Örgütlerde yabancılaşmanın yönetimi: Kahramanmaraş özel işletme ve kamu kuruluşlarında karşılaştırmalı bir araştırma
Alienation management in organizations: The comparative survey in private enterprise and public sectors in Kahramanmaraş
- Tez No: 204522
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Örgütlerde yabancılaşma, şe yabancılaşma, ştatminiI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜŞLETME ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZÖRGÜTLERDE YABANCILAŞMANIN YÖNET M :KAHRAMANMARAŞ ÖZEL ŞLETME VE KAMUKURULUŞLARINDA KARŞILAŞTIRMALI B R ARAŞTIRMATamara FETTAHLIOĞLUDANIŞMAN : Doç. Dr. Adnan ÇEL KYıl : 2006, Sayfa : 97Jüri : Doç. Dr. Adnan ÇEL KDoç. Dr. Sami TABANYrd. Doç. Dr. Nusret GÖKSUBu araştırma, örgütlerde yabancılaşma yönetimi açısından Kahramanmaraş'tabulunan bazı özel işletme ve kamu kuruluşlarında çalışan personelin yabancılaşmasınıörgütsel ve çevresel etmenler açısından incelemek ve bir karşılaştırma yapabilmekamacı ile yapılmış olup, araştırmanın evrenini Kahramanmaraş'ta 2006 yılında özelsektör ve kamu sektöründe çalışanlar oluşturmuştur.Araştırmada veriler, anket aracılığı ile toplanmış ve kamu sektöründe çalışanlarile özel sektörde çalışanlara aynı anket formu geliştirilmiş ve uygulanmıştır. GenelBilgiler (8 soru), Çevresel Etmenler (14 soru) ve Örgütsel Etmenler (11 soru) şeklindeüç bölümden oluşan anket formları, kişisel bilgileri, çevresel ve örgütsel etmenlerinyabancılaşmaya etkilerine ilişkin verileri toplayacak biçimde düzenlenmiştir.Anket ile toplanan veriler; çözümlenmesi için bilgisayar ortamında SPSSprogramı veri tabanına yüklenmiş ve frekansları bulunmuştur. Frekanslar eldeedildikten sonra yüzde, aritmetik ortalama gibi istatistiksel işlemlere geçilmiş,ortalamalar arasındaki farkın test edilmesi için de ?t testi? ile ?Anova testi?nebaşvurulmuştur.Bu analiz çerçevesinde işlenen veriler, araştırmanın amaçları doğrultusundakarşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisALIENATION MANAGEMENT IN ORGANIZATIONS: THECOMPARATIVE SURVEY IN PRIVATE ENTERPRISE ANDPUBLIC SECTORS IN KAHRAMANMARAŞTamara FETTAHLIOĞLUSUPERVISOR : Associate Prof. Dr. Adnan ÇEL KYear : 2006, Pages: 97Jury : Associate Prof. Dr. Adnan ÇEL KAssociate Prof. Dr. Sami TABANAssistant Prof. Dr. Nusret GÖKSUThis study had been performed in the aim of examining the alienationmanagement and the alienation of the employees working in some private sectorcompanies and public sector enterprises placed in Kahramanmaraş in the perspective oforganizational and enviromental factors and making a comparison and the population ofthe studies composed of employees working in private and public sector inKahramanmaraş in 2006.The data in this study is collected by survey test. It is used a same survey formboth public sector employees and private sector employees. Survey test has three parts,these are; general knowledge part (8 question), environmental factor part (14 question)and organizational factors (11 question). In this survey it is aimed to obtain datumrelated with the effects of personal information, organizational factors andenvironmental factors to alienation.SPSS programme is used to solve the data which are obtained from survey.With this programme, the frequencies are found. After this process some statistical dataare obtained and to solve differences between averages, T test and Anova Test is used.The data which are obtained from this analysis are used according to the aim ofthis study.Key Word: Alienation, Alienation in organisations, Alienation to job, Job satisfaction-II -