Kadınların meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi bilgi düzeyini arttırmada hemşirenin eğitici rolünün etkinliği
The trainer role effectivity of nurses for increading the information level of women in breast cancer and breast self exam
  1. Tez No: 204192
  2. Yazar: MÜZEYYEN ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DURSUN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: breast cancer, breast self exam, women
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmada, Ankara Büyüksehir Belediyesi Egitim ve Kültür Daire Baskanlıgı Aile ve Çocuk Hizmetleri Sube Müdürlügüne baglı olarak faaliyet gösteren hanım lokallerine üye olan 51375 kadından egitim programımıza katılmak isteyen 200 kadın arastırma kapsamına alınmıstır. Kadınların meme kanseri ve KKMM hakkındaki bilgi düzeylerini saptamak ve daha sonra bu konuda egitim uygulamak, egitimin etkinligini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırma verileri literatüre uygun olarak gelistirilen 23 sorulu anket formu uygulanarak toplanmıstır. Anket formları kadınlar tarafından doldurulduktan sonra kadınlar meme kanseri ve KKMM hakkında teorik ve pratik bir egitim programına alınmıstır. Egitim son testle degerlendirilmistir. Arastırmaya katılanların % 65'i KKMM hakkında bilgi sahibidir ve %61.2'si KKMM uygulaması yapmaktadır. KKMM yapanların %6.5'i yaptıgı KKMM den kesinlikle eminken, %62.6'sı pek emin degildir. Katılımcıların egitim öncesi meme kanseri ve KKMM uygulamaları seçeneklerinden aldıkları puan ortalaması 8.97±3.6 iken egitim sonrası 15.72±2.31'e yükselmistir.
Özet (Çeviri)
This study was performed 200 of the 51375 women who were the members club of ladies which one belonging to municipality of Ankara education and cultural directorates branch of family and child services. The purpose of this study was is to determine the information levels of women about the breast cancer and breast self exam, than to establish a training program and to determine to efficacy of training program. The study data were gathered by applying the survey form which is convenient to the literature and involved 23 questions. After completing the survey questions women were included to both theoretical and practical breast exam training program. This training was assessed with last test. Sixty five percent of participants had information about breast self exam and theirs sixty one point two percent used to practice breast self exam. Six point five percent of self breast examiners were certainly sure about their practice, but 62.6% were not. The average score which participants take from before training about breast cancer and self exam practices choices and after training assessment test increased from 8,97±3,6 to 15,72±2,31. It was determined meaningful differences between two average scores of knowledge level before and after training. It is provided women teaching and practicing of breast self exam so as to it is helped they are gained some behaviors which improve health and it is made they conscious of breast cancer which increase in last years is very important.