Portfolio in the writing classroom: Teachers' agenda versus students' agenda
Yazma dersinde portfolio: Öğretmenlerin agendasına karşı öğrencilerin agendası
- Tez No: 204414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: TutumBeklentiPortfolyoÖğrenci otonomisiiii, AttitudeAgendaPortfolioLearner autonomyiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZETBu çalışma öğrencilerin ve öğretmenlerin beklentilerinin farklı olmasındankaynaklanan problemleri azaltmak için kullanılan portfolyo'nun öneminivurgulayan bir yazılı anlatım yaklaşımından gelmektedir. Öğrenciler veöğretmenler arasındaki beklenti farklılıklarını azaltmak için üniversite İngilizcehazırlık okulu başlangıç düzeyindeki öğrencilere bir portfolyo araştırmasıuygulanmıştır.Bu çalışma öğrencilerin ve öğretmelerin verilerini kapsayan ikili biruygulama olduğu için her iki tarafında katılımı kesinlikle gereklidir. Bu çalışmadailk-test ve son-test araştırması uygulanmıştır. Bu çalışmanın sorularını ilgiliperspektifler dâhilinde araştırmak için on farklı materyal kullanılmıştır.Öncelikle, öğrenciler ve öğretmenler arasındaki farklılıkları belirlemek amacıylahem öğrencilere hem de öğretmenlere ilk tutum ve beklenti anketleri uygulandı.Portfolyo'nun beklentiler arasındaki farklılığı kapatacağı düşüncesiyleöğrencilerin yazma dersindeki gelişim ve öğrenme süreçlerini daha iyideğerlendirebilmeleri için süregelen portfolyo kullanımı dahilinde farkındalıklarıarttırıldı. Sene sonuna gelindiğinde, hem öğrencilere hem de öğretmenlere beklentive tutum anketleri son test olarak yeniden verildi. Bunun amacı, öğrenci veöğretmen ilk ve son testlerini karşılaştırarak hedeflenen değişimlerigözlemleyebilmektir.Elde edilen verilere göre, öğretmen ve öğrenci beklentileri arasında sadecebir fark bulunmuştur. Bu tek fakat önemli fark ?bütünlüğü olan bir yazı?yazabilmektir. Öğrencilerin aksine, öğretmenler öğrencilerinden sene başındabütünlüğü olan bir yazı yazabilmelerini beklemektedir. Beklentiler arasındakifarklılığı kapatması düşünülen portfolyo uygulaması araştırmaya gerekli katkıyısağlamış olsa da, bu uygulamanın beklentiler arasındaki boşluğu tam olarakkapatıp kapatmadığını söylemek zordur. Bunun yanı sıra portfolyo, öğrencilerekendi kendini değerlendirmeyi, otonomiyi ve farkındalık kazandırmayı sağlamışolması açısından öğretmenler tarafından takdir edilmiştir.Öğretmen ve öğrencilerin tutum ve beklentilerindeki değişikliklerinbeklentiler arasındaki farklılıkta büyük rolünün olmasından dolayı, bu araştırmabeklentiler ve tutumlar ile portfolyo'nun yazma dersindeki beklentiler ve tutumlarüzerindeki etkilerinin öneminin altı çizilerek sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe rationale of this study comes from a writing approach that highlightsthe importance of portfolio use to decrease the mismatch problem between thestudents? and teachers? agendas. To decrease the mismatch between the students?and teachers? agendas, a portfolio study was conducted to university preparatoryschool beginner level students.Since the study has twofold application to include students? and teachers?data, either part?s involvement is crucially necessary. The design of this study isone group pre-test and post-test design. In order to explore the study questions inrelevant perspectives ten materials were conducted. To begin with, with theintention of establishing the mismatch between the students? and teachers? agendasboth students and teachers were given attitude and expectation questionnaires aspre-test. As portfolio was assumed to diminish the gap between the agendas,students? awareness was raised about the ongoing portfolio use to make thembetter evaluate the learning process and their progress within the writing class. Bythe end of the year, both students and teachers were given attitude and expectationquestionnaires as post-test. The underlying assumption was to compare the preand post questionnaires to observe the targeted changes.According to the data gathered, only one mismatch was found between thestudents? and teachers? agendas. This one and only, but crucial mismatch was to beable to write ?a coherent text?. Unlike students, the teachers expected theirstudents to be able produce a coherent text at the beginning of the year. Althoughthe portfolio application which was considered to diminish the mismatch betweenthe agendas helped the study reasonably well, it is difficult to say that whether itfilled in the gap or not. Apart from this, portfolio was appreciated by teachers dueto providing students to gain awareness and autonomy as well as self-assessmentskill.Since changes in attitudes and expectations of both students and teachersare crucial, the study concludes by underlining the importance of attitudes andexpectations as well as the effect of portfolio use on the changes of these attitudesand expectations in a writing class.