Şirket birleşmeleri ve rekabete etkileri
Merger and impacts on the competition
- Tez No: 204554
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHSİN KAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Piyasa Ekonomisi, Rekabet, Şirket Birleşmeleri, Market economy, Competition, Merger
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİKTİSAT ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİŞİRKET BİRLEŞMELERİ VE REKABETE ETKİLERİMustafa ÇOLAKDANIŞMAN: Doç. Dr. Muhsin KARYıl: 2006, Sayfa: 56Jüri: Doç. Dr. Muhsin KARDoç. Dr. Sami TABANYrd. Doç. Dr. Salih YEŞİLPiyasa ekonomisinde fiyatların serbest rekabet koşulları altında oluşması etkinkaynak dağılımını sağlar. Rekabet politikaları etkin kaynak dağılımını sağlamalarınedeniyle önem taşımakta ve toplumsal refah düzeyinin yükseltilmesinde önemli birunsur oluşturmaktadırlar. Rekabetin serbest bir şekilde, piyasanın içinden ya dadışından herhangi bir müdahale olmadan, doğrudan piyasa koşulları içerisindebelirlenebilmesi, bu bakımdan liberal ekonomik sistemlerde önem taşımaktadır.Piyasa ekonomisinde rekabet edilebilirliği sürdürmenin tek yolu maliyetleridüşürmektir. İçsel büyümede maliyetlerin düşürülmesi ölçek ekonomilerle, dışsalbüyümede ise birleşmelerle mümkündür. Kapasitenin tam kullanıldığı durumlarda yaniiçsel büyümenin imkânsızlaştığında, ulusal ve uluslararası piyasa da şirketler rekabetgücünü birleşmelerle koruyabilirler. Ayrıca her ülke, şirketlerin enflasyona ve malikrizlere karşı güçlendirmek için birleşmeleri teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF ECONOMICSINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAS SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA THESİSMERGER AND IMPACTS ON THE COMPETITIONMustafa ÇOLAKSUPERVİSOR: Assoc. Prof. Dr. MUHSİN KARYear:2006, Pages: 56Jury: Assoc. Prof. Dr. Muhsin KARAssoc. Prof Dr. Sami TABANAsst. Prof. Dr. Salih YEŞİLIn the market economy, prices occurred under the free competition contribute tobe the optimal allocation of resources. Competition policies are important because of theimpacts of efficient resource allocation and are very essential factor in increasing theoverall welfare of the society. As far as liberal economic system is concerned,determination of the competition directly in the market conditions without anyintervention both within and outside the market is very important.In the market economy, decreasing the costs is only way to sustain thecompetition. In endogenous growth, decreasing the costs is possible with the economiesof scale and, in exogenous growth, this is possible with the mergers. Firms can sustaintheir competition power with mergers in domestic and international markets when thereis a full capacity reached and there is not any possibility for the endogenous growth. Inaddition, every country encourages the mergers to empower the firms against inflationand financial crisis.