Şizofreni hastalarına bakım verenlerde yük ve travma sonrası gelişim ile ilgili özellikler
Properties related to burden and posttravmatic growth in caregivers of persons with schizophrenia
  1. Tez No: 204081
  2. Yazar: ASLI ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Gelişim, Yük, Başa Çıkma Yolları, Sosyal Destek, Şizofreni, Posttravmatic Growth, Burden, Ways of Coping, Social Support, Schizophrenia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, şizofreni hastalarına bakım verenlerde, bazı sosyodemografik değişkenler ile baş etme yollarının, sosyal desteğin yük ve travma sonrası gelişim ile ilişkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Katılımcılara sosyo-demografik bilgi formunun yanı sıra, Travma Sonrası Gelişim Envanteri (PTGI) , Zarit Aile Yük Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS), Baş Etme Yolları Ölçeği (WCI), Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) uygulanmıştır. Örneklem 71'i kadın, 29'u erkek toplam 100 kişiden oluşmaktadır. Veriler Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Psikiyatri Servislerinin birimlerine ait polikinliklerde, Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezinde hastalığın remisyon döneminde ayaktan tedavi görmekte olan, klinikte hastalığın akut alevlenme döneminde yatarak şizofreni tanısı ile izlenen hastalara bakım verenlerden toplanmıştır. Bu çalışmada, Zarit Yük Ölçeğinin geçerlilik-güvenirlik çalışması da yapılmıştır. Bu çalışmadaki örneklemde Zarit Yük Ölçeğinin faktör analizi sonucunda beş faktör bulunmuştur. Yapılan analiz sonuçları, bakım verenin yaşının genç olmasının, genç hastalara bakım vermenin, sosyal desteğin, problem odaklı başa çıkma stratejisini kullanmanın, maddi güçlük yaşamanın ve gelecek kaygılarının yüksek olmasının travma sonrası gelişim ile ilişkili değişkenler olarak bulunmuştur. Kadınlarda yük erkeklere göre, çalışanlarda yük çalışmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak; kadın olmanın, kişi başına düşen aylık gelirin az olmasının, çalışmanın, tükenmişliğin, çaresizlik ve kaderci yaklaşımın yük ile ilişkili değişkenler olduğu bulunmuştur. Çalışmanın kısıtlılıkları vaka sayımızın bulguların genellenmesinde bir sınırlılık nedeni olduğu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study tries to measure the relationship between burden and posttravmatic growth paying attention to some socio-demographic variables and ways of coping with difficulties and social support in caregivers of persons with schizophrenia. Data was collected by administering a socio- demographic form and five self report questionnaires. There were the Posttravmatic Growth Inventory, Zarit Caregiver Burden Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Ways of Coping Inventory, Maslach Burnout Inventory. There are 100 adults participated in this study; 71 women, 29 men who suffers from schizophrenia. Data was collected in Bakırköy State Hospital of Neurology and Mental Diseases. The study examine reliability and validity of the Zarit Caregiver Burden Scale. Factor analysis of the Zarit Caregiver Burden Scale yielded five factors in this sample. It was found that caregivers and patients age, social support, focusing on problem solving, ekonomic difficulty, future anxiety were significantly related to posttravmatic growth. The results show that the burden are more in workers and women than men and unemployed people. To sum up, being female, ekonomic difficulty, working in somewhere, burning out, helplessness, fatalist perspective are significantly associated with caregiver burden. Study the forces some difficulties about generalized consequences because of narrow sampling.