Ankara birinci lig takımlarında oynayan bayan voleybolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin incelenmesi
A study on certain physical and physiological parameters of the female volleyball players in ankara first league
  1. Tez No: 204220
  2. Yazar: HAFIZ UĞUR ÖNDER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERDAR ELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybol, egzesiz, vücut yağ yüzdesi, anerobik güç
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Voleybol liglerinde ( 1. Lig) voleybol oynayan toplam 56 bayan voleybol oyuncusunun fiziksel ve fizyolojik profillerini belirlemek, literatür çerçevesinde durum tespitlerinin yapılmasıdır. Araştırma 2005-2006 sezonu Ankara İli 1. Deplasmanlı Bayanlar Voleybol Ligi Takımlarında oynayan bayan voleybolcuların Gazi Üniversitesi Voleybol Takımlarından (n=10), Emlakbank T.O.K.İ. Voleybol Takımlarından (n=9), İller Bankası Voleybol Takımlarından (n=7), T.E.D. Kolejliler Voleybol Takımlarından (n=12), Türk Telekom Voleybol Takımlarından (n=10), S.S.K. Voleybol Takımlarından olmak üzere toplam n=56 katılmıştır. Deneklerden alınan ölçümler sonucunda şu değerlere ulaşılmıştır: Yaş 24.21±4.83, boy 182.05±05 cm, vücut ağırlığı 68±7.74 kg, dikey sıçrama 47.52±3.89 cm, yatay sıçrama 217.33±10.52, 20 m sürat koşusu 3.99±0.30 sn, çapraz koşu 18.98±0.41 sn, pas testi 13.82±4.58, anaerobik güç 71.16±10.47kg.m/sn, vücut yağ % 21.93±3.31, sağ el pençe kuvveti 36.19±4.20 kg, sol el pençe kuvveti 34.81±4 kg, reaksiyon zamanı ışık sağ el 207.58±37.71msn, reaksiyon zamanı ışık sol el 199.08±32.49 msn, reaksiyon zamanı ses sağ el 184.57±49.04 msn, reaksiyon zamanı ses sol el 181.48±42.19 msn, ağırlık topunu öne doğru fırlatma 7.98±0.96 m, ağırlık topunu geriye doğru fırlatma 10.60±0.80m, esneklik 30.52±5.17 cm olarak bulunmuştur. Sonuç olarak daha önce yapılmış çalışmalar incelendiğinde, deneklerin dikey ve yatay sıçrama değerleri ortalamaları orta seviyede bulunurken diğer ölçümler benzerlik göstermektedir. Öneri olarak bu ölçümler genişletilerek erkek voleybolculara da uygulanılarak alınan verilere göre voleybol sporu için belli fiziksel ve fizyolojik normlar oluşturulabilir. Sonuçlar uluslararası normlarla da karşılaştırılarak eksiklikleri tamamlayan antrenman programları hazırlanabilir. Uygulanan testler daha küçük yaş gruplarına da uygulanarak yetenek seçimlerinde kaynak olabileceği gibi, antrenman planlamasında da kullanılabilir. Bu ölçümler sezon öncesi, ortası ve sezon sonunda da yapılarak elde edilen veriler değerlendirilir; bu veriler antrenman programını değerlendirme açısından da önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this project is to state the physical and physiological profiles of the fifty six female volleyball players who play volleyball in Turkish Volleyball Leagues (first league) and to determine their status in the context of the literature. From Gazi University Volleyball Teams (n=10), Emlakbank T.O.K.İ Volleyball Teams (n=9), İller Bankası Volleyball Teams (n=7), T.E.D Kolejliler Volleyball Teams (n=12), Türk Telekom Volleyball Teams (n=10), S.S.K Volleyball Teams, at total (n=56) female volleyball players that play volleyball in the teams of 2005-2006 Ankara 1. Distinct Away Women Volleyball League are participated as subjects in this research. Here are the values which are the results of the measures taken from the subjects: Age 24.21±4.83, height 182.05±05cm, weight 68±7.74kg, vertical jump 47.52±3.89cm, horizontal jump 217.33±10.52, 20m sprint 3.99±0.30sec, technical running 18.98±0.41sec, pass test 13.82 ±4.58, anaerobic power 71.16±10.47kg.m/sec, body fat percentage %21.93±3.31, right hand power 36.19±4.20kg, left hand power 34.81±4kg, reaction time light right hand 207.58±37.71msec, reaction time (light) left hand 199.08±32.49msec, reaction time (sound) right hand 184.57 ±49.04msec, reaction time (sound) left hand 181.48±42.19m sec, throwing the weight-ball forwards 7.98 ±0.96m, throwing the weight-ball backwards 10.60±0.80m, flexibility 30.52±5.17cm. As a result, when the former researches are investigated, it is clearly seen that the average vertical and horizontal jump values are at medium level whereas the other measures have some similarities. It is also suggested that these measures can be widened by means of applying the same measures to the male volleyball players and some certain physical and physiological norms can be formed according to the results. And then, the results can be compared with the international norms and some complementary training programmes can be prepared as well. Key Word?s : Volleyball, exercise, body fat percentage, anaerobic power