İMKB'de yükselen piyasa ve düşen piyasa dönemlerinde durumsal ilişki analizi
Conditional relationship for up and down markets in ISE
- Tez No: 204551
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli (SFVM), Sistematik Risk, Beta, Yatay Kesit Regresyon Analizi, Panel Veri Tekniği, Durumsal lişki Analizi, Capital Asset Pricing Model (CAPM), Systematic Risk, Beta, Cross-SectionalRegression Analysis, Panel Data Techniques, Conditional Relationship
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, MKB Ulusal-100 endeksine kote olmuş hissesenetlerinden oluşturulan portföyler için durumsal ilişkinin test edilmesidir. Durumsal ilişkikavramı, endeks getiri oranının risksiz faiz oranının altında olup olmamasına göre farklılaşanbeta-getiri oranı ilişkisini ifade etmektedir. Çalışma kapsamında, beta ile getiri oranı arasındakisöz konusu ilişki yükselen ve düşen piyasa dönemi ayrımı yapılarak test edilmiştir. Panel veritekniği kullanılarak tahmin edilen modellere ilişkin bulgular, beta ile getiri oranı arasında hemyükselen (endeksin getiri oranın risksiz faiz oranın üzerinde olması durumu), hem de düşenpiyasa (endeksin getiri oranın risksiz faiz altında olması durumu) dönemlerinde güçlü birilişkinin olduğunu göstermektedir. Tahmin sonuçları yatırımcıların düşen piyasa dönemlerindeportföy betalarına daha fazla önem verdiklerini ve bu dönemlerde riskten daha fazlakaçındıklarını göstermektedir. Elde edilen bulgular portföye özgü diğer faktörlerin de önemliolduğunu ancak bu faktörlerin beta ile birlikte hareket ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this master thesis is to examine the conditional relationship between betasand realized returns for portfolios formed using the stocks quoted in ISE-100 index. Thevariable beta and return relationship related to market return and risk free rate can be defined asconditional relationship. This study makes a distinction between positive and negative excessreturn periods. The formal test results of the models applied in this study using panel datatechniques indicate that a strong relationship exists between betas and realized returns. Theresults reveal a significant positive relation between beta and realized returns during up markets(periods of positive market excess return) and a significant negative relation during downmarkets (periods of negative market excess return). The estimates also show that investors placemore weight on betas during the negative excess return periods and hence more risk aversewhen realized market returns fall below risk-free rate. It is also found that other portfoliospecific unobserved factors affecting the portfolio returns exist, but these factors are correlatedwith the beta.