Tinnitusun ölçülebilir değerlerinin (frekans, amplitüd, minimal maskeleme seviyesi ve rezidüel inhibisyon) epidemiyolojik, klinik, odyolojik ve psikosomatik veriler ile ilişkisinin araştırılması
Investigations of relationships between tinnitus measurement parameters (frequency, amplitude, minimal masking level and residual inhibition) and epidemiological, clinical, audiological and physicosomatic variables
  1. Tez No: 204221
  2. Yazar: ELÇİN ORÇAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF KEMALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Odyoloji, tinnitus, frekans, siddet, minimal maskeleme seviyesi, rezidüel inhibisyon, anket, depresyon, yasam kalitesi, Audiology, tinnitus, frequency, loudness, minimal masking level, residual inhibition, questionnaire, depression, quality of life
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Toplumda en yaygın otolojik-nörootolojik belirtilerden birisi olan tinnitus, dısarıdan herhangi bir uyarı olmaksızın kulakta duyulan ses olarak tarif edilir. Özellikle orta yasın üstündeki bireylerde isitme kaybıyla birlikte görülen, tinnitusun sıklığını etkileyen faktörler arasında gürültüye maruziyet, cinsiyet, yasam kosulları, stres gibi faktörler büyük önem tasırken, hastanın kisilik yapısı, sosyo-ekonomik özellikleri bu faktörlerle birlikte tinnitustan yakınma derecelerini etkilemektedir. Bu bağlamda tinnitusun hasta tarafından nasıl algılandığını ve dolayısıyla tinnitusla ilgili psikosomatik algılamayı inceleyen anketlerle, tinnitus frekansı ve siddetinin belirlenmesini, minimal maskeleme seviyesinin saptanmasını, rezidüel inhibisyon varlığının arastırılmasını içeren tinnitus değerlendirme parametrelerinin kullanılması hem tinnitusa neden olan mekanizmaların ortaya konması için yapılacak arastırmalara yardımcı olacak hem de tinnitusun tedavi veya rehabilitasyon sürecinde bu parametrelerden yararlanılmasını sağlayacaktır. Bizim bu çalısmada amacımız; özellikle tinnitusun tedavi ve rehabilitasyon sürecinde son derece önemli olan tinnitusun ölçülebilir parametrelerinin olguların epidemiyolojik, klinik, odyolojik ve psikosomatik verileri ile iliskisini arastırmaktır. Bu amaçla çalısmamızda, merkezimize tinnitus sikâyeti ile basvuran 99 olgu ve 70 normal olgu değerlendirilmistir, anket formları (demografik, klinik bilgi, TEA, BDA, KF-36 Anketi) doldurtulmus, odyolojik testler (SSO, tinnitus ölçümleri (frekans, siddet, minimal maskeleme seviyesi, reziduel inhibisyon)) yapılmıstır. Çalısma sonunda MMS'nin SSO değerleri, KAE, KAY, tinnitus siddeti, tinnitus süresi, VAS, TEA, BDA, KF-36 Anketi skorları ile anlamlı korelasyon gösterdiği, rezidüel inhibisyon sağlanabilmesinin özellikle gürültüye bağlı isitme kaybı olanlarda daha zor olduğu, tinnitus siddetinin yüksek olmasının da bu olasılığı arttırdığı, tinnitus frekansı, siddeti, isitme esikleri kadar gürültüye maruz kalma, denge bozukluğu gibi tinnitusa eslik eden herhangi bir problem varlığının, is yasamındaki stresin de tinnitusu algılama ve tinnitustan yakınma derecesini arttıran en önemli faktörler olduğu, tinnitusa bağlı olarak belirgin bir uyku probleminin olustuğu, TEA'ne verilen puanlara göre; tinnitusa bağlı olarak gelisen en büyük sıkıntının, emosyonel özelliklerde değil, fonksiyonel özelliklerde olduğu, tinnitusu katastrofik bir problem olarak değerlendirmeye bağlı gelisen sıkıntının daha az görüldüğü saptandı. Sonuç olarak; tinnitus olgularında depresyon ve anksiyete bozukluklarının normal olgulara göre daha fazla görüldüğü, fiziksel fonksiyondan mental duruma kadar yasam kalitesini etkileyen pek çok parametrenin olumsuz etkilendiği saptanmıstır. Ayrıca tinnitusun ölçülebilir değerlerinin olguların epidemiyolojik, klinik, odyolojik ve psikosomatik özellikleri ile iliskili olduğu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Tinnitus, an auditory stimulation sound that can be heard in ears or head without any external stimulation, is one of the most prevalent autologicalneuroautological symptoms. Age, hearing loss, noise, sex, life conditions and stress effect its prevalance; personality and socio-economic characteristics are also effective on annoyance of tinnitus. Hence, but the questionnaires investigating psychosomatic perception of tinnitus and tinnitus measurement parametres (tinnitus frequency and loudness, minimal masking level and residual inhibition) help evaluation and rehabilitation of tinnitus subjects. This study aims to investigate the relationships between tinnitus measurement parameters and epidemiological, clinical, audiological and physicosomatic parameters. A total of 99 tinnitus patients and 70 normal cases were included in the study. In this study, whole cases filled-up the questionnaires (demografic and clinical informations, TEA, BDA and KF-36) and they were taken under the audiologic evaluations (SSO, loudness matching, pitch matching, minimal masking level and residual inhibisyon). At the end of the study, MMS was found to be correlated with SSO, KAE, KAY, loudness of tinnitus, tinnitus duration, VAS, TEA, BDA and KF-36. Particularly, in the subjects with noise induced hearing loss, it was documented that residual inhibition rate was lower and decrease in residual inhibition was also found to be associated with tinnitus loudness. Tinnitus frequency, loudness, hearing level, noise exposure, presence of balance problems and work stress were found to be associated factors affecting perception and complain about tinnitus. A clear tinnitus related sleep problems were also observed. According to TEA scores, physical functions were found to be affected more than emotional functions. In conclusion; this study determined that depression and anxiety were seen in tinnitus patients much more than normal cases and tinnitus patients? quality of life parameters were effected badly. In addition, there were apparent relationships among tinnitus measurement parameters and epidemiological, clinical, audiological, physicosomatic parameters.