Kısas-ı Enbiya (V. 81a-159b) transkripsiyon, inceleme, indeks
Kısas-ı Enbiya (V. 81a-159b) transcription, examination, index
- Tez No: 204524
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEVLÜT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kısas-ı Enbiyâ, Sözdizimi, Sözvarlığı, Türkçenin Yazımı, Kısas-ı Enbiyâ, Turkish Syntax, Turkish Lexicon, Writing of Turkish
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKISAS-I ENBİYÂ (v. 81a-159b) TRANSKRİPSİYON,İNCELEME, İNDEKSHalil ÖZERDanışman: Yrd. Doç. Dr. Mevlüt ERDEMYıl: 2006, Sayfa: 210Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mevlüt ERDEMYrd. Doç. Dr. Mustafa SARIYrd. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOYTürk dilinin tarihsel gramerinin yazılabilmesi için Türkçenin eski dönemlerineait belli başlı eserlerin dilbilimsel açıdan incelenmesine ihtiyaç vardır. Bu incelemeçalışmaları ile elde edilen bulgular, o dönemin dil özelliklerinin ortaya çıkmasına katkısağlamaktadır. Bu nedenle seçilen Kısas-ı Enbiyâ üzerinde yaptığımız bu çalışma ile odönemin dil özelliklerinin ortaya çıkarılması ve benzer çalışmalara yardımcı olmasıamaçlanmıştır.Bu tez Kısas-ı Enbiyâ adlı eserin 81a-159b arası varaklarını içermektedir. Buçalışma giriş, inceleme, transkripsiyonlu metin ve dizinden oluşmaktadır. Girişbölümünde genel olarak eser ve yazarına, eserin hazırlanmasında dikkat edilenhususlara değinilmiştir. İnceleme bölümü; eserin yazım özellikleri, fonetik özellikleri,sözdizimi ve söz varlığından oluşmaktadır. Metin bölümünde eserin 81a-159bvaraklarının transkripsiyonlu metni bulunmaktadır. Son bölümde ise kelimeler KutadguBilig'in dizin sırasına göre sıralanmış ve anlamları verilmiştir.Bu çalışma, Türkçenin tarihsel yazımına, sözdizimine, söz varlığına yeni katkılarve açılımlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATUREINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSTY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisKISAS-I ENBİYÂ (p. 81a-159b) TRANSCRİPTİON,EXAMINATION, INDEXHalil ÖZERSupervisor: Ass. Prof. Dr. Mevlüt ERDEMYear: 2006, Pages : 210Jury : Ass. Prof. Dr. Mevlüt ERDEMAss. Prof. Dr. Mustafa SARIAss. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOYFor the historical grammar of Turkish language, some outstanding examples ofold Turkish Literary pieces should be studied from a linguistic point of view. Theoutcome of these studies will contribute to the emergence of linguistic aspects of thatperiod. Hence we aim at discovering the linguistic aspect of those times and giving handfor similar studies by our study on Kısas-ı Enbiyâ.This thesis includes pages 81a-159b of the work called Kısas-ı Enbiyâ. This studyconsists of intro, analysis, text vith transcription and index. In intro, the work, theauthor and the important points taken in to consideration while being written arementioned. Analysis part includes the writing properties of the text, phonologicalproperties, syntax of the text and its lexicon. In text part, the text with transcription ofthe pages 81a-159b are also included. In the last part the words are listed in accordancewith the alphabetical list of Kutadgu Bilig and the index is prepared with the meaningsof the words.This thesis will provide new contributions and horizons to the Turkish syntax,lexicon, phonology and morphology.