Türkiye'de istihdam-işsizlik ve çözüm önerileri: Adıyaman ili örneği
Employment-unemployment and recommend dations in Turkey: Adıyaman case
- Tez No: 204552
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: stihdam, şsizlik, Türkiye, Adıyaman, the employment, the unemployment, Turkey, Adıyaman
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türkiye'de ve Adıyaman'da işsizlik ciddi bir ekonomik problemdir.şsizliğin, Türkiye'nin aşması gereken önemli meselelerden biri olduğubilinmektedir.Türkiye'de, işgücü piyasasında meydana gelen ya da gelebilecek değişme vegelişmeleri izleyebilmek büyük önem arz etmektedir. Türkiye'de, işgücündekinüfusun artış hızı toplam nüfusun artış hızından düşüktür. Çünkü, Türkiye'deistihdam edilenlerin sayısında, sürekli bir artış görülmektedir.Türkiye'de ve Adıyaman'da genel olarak tüm yaş gruplarında işgücünekatılma oranı erkek nüfus için kadın nüfustan yüksektir. Türkiye'de veAdıyaman'da, işgücü daha fazla tarımsaldır ve kentsel alanlara kayda değer birnüfus hareketi vardır.1980-2005 döneminde, tarım sektörü dışındaki tüm sektörlerde (hizmet,sanayi, inşaat) istihdam edilen nüfus büyüklüğünde önemli artış gözlenmektedir.Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de işsizliğin karakterini ve ulusal istihdampolitikasını analiz etmektir. Amaç, Ülkemizde ve Adıyaman il bazında işgücününyapısını ortaya koymak, istihdam edilenlerin; iktisadi faaliyet, meslek, iştekidurum ve çalışma süresi, işsizlerin ise iş arama süresi ve aradıkları meslek vebenzer özellikleri hakkında bilgi derlemektir. Bütün bu gayretlerin tek hedefi,Türkiye'de ve Adıyaman'da işsizliği makul seviyelere indirmek ve istihdamıartırmaktır.Bu çalışma, Adıyaman'a yerel bazda işsizliğe çözüm bulunması konusundaönemli katkılar sağlayacak.
Özet (Çeviri)
The unemployment is a very serious economic problem in Turkey and inAdıyaman. It is known that unemployment is one of the major issues Turkey has tocome over.In Turkey, it is very crucial to follow changes and progress in the labourmarket that have already occured or would be occurred. In Turkey, the rate ofincrease of the population in labor force is lower than that of the total population.Because, the number of employed persons in the Turkey has continously increased.In Turkey and in Adıyaman, the labor force participation rates of malepopulation are higher than that of female population generally at all age groups.In Turkey and Adıyaman, The labor force is more agrarian and there is aconsiderable population movement to the urban areas.In 1980-2005 period, it is observed that the size of employed population inall sectors (services, industry, construction) increased except agriculture sector.The aim of this study is to analyze the character of employment andnational employment policy of Turkey. Objectives, The main objective of the is toobtain information on the structure of the labour force in the country andAdıyaman in province basis. This includes information on economic activity,occupation, status in employment and hours worked for employed persons; andinformationon the duration of unemployment and occupation sought by theunemployed. The only purpose of these efforts in Turkey and Adıyaman is toreduce unemployment to a considerable level and to increase employment.This study, it will have important contribution to solve unemploymentproblem in Adıyaman on regional base.