Kocaeli'nde bulunan üç farklı huzurevindeki yaşlıların beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma
A research over the nourishing habits of olders who are living three different rest home in Kocaeli
  1. Tez No: 204241
  2. Yazar: ELİF AKYILDIZLAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYSEL BAYHAN ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Huzurevi, Yaslı, Beslenme Alıskanlıgı, Rest Home, Elderly, Nutritional Habits
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Analizleri ve Beslenme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu arastırmada Kocaeli ili Sosyal Hizmetler l Müdürlügü'ne baglı, besin hazırlanma yerleri bakımından farklı 3 huzurevinde barınan yaslıların beslenme alıskanlıkları saptanarak, farklı besin kaynaklarının beslenme alıskanlıkları üzerindeki rolünün incelenmesi amaçlanmıstır. Arastırmaya Kocaeli'nin besin hazırlama yerleri bakımından farklılık gösteren üç huzurevinden toplam 210 yaslı katılmıstır. Arastırma 2005 yılında yapılmıstır. Veriler anket yöntemiyle, yaslıların besin tüketimleri ise bireysel besin tüketim anketi ile elde edilmistir. Veriler SPSS 11.0 ve BeBIS programlarıyla analiz edilmistir. statiksel analizde tanımlayıcı istatistik ve kikare kullanılmıstır. Kocaeli Huzurevi kurum mutfagından beslenen, Darıca ve Gölcük Huzurevleri hazır yemek alımı yapan huzurevleridir. Arastırmamızda deneklerin % 46,7'si kadındır. Yaslıların % 36,6'sı 75 ? 84 yas grubunda bulunmaktadır ve % 33,3'ü ilkokul mezunudur. Arastırmamıza katılan yaslıların % 79,0'unun bir hastalıgı bulundugu saptanırken, yaslılarda en fazla görülen hastalık kalp ve damar hastalıklarıdır. Yaslıların % 50,0'si hastalıkları için diyet uyguladıgını belirtirken, en fazla uygulanan diyet % 70,5 oranında az yaglı ve az tuzlu diyettir. Deneklerin % 17,6'sı ögün atladıgını belirtirken, en fazla atlanan ögün sabah kahvaltısıdır (% 80,6). Arastırmamızda kalsiyum ve B1 vitamini ilk sırada yetersiz tüketilen besin ögeleridir. Bu besin ögelerini Kocaeli Huzurevi'nde B6 vitamini, folik asit ve E vitamini, Darıca Huzurevin'nde folik asit, E ve B6 vitaminleri, Gölcük Huzurevi'nde ise folik asit, E vitamini ve lif takip etmektedir. Her üç huzurevinde de B12 vitamini ve niasin RDA degerlerinin üzerinde alınırken, yaslıların enerji, protein, C, B2 vitaminleri, demir ve çinko tüketimleri günlük gereksinmeyi karsılar düzeydedir. Arastırmada elde edilen bulgulara göre yaslıların yeme alıskanlıkları ile barındıkları huzurevlerinin besin kaynakları arasında anlamlı bir iliski tespit edilmistir. Diyetisyen kontrol ve gözetiminde hazırlanan yani kurum mutfagında yapılan besinleri tüketen yaslı grubunda günlük alınması gereken enerji ve besin ögelerinin önemli bir kısmının besinler yoluyla alındıgı, ancak hazır mutfaktan beslenen Darıca ve Gölcük Huzurevlerinde barınan yaslıların pek çok besin ögesini yetersiz tükettikleri saptanmıstır. Buna göre kurum mutfagında hazırlanan yemeklerle beslenen yaslıların, hazır mutfaktan beslenen yaslılara göre daha iyi beslendikleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was made in three different rest home where dependent on Association of Social Services and Children Protection. In this reserch it is aimed to analysis the role of the different commodities over the aged people?s aliments habits. 210 older participated at this research who live three different rest home. Rest home apart from eachother about nourishment preparation place. Research was made in 2005. Original data was acquired by inquiry method, and nourishmet consumptions of olders was acquired by individual nourishment consumption inquiry. Original data analysised by using SPSS 11.0 and computerized nutrition system ( BeBIS ) Programs. Descriptive statistic and khi-square are used in statistical analysis. In Kocaeli Rest Home, meals are prepared in the kitchen by institution cooks. But Darıca and Gölcük Rest Homes buy their meals via tender from the meal company. In this research, % 46.7 are women, % 36.6 of aged people are at the age between 75 - 84 and % 33.3 of aged are graduated from primary school. % 79.0 of aged have a health problem, the most important health problem of the aged is heart and vessel disease. % 50.0 of aged observed a regime. Aged observed a regime by eating less fat and briny things. This rate is 70.5. % 17.6 of the subjects imply that they skip meal. Breakfast is the meal which is the maxsimal skipped meal (80.6) According to the discovery which is acquired from research, calcium and B1 are premier consumed insufficently. Some vitamins follow these vitamin as following:n Kocaeli Rest Home vitamin B6, folic acid and vitamin E, in Darıca Rest Home folic acid, vitamin E and vitamin B6, in Gölcük Rest Home folic acid, Vitamin E and vegetable sponge are consumed insufficently. Old people who live in three the Rest Home take vitamin B12 and niasin RDA over the asset. Consumptions of energy, protein, vitamin C, vitamin B2, iron and zinc meet daily needs. According to the discovery which is acquired from research, it is founded meaningful relationship between aged aliments habits and Rest Homes? nutrients source. The meal which is prepared in Rest Home?s kitchen and under control of dietitician is more useful than bought by meal company. t is confirmed that in Kocaeli Rest Home where aged are nourished sufficient via nutrients because of meal prepared in the kitchen of Rest Home. But aged who live in the Gölcük and Darıca Rest Home consumed insufficent of nutrient element which is necessary.