Elde edilen bulgularda cypermethrin ve permetrinin, kullanılan doz ve sürelerde aksiyon potansiyelinin toplam süresi ve repolarizasyon süresini değiştirmediği gözlenirken, minumum genlikte konsantrasyona ve zamana bağlı olarak önemli fark bulunmuştur. Membran potansiyeli için ise sadece 10-3 M grubunda zamana bağlı önemli bir fark bulunurken diğer dozlarda bulunamamıştır. Çalışmada kullanılan pyrethroid insektisitler kurbağa iskelet kası potasyum kanallarını doza bağlı olarak etkilerken, uygulama süresi ve insektisitin türü bu etkiyi değiştirmemiştir.
Özet (Çeviri)
Pyrethroid insecticides are chemicals that are frequently used for insect warfare. Insecticides generally show neurotoxic effects to the target and non target organisms and give harm to their nervous system. In this study, the effects of two different pyrethroid insecticides, permethrin (type I) and cypermethrin (type II), on frog potassium channel kinetics of skeletal muscle were investigated. Same number of groups were composed for both permethrin and cypermethrin, and the measurements were taken on the 0th (control), 15th, 30th, 45th and 60th minutes for three different doses (10-5 M, 10-4 M, 10-3 M) for each insecticide, and in this way the data depending on both dose and time were obtained. In the study, the sartorius muscle of Rana ridibunda frog was used and in the measurements both intracellular and extracellular electrophysiological records were taken. Intracellular measurements were the membrane potentials that were obtained by Multiclamp 700 B system and extracellular records were the action potentials obtained by BIOPAC MP 100 Acqusition system. Making use of the action potential that was obtained from the extracellular records; the values of the total time, repolarization time and minumum amplitude were investigated. It was observed from the obtained results that both cypermethrin and permethrin did not change total time and repolarization time of the action potential, but for the minumum amplitude a significant difference depending on the concentration and time was occured. For the membran potential measurements, the only significant difference was for the 10-3 M group. No differences were found for the rest. The pyrethroid insecticides used in the study effected the frog skeletal muscle by depending on doses, but exposition time and type of pyrethroid did not changed this effect.