İşgören devrinin yönetimine ilişkin tekstil sektöründe yapılan bir araştırma
An empirical study related to the management of employee turnover in the textile sector
- Tez No: 204523
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: şveren, şgören, şgücü, Devir, şgören Devri, Employer, Employee, Productive Power, Turnover, Employee Turnover
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜŞLETME ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZŞGÖREN DEVR N N YÖNET M NE L ŞK N TEKST LSEKTÖRÜNDE YAPILANB R ARAŞTIRMAAHMET TAMBAYDANIŞMAN : Doç. Dr. Adnan ÇEL KYıl : 2006, Sayfa : 112Jüri : Doç. Dr. Adnan ÇEL K: Doç. Dr. Sami TABAN: Yrd. Doç. Dr. Nusret GÖKSUGünümüzün küreselleşen rekabet ortamında işletmelerin hayatta kalabilmeleri verekabet edebilmeleri için kaynaklarını verimli şekilde kullanmaları gerekmektedir. Özellikleişgücüne dayalı tekstil sanayi gibi sektörlerde insan kaynağı daha da önem kazanmaktadır.Çalışanların işlerinden memnun olmaları, işletmelerin hayatta kalmalarını kolaylaştıracak veişletmelere rekabet avantajı sağlayacaktır.Bununla birlikte insanlar yetenek ve becerilerine en uygun işi, ilk girdikleri iştebulamayabilirler. Buna çeşitli başka faktörler de eklenince, işgörenler kendilerine en uygunolduğuna inandıkları işleri buluncaya kadar işlerini veya işyerlerini değiştirirler. şverenler deaynı şekilde kendi işletmelerinin amaçları açısından en uygun elemanları buluncaya kadarveya başka etkenler nedeniyle işgörenlerini değiştirirler. Bu şekilde; bir yanda işgörenin enuygun işi bulma arzusu, diğer yanda işverenin en uygun elemanı bulma amacıgerçekleştirildiğinde, azami verim elde edilebilir. Bunu gerçekleştirmek için belli bir düzeydeişgören devri gerekli olmaktadır.Bu çalışmada, işveren ve işgören açısından önemli bir sosyal süreç olan işgören devriçeşitli yönleriyle geniş bir şekilde ele alınmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birincibölümde, işgücü devri kavramı ve kapsamı açıklanarak, genel ekonomi, işletmeler veişgörenler açısından önemi vurgulanmıştır. Yine birinci bölümde işgücü devir oranınıhesaplama yöntemlerine yer verilmiştir.kinci bölümde, işgören devir hızını etkileyen işletme içi ve işletme dışı etkenlerüzerinde durulmuş, işgörenin yönetim tarafından işten çıkarılması, kendi isteğiyle ve olağansebepler nedeniyle işinden ayrılması ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.Üçüncü bölümde ise, örgütlerde işgören devir hızı yönetimi üzerinde durulmuştur.şgörenin sosyal ve kişisel özelliklerinin işgören devir hızı üzerine etkilerine değinilerek,işgören devrinin nedenlerini saptamada kullanılan yöntemler açıklanmıştır. şgücü devirhızının yüksek olmasının işletmeye verdiği zararlar belirtilmiş ve işgücü devir hızını azaltıcıönlemler vurgulanmıştır.Çalışmanın dördüncü bölümünde, Kahramanmaraş Tekstil sektöründe yapılanaraştırmayla ilgili anket sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde, oluşturulanteorik çerçeve ve uygulamadan elde edilen veriler doğrultusunda sonuç ve önerileraçıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisAN EMPIRICAL STUDY RELATED TO THEMANAGEMENT OF EMPLOYEE TURNOVERIN THE TEXTILE SECTORAHMET TAMBAYSupervisor : Associate Prof. Dr. Adnan ÇEL KYear : 2006, Pages : 112Jury : Associate Prof. Dr. Adnan ÇEL K: Associate Prof. Dr. Sami TABAN: Assistant Prof. Dr. Nusret GÖKSUIn today?s globalized competitive environment, in order to survive and competein the market, firms should use their resources productively. Especially in sectorsrequiring intensive labor force such as textile sector, human resource has become moreimportant. Job satisfaction will not only enable firms survival in the market, but alsoprovides competitive advantage.Additionally, the employees could not find the most suitable job according totheir abilities and skills at their first job. In the course of time, the other negative factorsare added and employees change their jobs and businesses until they find the mostsuitable jobs for them. Similarly, the employers change their employees until they findthe most favourable employees for the aims of their firms. The maximum yield can beachieved, if, in one side, the desire to find most favorable job and the other side, the aimto find most favourable member are realized. For these reasons, employee turnover in acertain level is necessary to realize this.In this study, the employee turnover that is important social activity for theemployees and employers is deal with in different sides. There are four sections in thisstudy. In the first section, the definition of productive employee turnover with theexplanation of the coverage of this term is emphasized for the general economy, firmsand employees. And in this section, the calculating methods of the employee turnoverratio is examined.In the second section, the factors that effect the employee turnover speed at theinside and outside of the firms and the removengs of employees from their jobs bymanagement or by wish self or by the other reasons are discussed with details.In the third section, the employee turnover speed management is discussed atorganizations. The methods, that are used to find the reasons of the employee turnover,are examined with the referring the social and personal properties of employee over theemployee turnover speed. The damages that are formed with the high ratio of employeeturnover speed are stated over the firms and the preventive measures to decrease thecycle speed are examined.In the fourth section, the result of the public survey that is applied atKahramanmaraş Textile sector are evaluated. At the end of the study, the results andsuggestions that are obtained from the theoretical and practical data are explained.