İnsan kaynakları yönetiminde işe alım
Recruitment in human resources management
- Tez No: 323311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşe Alım, Business (Company), Human Resources Management, Recruitment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bir işletmedeki insan kaynaklarının kalitesi, büyük oranda işgören bulma sürecindekibaşarıya bağlıdır. İşgören seçimi sürecinde yeterli sayıda ve uygun özelliklere sahipadayın bulunamaması, bazı boş işlerin doldurulamamasına ya da işin gerektirdiğiözelliklere yeterli derecede sahip olmayan işgörenlerin işe alınmasına sebep olabilir. İşealınan işgörenin işin aradığı niteliklere yeterli derecede sahip olmaması verimdüşüklüğünün yanında eğitim ve ücret maliyetlerini, iş gücü devrinin, iş kazalarınınartması, motivasyon ve dolayısıyla iş tatminin düşmesi, işletmenin denetim giderlerininartması gibi bazı olumsuz durumlara yol açacaktır. Eğer işe yerleştirilen adayınözellikleri, işin aradığı niteliklere uymuyorsa bu durumda yanlış işgören seçimiyapılmıştır.Bu çalışmada insan kaynaklarında işe alım süreci konusu araştırılmıştır. Bu amaçlaİstanbul'da bulunan bir özel bankanın Beylikdüzü ve Esenyurt şubelerindeki çalışan 75kişiye anket uygulanarak anket sonuçları SPSS 18 programında değerlendirilmiştir.Anketten elde edilen bulgular şu şekildedir: firmanın insan kaynaklarını politikalarınıbelirleyen birim ile işletmeye eleman alınan dönem arasında ilişki olduğu belirlenmiştir.Kişilerin eğitim düzeyine ve yaşlarına göre, personel seçerken iş başvurusunda bulunanadayın, önceki işindeki mesleki gelişimini ölçülmesi gerektiğine ilişkin görüşleriarasında farklılıklar olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin eleman yerleştirmede en fazladikkat ettikleri kriterlere ilişkin kişilerin görüşlerine bakıldığında; büyük çoğunluğuadaylarda ilgili bölümle ilgili bir lisans programının bitirilmiş olmasının, işle ilgiliyeterli bilgiye sahip olmasının, mesleki deneyiminin olmasının en fazla dikkat ettiklerikriterler olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The quality of human resoruces in an organization depends on the success inrecruiting process largely. In the employee selection process, can not finding sufficientnumber of candidates, who have competence with the job, may lead not to fill someempty jobs and recruitment of noncompetent employees in the context of the job. It willresult with some negative events such as increase in efficiency as well as increase inwage costs, laborforce transfer, job accidents, decrease in motivation and thus in jobsatisfaction, increase in supervision costs of the business that the employee recruiteddoes not bear the qualities of the job in full. If the qualities of the employee. If thecandidate's features is not meeting with the qualifications that employes is looking for,then in this situation, it is said to be made wrong employee choice.The recruitmentprocess in human resources is investigated in this study. For thispurpose, a survey isimplemented to 75 people working in Beylıkbuzu and Esenyurt branches ofa private bank and the results of the survey is evaluated in SPSS 18software.The findings of the survey are as follows:It is determined that there is arelationship between the unit that is determining the policies of the human resorces ofthe company and the period of recruitment of the company.It is determined that thereare some different ideas and views about the necessity of measurement of professionaldevelopment at his/her previous job when a candidate applies for the job according tothe education level and ages of the candidates.When it is looked at the views of staffabout the criteria that they give much more attention to the recruitment at thecompanies; many of them mentioned that completing undergraduate program in arelevant department, having sufficient knowledge about the job, and having professionalexperience are the criteria they give more attention.